Kakav to znak pokazuju papa Franjo i kardinal Tagle?

4

Internetska zajednica je već nekoliko dana “zabavljena” prizorom pape Franje i nadbiskupa Manile kardinala Luisa Antonia Taglea koji pokazuju znak zabilježen na ovoj i drugim fotografijama “Papa pokazuje sotonistički znak!”, jedva su dočekali objaviti oni koji i inače vole papu Franju i njegov pontifikat stavljati u kontekste raznih teorija zavjere.

Istina je potpuno drugačija – papa i filipinski kardinal na ovoj fotografiji ne pokazuju “đavolji znak”, gestu koja je jako popularna među ljubiteljima heavy metala i povezuje se i sa sotonističkim sektama, nego poručuju gluhonijemim osobama koji su došli na susret s njima kako ih – vole.

Riječ je dakle o znaku koji je nastao u Sjedinjenim Državama, kao dio američkog znakovnog jezika za gluhonijeme koji se iz Sjeverne Amerike proširio i na druge krajeve svijeta – među ostalim i na jugoistočnu Aziju, regiju kojoj pripadaju i Filipini. Znak predstavlja tri slova – I, L i Y koja su početna slova fraze I Love You (Volim te). Znak je bio upućen filipinskoj obitelji Cruz koja je svjedočila o svom kršćanskom životu pred Papom i čiji su članovi (roditelji i petoro djece) gluhi.

Uostalom, oni koji su požurili sa svojim teorijama zavjere zaboravili su da je “đavolji znak” i gesta koja se radi drugačije. Kod nje je palac spojen sa dva srednja prsta.

Inače, “znak rogova” postao je raširen u popularnoj kulturi nakon što ga je popularizirao Ronnie James Dio, pjevač heavy metal skupine Black Sabbath. On ga je, kako je kasnije pojasnio, “pokupio” od svoje bake Talijanke. Taj znak se koristi u nekim talijanskim regijama kao praznovjerna gesta kojom se tjera “zla sreća”. Istodobno, koristile su ga i neke rock skupine koje su bile povezane sa sotonizmom i sotonističkim sektama. Danas je taj znak postao “opće mjesto” u anglosaksonskoj rock kulturi, ali jasno je i kako često ima negativno duhovno značenje.

bitno.net

facebook komentari

 • diablo

  Ma jasno ko dan, ljudi pozdravljaju gluhonjeme i njeguju gestu heavy metala 😀

 • diablo

  Svi su obazrivi prema gluhonjemima 😀

  • diablo

   ….

 • diablo

  Svi oni slušaju heavy metal i pozdravljaju ”gluhonjeme”