Kako je 10 bliskih Putinovih prijatelja u hipu ostalo bez 50 milijardi dolara

0

Ruski milijarderi ove su godine izgubili bolnih 50 milijardi dolara. Zemlja tone u ekonomsku katastrofu, rubalj je u utorak potonuo dodatnih 7 posto nakon što je središnja banka digla kamate na čak 17 posto.

Nakon ponedjeljka kada je rublja oslabila za 9,5 posto, što nije viđeno od financijske krize 1998., u utorak poslijepodne pala je za više od 20 posto. Euro je dosegnuo nezamislivu razinu od 100 rubalja, a dolar od 80 rubalja, a zatim je ruska valuta ponovno skočila na oko 90 rubalja za euro i 72 rublje za dolar.

“Pad rublje je tako silovit da će trebati još jedan ‘big bang’ da ponovo preuzme kontrolu na tržištima”, upozorili su analitičari banke Barclays.

Kućanstva već sasvim konkretno osjećaju posljedice slabljenja nacionalne valute. Cijene su porasle za gotovo 10 posto na godišnjoj razini i nema naznaka da će stati. Zadnjih dana u nekim trgovinama cijene se izražavaju u stranoj valuti, kao što je bilo u 1990-im.

rublja-rusijaReakcija vlasti je zasad skromna. Premijer Dmitrij Medvedev je sazvao ministre iz gospodarskog sektora koji su odredili mjere za “stabilizaciju” rublje spekulirajući gotovim novcem i podupirući bankovni sektor, rekao je ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev.

Vlada već za iduću godinu predviđa recesiju (-0,8 posto), nakon ograničenog rasta oko 0,6 posto ove godine. No središnja banka je u ponedjeljak upozorila da će BDP u 2015. pasti za barem 4,5 posto ako cijena nafte ostane na sadašnjoj razini, oko 60 dolara za barel.

Kombinirani učinak zapadnih sankcija i pada cijene nafte pokosio je račune 15 najbogatijih Rusa. Prema izračunu Bloomberga, rezultat je sljedeći:

1. Leonid Mikhelson
Predsjednik ruske energetske kompanije Novatek najveći je gubitnik. Kao ključni proizvođač plina Novatek je bila jedna od prvih kompanija na udaru sankcija nakon Putinova napada na Ukrajinu. Mikhelsonov portfelj otada je izgubio gotovo 50 posto vrijednosti, a oligarh ostao bez 8,7 milijardi dolara.

2. Vladimir Lisin
Predsjednik i najveći dioničar kompanije Novolipetsk Steel, nekad najbogatiji Rus, poznati je ljubitelj oružja i vlasnik dragocjene kolekcije pušaka. Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora i Europske streljačke konfederacije, izgubio je pola vrijednosti svog portfelja kao i Mikhelson, a u Lisinovom slučaju to iznosi 7 milijardi dolara.

Leonid Mikhelson
Leonid Mikhelson

3. Ališer Usmanov
Vlasnik dnevnog lista Kommersant i magnat ruske metalurške industrije izgubio je 6,4 milijarde dolara ove godine. Najviše ga je koštao pad vrijednosti 48 posto udjela u najvećem ruskom proizvođaču željezne rude Metalloinvestu. Predsjedniku Međunarodne mačevalačke federacije za utjehu ostaju udjeli u Twitteru, Airbnb i suvlasništvo u britanskom nogometnom klubu Arsenal.

4. Andrej Meljničenko
Veliki vlasnik rudnika i suprug bivše srpske manekenke Aleksandre Nikolić, izgubio je gotovo 40 posto bogatstva ili 5,8 miljardi dolara ali još nije tako loše da bi morao prodavati svoju jahtu “A” vrijednu 300 milijuna dolara, jednu od najimpresivnijih privatnih jahti koje plove svjetskim morima.

5. Sergej Galicki
Osnivač najvećeg ruskog maloprodajnog lanca hrane Magnit i legendarni ljubitelj ruskog nogometa koji je svom lokalnom klubu Krasnodar izgradio stadion i sportsku akademiju za 250 milijuna dolara, ove je godine izgubio 5 milijardi dolara. Samo u ponedjeljak, urušavanje tečaja rublje odnijelo mu je 855 milijuna dolara.

6. Vagit Alekperov
Predsjednik ruskog naftnog diva Lukoil i bivši sovjetski ministar energetike ove je godine izgubio 40 posto bogatstva ili 4,9 milijarde dolara. Lukoil je bio prva privatna kompanija na listi meta zapadnih sankcija.

7. Mihail Fridman
Investicijski mogul koji se obogatio na prodaji joint venturea TNK-BP Rosnjeftu, ostao je bez 3,5 miljiarde dolara. Nove nevolje donosi mu sve nestabilniji ruski bankarski sustav, Fridman s partnerom Germanom Khanom ima kontrolni paket u najvećoj ruskoj privatnoj banci Alfa Bank.

8. Vladimir Potanjin
Bivši potpredsjednik vlade i predsjednik najvećeg svjetskog proizvođača nikla Norilsk Nickel, izgubio je 20 posto bogatsva ili 2,8 milijardi dolara. Potanjin je bio jedan od najvatrenijih zagovornika zimske Olimpijade u Sočiju 2014. i uložio je golem novac u razvoj Olimpijskog sela.

9. German Khan
Partner Mihaila Fridmana u najvećoj ruskoj privatnoj banci Alfa Bank prodao je lani svoj udio u joint ventureu TNK-BP Rosnjeftu za 3,3 milijarde dolara. Ove je godine ostao bez 2,5 miiljarde ili 22 posto svog bogatstva.

10. Mihail Prohorov
Predsjednik tvrtke Onexims udjelima u ruskim bankama, energetskim kompanijama i rudnicima, izgubio je 2,4 milijarde dolara. Još uvijek ima snage zadržati Brooklyn Netse ali razmišlja o preseljenju tvrtke koja kontrolira taj NBA klub iz SAD-a u Rusiju kako bi udovoljio pozivu predsjednika Vladimira Putina oligarsima da što više svojih kompanija vrate kući.

>>Totalna panika u Rusiji: Banke pred krahom, valuta u slobodnom padu

facebook komentari