Pratite nas

Zanimljivosti

Kakav to znak pokazuju papa Franjo i kardinal Tagle?

Objavljeno

na

Internetska zajednica je već nekoliko dana “zabavljena” prizorom pape Franje i nadbiskupa Manile kardinala Luisa Antonia Taglea koji pokazuju znak zabilježen na ovoj i drugim fotografijama “Papa pokazuje sotonistički znak!”, jedva su dočekali objaviti oni koji i inače vole papu Franju i njegov pontifikat stavljati u kontekste raznih teorija zavjere.

Istina je potpuno drugačija – papa i filipinski kardinal na ovoj fotografiji ne pokazuju “đavolji znak”, gestu koja je jako popularna među ljubiteljima heavy metala i povezuje se i sa sotonističkim sektama, nego poručuju gluhonijemim osobama koji su došli na susret s njima kako ih – vole.

Riječ je dakle o znaku koji je nastao u Sjedinjenim Državama, kao dio američkog znakovnog jezika za gluhonijeme koji se iz Sjeverne Amerike proširio i na druge krajeve svijeta – među ostalim i na jugoistočnu Aziju, regiju kojoj pripadaju i Filipini. Znak predstavlja tri slova – I, L i Y koja su početna slova fraze I Love You (Volim te). Znak je bio upućen filipinskoj obitelji Cruz koja je svjedočila o svom kršćanskom životu pred Papom i čiji su članovi (roditelji i petoro djece) gluhi.

Uostalom, oni koji su požurili sa svojim teorijama zavjere zaboravili su da je “đavolji znak” i gesta koja se radi drugačije. Kod nje je palac spojen sa dva srednja prsta.

Inače, “znak rogova” postao je raširen u popularnoj kulturi nakon što ga je popularizirao Ronnie James Dio, pjevač heavy metal skupine Black Sabbath. On ga je, kako je kasnije pojasnio, “pokupio” od svoje bake Talijanke. Taj znak se koristi u nekim talijanskim regijama kao praznovjerna gesta kojom se tjera “zla sreća”. Istodobno, koristile su ga i neke rock skupine koje su bile povezane sa sotonizmom i sotonističkim sektama. Danas je taj znak postao “opće mjesto” u anglosaksonskoj rock kulturi, ali jasno je i kako često ima negativno duhovno značenje.

bitno.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

NORVEŠKI ZBOR ODUŠEVIO Mjesecima učili pjesmu, pa u Hrvatskoj iznenadili domaćine pjesmom “Ruža crvena”

Objavljeno

na

Objavio

Kada hrvatski zborovi pjevaju strane pjesme, to nije osobita rijetkost. Međutim, kada strani zborovi zapjevaju nešto hrvatsko, onda je to nešto što se ne čuje svaki dan.

A tu čast imali su prilike čuti gosti eko etno sela Škopljanci, gdje je ovoga rujna uživao mješoviti norveški zbor “Strandvik blandakor“, piše dalmacijadanas.hr

Ovaj simpatični zbor dolazi iz norveškog gradića Eikelandsosen, u blizini Bergena.

Norveški je zbor izveo nekoliko svojih pjesama, a onda su svi ostali iznenađeni kada su čuli prve taktove evergreena “Ruža crvena”. Pjesmu su vrijedno učili mjesecima na jeziku kojega ne poznaju i koji je potpuno različitih od njihovog, stoga je njihov trud za svaku pohvalu.

“Ružu crvenu” u izvedbi norveškog zbora možete poslušati u uvodnom video zapisu

facebook komentari

Nastavi čitati

Tech

Europskom natjecanje u programiranju: Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Objavljeno

na

Objavio

Na prvom europskom juniorskom natjecanju Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Na prvom europskom natjecanju u programiranju održanom od 7. do 12. rujna u Bugarskoj (EJOI) okupili su se najbolji osnovci Europe iz više od dvadeset zemalja, na čelu s Egorom Lifarom iz Rusije, koji je prethodno sudjelovao i na “velikoj” informatičkoj olimpijadi za srednjoškolce u Iranu i osvojio srebro.

Hrvatski tim predvodio je sada već bivši najbolji osnovac Krešimir Nežmah (OŠ M. Gubec) koji je ovim natjecanjem, zajedno s brončanim Eugenom Bošnjakom (OŠ V. Novak), upravo krenuo u 15. gimnaziju. U sastavu ekipe bio je i Patrik Pavić iz OŠ Ante Kovačića koji je pobjedom na juniorskoj olimpijadi Hrvatske (JHIO) i osvojenim srebrom na EJOI naslijedio Krešu na mjestu najboljeg osnovnoškolskog programera u RH. Broncu je osvojio i odlični Dorijan Lendvaj iz Popovače, koji je sudjelovao u natjecanjima i kampovima saveza od 2012. do 2016. godine.

– Fantastični su, a Eugen je odmah po završetku drugoga dana pitao kada počinju radionice u savezu, kroz smijeh će zadovoljno njihov mentor Ivan Šego.

– Uf, uf, odlično, odlično. Krešino zlato sam očekivao i nadao se medaljama za ostale. Moram priznati da su me opako izmotivirali, rekao nam je Domagoj Sabolić, programerski zaljubljenik i učenik 8. razreda OŠ Gornje Vrapče.

Sara Lazarušić je trenutno najbolja osnovnoškolska programerka i učenica OŠ Josipa Račića, a juniorski reprezetativci i osvajači medalja za Hrvatsku njena su svakodnevna “škvadra” u radionicama, natjecanjima i kampovima saveza. – Sjajni su. Zagrlit ćemo ih i izljubit’ kada se vrate. Zaslužili su. I onda učiti od njih, kaže Sara, koja se nedavno podružila i s najboljim olimpijcem u našoj povijesti Goranom Žužićem, nakon njegovog motivacijskog predavanja za reprezantivce u sklopu ljetnog kampa za darovite na Sljemenu.

Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima Organizirani rad i pravodobno omogućivanje mladim talentima da uče i rade sa sebi sličnima ili boljima uvijek na kraju donese i odlične rezultate.

– Patrik Pavić je u dvije godine pojačanog i kvalitetnijeg rada došao do europskog srebra, a Eugen Bošnjak je u samo godinu dana od početnika došao do razine brončane medalje u Europi, što je svakako najveći uspjeh, rekao je Ivan Šego, njihov mentor. Njihove obitelji su u svakom trenutku činile najviše što su mogle kako bi svojoj djeci osigurale da koriste sve mogućnosti za brže usavršavanje koje su im bile na raspolaganju.

– Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima kojima imamo privilegiju pomagati. Hvala i Gradu Zagrebu koji je davno prepoznao važnost skrbi o darovitima te školama koje odano služe roditeljima i djeci te ih potiču i na usavršavanje u izvanškolskim aktivnostima, rekao nam je tajnik saveza Zdravko Škokić.

facebook komentari

Nastavi čitati