Kako bi mogli glasati, Hrvati porijeklom 
iz BiH moraju se prijaviti za izbore

  0

  Na preseljenje iz BiH u Hrvatsku su se u prošloj godini, prema službenim podacima, odlučila čak 3373 Hrvata. Novi val iseljavanja potaknut ekonomskim i sigurnosnim razlozima novi je udarac ionako šokantnoj demografskoj slici Hrvata koja se nazirala nakon popisa pučanstva u toj zemlji po kojoj je nestala čak trećina ovoga naroda u odnosu na prijeratni broj.

  prijavaU takvim okolnostima kao najmalobrojniji narod, čijim se narodnim predstavnicima poigravaju političke stranke brojnijih Bošnjaka i Srba postavljajući Hrvate po vlastitoj mjeri, dočekuju se idući opći izbori, koji ponovno imaju značenje svojevrsnog prebrojavanja ili narodnog referendum za opstanak Hrvata u toj zemlji.
  No, da bi uopće mogli glasovati, jednako kao i u slučaju dijaspore RH, i za državljane izvan BiH vrijedi da se moraju svaki put registrirati da bi uopće mogli glasovati na izborima.
  Prijava se može preuzeti s internetske stranice www.izbori.ba koju treba popuniti i potpisati te napraviti preslik identifikacijskog dokumenta sa slikom zemlje u kojoj žive, dokaz o državljanstvu BiH ne starije od šest mjeseci i dokaz o prebivalištu BiH ne stariji od šest mjeseci.

  Najveći broj birača putem pošte u nekoliko posljednjih izbornih ciklusa bilo je upravo iz Hrvatske, otkuda je najviše Hrvata glasovalo za područje Republike Srpske. Na važnost idućih izbora upozorili su bosanskohercegovački biskupi.

  “I katolici ovdje imaju dužnost konstruktivno pridonositi u ovoj zemlji za njezinu sretniju budućnost. I ne dolikuje nikako pravom katoliku da se povlači od suodgovornosti, pogotovo u svojem rodnom mjestu i svojoj životnoj sredini”, rekao je u dramatičnom pozivu banjolučki biskup Franjo Komarica sugrađanima da se prijave za izbore. Nakon općih izbora zakazanih za listopad ove godine očekuje se da se snažnije otvori pitanje ustavne rekonstrukcije Bosne i Hercegovine, oko čega je na nedavnoj regionalnoj konferenciji u Dubrovniku sugovornike izvijestila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

  Ona je najavila da će se izravno angažirati kako bi se provele promjene Daytonskog sporazuma koji je od BiH stvorio političkog bogalja – u ravnini s Kosovom, koje ima ipak bolju europsku perspektivu.

  [divide]

  • Prijava se može preuzeti s internetske stranice www.izbori.ba
  • Popuniti i potpisati te napraviti preslik identifikacijskog dokumenta sa slikom zemlje u kojoj žive
  • Dokaz o državljanstvu BiH ne starije od šest mjeseci i
  • Dokaz o prebivalištu BiH ne stariji od šest mjeseci.

  Ti dokumenti mogu se dostavit:

  Rok je utorak 29. srpnja.

  Zoran Krešić/VL

  facebook komentari