Kako je bezbradi četnik s govornom manom ikoga nadahnuo da uzme pušku i ubija Hrvate

30

Nije to naročito pouzdano, ali nije ni za odbaciti. Uđete li u internetski telefonski imenik Republike Srbije i ukucate Šešelj, u zemlji od sedam i po milijuna stanovnika naći ćete samo dvanaest registriranih pretplatnika s tim prezimenom, piše Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Imenik ljudstvom znatno manje Republike Hrvatske, s druge strane, navodi čak šezdeset dvoje Šešelja. Većinom su iz Metkovića i Opuzena, nepogrešivo Hrvati. Svi oni, čitavo staro hrvatsko i katoličko pleme Šešelja, objasnio mi je jednom netko, dolaze iz jednog krševitog hercegovačkog sela, a otamo je rodom i ona budala koju je Međunarodni sud za ratne zločine nedavno pustio na slobodu i zbog čijih se izjava naša javnost neviđeno uzbuđuje.

Iguana u terariju

Netko je njegov naprosto pretrčao iz katoličke u pravoslavnu crkvu. Nije to u dinarskom kraju nepoznat običaj, ali je u ovome pojedinačnom primjeru imao stravične posljedice.

Potomak jednoga neodlučnog Hrvata, posrbice, zakitio se zvanjem četničkog vojvode, na ludaru nabio šubaru s kokardom i stao kurčiti mržnjom kakvu ni jedan etnički neupitniji Srbin nije pokazao.

Bilo je to nesvakidašnje i groteskno, ali psihijatrijska znanost bilježi i takve slučajeve. Imali smo i mi u Hrvatskoj, sjetit ćete se, jednoga takvog, srećom, mnogo bezazlenijeg, ta i nama je ovdje daleko najžešći ustaša bio Židov Mladen Schwartz.

Vojislava Šešelja gledao sam uživo jedan jedini put prije dvije godine, kroz staklo sudnice u Haagu, kako se dosađuje dok su zamjenice glavnog tužitelja, redom vrlo zgodne odvjetnice u tridesetima, meni neodoljive sa svojim štreberskim imidžem, podignutom kosom, naočalama, diskretnom šminkom i crnim togama, monotono čitale završnu riječ.

Zbog njih je jedino vrijedilo doći na to mjesto jer je sam optuženi bio nezanimljiva pojava. Gledajući Šešeljovo nepomično, podbuhlo, rošavo lice, na kojemu bi samo oči povremeno umorno trepnule, činilo mi se kao da gledam iguanu u terariju.

Evo Voje,…

Kod toga četničkog vojvode, koji vjerojatno nije čak ni Srbin, i koji je, da sramota bude veća, za četnika nedopustivo ćosav, bezbrad, i kojega je, napokon, priroda unesrećila govornom manom da ni granice Velike Srbije ne zna valjano izgovoriti, već ustrajno mekeće Kavlobag – Kavlovac – Vivovitica, iznenađivalo me je tek da je takav nesuvisli kavanski razmetljivac sasvim nevojničke fizionomije, takav ugojeni i nezgrapni ravnotabanaš u zgužvanom sivom odijelu, takva luda i spadalo, prije dvadeset pet godina nekoga nadahnula da uzme pušku i ubija Hrvate ili Bošnjake, pa i pogine od hrvatskog ili bošnjačkog metka.

Mogao sam zorno zamisliti, za njega mi je bila mnogo prikladnija jedna drugačija, normalnija sudbina, gdje bi taj imbecil imao skromnu plaćicu općinskog ćate i pohabanu aktntašnu u kojoj bi nosio burek, jogurt i Ekspres politiku, i vraćajući se s posla zaustavljao da popije špricer u pajzlu kod Kalenića pijace, a taksisti i šverceri, gledajući ga kroz izlog kako dolazi, zadovoljno trljali dlanove govoreći: “Evo Voje! Sad ćemo malo da se smejemo.”

U jednoj sretnijoj i ljudskoj stvarnosti mangupi bi, sve zovući nove runde, njega ustrajno poticali da blebeće kako Hrvate treba ubijati kao pse, dok jedan od njih ne bi, kriomice namigujući društvu, izvalio: “Nego, Vojo, da te pitam, negde sam čitao da ste i vi Šešelji ustvari Hrvati”, na što bi nesretnik načisto popizdio, zajapurio se i prskajući slinu krenuo objašnjavati kako su njegovi vekovima, sve tamo od cava Dušana bili pvavoslavni, stave svpske kovenike.

To je zapravo užasno

Gledajući ga u onomad haaškoj sudnici, bijes i gađenje od njegovih zločina u meni su najednom ustuknuli pred zaprepaštenjem da je on jednom nekome bio svijetli uzor, a nije, znate i sami, bilo malo takvih.

I današnji srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić dugo je, desetljećima krotko i s neskrivenim obožavanjem kaskao za njim.

Bilo mi je to potresno, užasavajuće otkriće, kakvo je to vrijeme bilo, da je takav ljudski ološ, takav nepovezani i tepavi smušenjak, redikul, bio veličanstveni heroj i voljeni vođa.

I to vrijeme nikako da prođe. Umiri se bezumlje na trenutak, upravo da se prevariš kako bismo mogli normalno živjeti, a zatim ponovno rasplamsa s jednakim žarom i silinom.

Dođe Šešelj u Srbiju i sve je opet kao nekad, šovinistički zombiji podižu blatnjave ruke iz grobova, i ustaše i četnici mu se raduju kao rodu najrođenijem i samo smo na korak da još jednom počne krvava vladavina luda i spadala.

Ante Tomić/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  hebali oni sve svoje,
  prokleto im sime bilo,,,
  gamad krvnička i zločinačka,,,

 • peppermintt

  čuj Ante Tomić ovo napisa ????

 • Zdenka

  Ma gle ti to. Anti Tomiću je najednom i odjednom, i to u Haškoj sudnici, sinulo, ni manje ni više, da je V:Šešelj ‘jednom nekome bio svijetli uzor’…, pa nastavlja..”I današnji srbijanski predsjednik T.Nikolić dugo je, destljećima krotko i s neskrivenim obožavanjem kaskao za njim. Umiri se bezumlje na trenutak, upravo da se prevariš kako bi smo mogli normalno živjeti, a zatim ponovno rasplamsa s jednakim žarom i silinom”…A. Tomiću nije znano da je ‘današnji srbijanski predsjednik T. Nikolić bio pripadnik ‘srpsko-crnogorske’ vojne koja je činila zlodjela po Hrv. i BiH? Novinar pa ne zna! Ali, kako nije zaboravio ispustit malo otrova ?! “Šovinistički zombiji podižu blatnjave ruke iz grobova, i ustaše i četnici mu se raduju kao rodu najrođenijem. I samo smo na korak da još jednom počne krvava vladavina luda i spadala” Ovo na kraju je (dakle:), Tomićev rezime; imaju šovinisti četnici i šovinisti ustaše. I to bi po Tomiću objasnilo i samu agresiju na Hr. i BiH !

  • Tomić je potpuno pogovnavio!

   • Zdenka

    Jes vidija ti njega…Stoji on kao postrance i promatra, onako bezazlen i nevješt, i zaključuje kako su se ‘i opet ustali ustaše i četnici’ i to, ‘nako-iz čista mira. Skoro bi čovjek i povjerovao ovom Tomiću…

    • peppermintt

     odakle ga u Hagu što je zapravo išao tamo ?

     • Zdenka

      vrag ga znao i njega i njizi. amo pit kavu. baš mi ga je dosta ta danas. slušala sam Šešelja danas. lipo mu je onaj Vukovarac sve kaza. Samo, isto se ne bih složila sa njim kad kaže da Šešelj u ‘Krajini’ ne bi imao podršku. ja mislim da i bi, kad bi ovi ‘naši’ Srbi vidjeli iza njega nekakvu silu, moć.

     • peppermintt

      i ja mislim, a to je zato što su prošli zapravo nekažnjeno zločini iz oružane pobune i agresije na RH.Nego vidiš ti Zdene ovi licemjera od naših političara, da su ovako borbeno i vatreno branili naše generale, našu pravednu bornu di bi nam bio kraj ?

     • Zdenka

      Ko će razumit ovu politiku Velikih sila. Sinoć sam odgledala Dnevnik i ono šta mi je upalo u oko kad su Milanović i Pusić govorili o ‘prosvjednoj noti’ prema srbijanskoj vladi- da je Milanović bio neuobičajeno ‘ponizan i mek’. a nakon njega se ‘referirao’ i čuveni P. Galbraith na ‘temu Šešelj’.Imam dojam da su ‘Veliki’ konačno doživili prosvijetljenje i sve šta su nakrivo dosad radili, stiže im na naplatu. Počev od zločinačke RS koju dozvolili ( van svake pameti ) do ‘neriješenog hrvatskog pitanja’ u Bosni. Tek sad kad je postalo jasno da bi Putin mogao zadobit premoć na ovom našem prostoru, sjetili su se da bi Srbiju trebalo šta prije ‘uljudit’. Ne mislim ni sad da je u pitanju naglo probuđena ljubav, nego će bit prije, da su se isto malo ‘usplahirili’ pred Ruskim apetitima.

     • Zdenka

      Moguće da i griješim, al mislim da je Papa u svom nekidašnjem obraćanju u Strasbourgu kad je rekao da EU treba ‘prigrliti zemlje Balkana’-mislio na BiH i Srbiju. I ovdje bih se složila sa Srkom, da bi radije bili pod ‘paskom’ NATO-a, nego Rusije.

     • peppermintt

      i ja mislim jednako zdene, očito su mislili kako će maximala popuštanjem Srbiji i Srbima dobiti pozitivniji rezultat u smislu otklona on Rusije i jačeg priklanjanja Europi i precijenili stanje svijesti u Srba.
      Srbija je mekoću razumila ka odobravanje.

     • Zdenka

      Slično su Rusi radili i sa Ukrajinom. Ne znam koliko su novaca dali onom premijeru, kod kojega su u vili i čak i špine bile od zlata.

     • Zdenka

      Putin mi se od samoga početka nije dopadao. Bio je pozer i glumac. I užasno tašt i opak. Sjetim mu se one fotografije di gol do pasa i po ledu, jaši na konju. Ne mislim o njemu ništa dobro, nit se od njega nadam dobru. Za nikoga.

     • Da, Diktatorski ‘maniri’ od početka

     • Zdenka

      Pa vidi se da je uvijek prenapregnut. i uvijek u pozi.

     • A nema ga metar i žilet!

      PR macho

     • Zdenka

      Uvijek neki kompleksaši. ma ne mislim inače ništa loše o niskim ljudima, jer sam upoznala iznimne ljude niske rastom, al ovi par iz povijesti…cccc

     • Tko ne zna Srbe! eee

     • Zdenka

      Zato su ovi naši vlastodršci baš divotni…

     • Zdenka

      Baš dobro da je Šešelj bio na tv-u. Za neupućene, koji do sad nisu znali za Pusićkin i Josipovićev pedigree.

     • Vidio sam danas da se gosn Duka iz HND-a krivi. vjerojatno se nalio!

     • Zdenka

      Zašto?

     • Zdenka

      Čujem sad, da neki ‘protestiraju’ zbog šešeljeva javljnja. ja ne vidim tu ništa loše. Nek se čuje i vidi.

     • Čudi me da se pusička buni, pa i Ivek preko svoji pulena :))

     • Zdenka

      O Bože..Pa baš se Šešelj ‘fino’ izrazio o njoj. Rekao je da ona ima ‘pedigree’ zbog kojega je on puno voli..

     • peppermintt

      e baš tako :))

     • Zgraža se zašto je uopće šešelj pušten u eter :)) Zgražaju se i krive, Zanimljivo da su danas na istoj strani Soroševi velikani, bivši ‘berači kestena’ te Josipovićevi partizani…
      A jedan ekstremni portal piše o ustaško-četničkoj groteski!? Gdje ti ljudi, plaćeni preko ‘fiktivnih studentskih ugovora, a koji pišu takve fašističke svinjarije, zapravo vide ustaše i tko je sinoć u Bujici bio ustaša, ako to nisu ni Kovačević, ni, Culej, ni Denis Šešelj?

     • Zdenka

      Ma nemoj. he,he..A nek se krivu. Ko im je kriv:) A iden. Sve smo ‘elaborirali’

 • srka

  Hahahahaha…
  Svaka cast gospon Tomic!
  Tekst je za DESETKU!
  by Srka®