Pratite nas

Kako glasati na izborima za Europski parlament

Objavljeno

na

Na biralište ne zaboravite ponijeti identifikacijski dokument sa slikom koji je važeći.

Hrvatska bira 11 zastupnika za Europski parlament, za što se natječe 275 kandidata na 25 izbornih lista

thumbsup_eu_elections___save_planet_final_website_2

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19. Na biralište ne zaboravite ponijeti identifikacijski dokument sa slikom koji je važeći.

Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja, što znači da građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.
Evo kako glasovati:

Glasati se može samo za jednu listu kandidata. Birač može uz listu zaokružiti i kandidata kojemu daje prednost (preferencijalni glas). Preferirani glas za pojedine kandidate se uvažava ako broj glasova za tog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila lista.

Glasa se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste. Želi li se dati i preferirani glas, zaokruži se broj ispred imena kandidata kojem se daje glas.

Nevažeći listić je onaj neispunjeni, na kojem je birač zaokružio dvije ili više lista, ili kandidate s različitih lista, a nije zaokružio ni jednu listu.
Ako birač samo zaokruži redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, listić je važeći.

Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste, listić je važeći, a glas ide listi, dok se preferirani neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s liste, ali nije zaokružio i broj ispred liste, listić je važeći, a glas vrijedi u odnosu na listu i zaokruženog kandidata.

Ako je birač dao 
preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne liste, glas je važeći za zaokruženu listu i kandidata na njoj.

Glasa se na listiću 
na kojemu su navedene 
sve liste kandidata, a članovi u EP biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju.

Teritorij RH je jedna izborna jedinica.

U diobi za člana Europskog parlamenta sudjeluju samo one liste koje su na izborima dobile najmanje 5 posto danih glasova birača.izbori-za-eu-parlament

Kako glasati

1) Glasati se može samo za jednu listu kandidata. Birač može uz listu zaokružiti i kandidata kojemu daje prednost (preferencijalni glas)

2) Glasa se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste. Želi li se dati i preferirani glas, zaokruži se broj ispred imena kandidata kojem se daje glas

3) Nevažeći listić je onaj neispunjeni, na kojem je birač zaokružio dvije ili više lista, ili kandidate s različitih lista, a nije zaokružio ni jednu listu

4) Ako birač samo zaokruži redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, listić je važeći

5) Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste, listić je važeći, a glas ide listi, dok se preferirani neće uvažiti

6) Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s liste, ali nije zaokružio i broj ispred liste, listić je važeći, a glas vrijedi u odnosu na listu i zaokruženog kandidata

7) Ako je birač dao 
preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne liste, glas je važeći za zaokruženu listu i kandidata na njoj

8) Glasa se na listiću 
na kojemu su navedene 
sve liste kandidata, a članovi u EP biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju

9) Teritorij Hrvatske, uključujući i biračka mjesta izvan granica RH, je jedna izborna jedinica

10) U diobi za člana Europskog parlamenta sudjeluju samo one liste koje su na izborima dobile najmanje 5 posto danih glasova birača

11) Preferirani glas za pojedine kandidate se uvažava ako broj glasova za tog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila lista

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

Velimir Bujanec: Za novu sezonu Bujice – spremni!

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec najavio novu sezonu popularne emisije!

S VESELJEM OBJAVLJUJEMO: NOVA SEZONA BUJICE STARTA U PONEDJELJAK 02. LISTOPADA!

Zbog mnogobrojnih upita vjernih gledateljica i gledatelja dužni smo vam objasniti da ove sezone krećemo s malim zakašnjenjem – u našem se studiju instalira nova, moderna oprema pa će emisija izgledati još bolje, a produkcija kvalitetnije i atraktivnije.

Bujicu će preuzimati i neke nove lokalne televizije, tako da se od listopada vidimo na više od 10 televizija u Hrvatskoj, Herceg-Bosni i u našem iseljeništvu!

Već u prvom tjednu emitiranja najavljujemo ekskluzivne i relevantne goste, sučeljavanja i teme od kojih će mnoge zaboljeti glava, a koje ne smiju obrađivati neki drugi mediji…

ZA NOVU SEZONU BUJICE – SPREMNI!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati