Pratite nas

BiH

Kako je Holy otkrila da je Josipović politički otac ORaH-a!

Objavljeno

na

Mirela Holy je na samom početku pokazala da je jedan od Josipovićevih pionira malenih. Josipoviću se nije sviđalo da je jedna od njenih prvih suradnica supruga njegovog žestokog kritičara Ive Banca, tako da Predsjednik sada uistinu zadovoljno može trljati ruke! Dobio je ekspresnu podršku ORAH-a u trenutku kada ta podrška matematički najviše znači i usput se riješio svog glavnog problema unutar ORAH-a!

Andrea_Feldman_Ivo_263452S1Jedna od osnivačica OrAH-a, Andrea Feldman, inače, supruga poznatog hrvatskog političara i povjesničara, Ive Banca dala je naprasnu ostavku na mjesto člana predsjedništva stranke i napustila stranku. Taj fenomen da se stranku napusti u trenutku kada ona dosiže zvjezdanu popularnost još nismo vidjeli, te su zacijelo dramatični razlozi morali natjerati bivšu suradnicu Vlade Gotovca i marljivu dužnosnicu HHO-a, da na pragu obećavajuća karijere u sklopu OrAH-a, napusti i svoju prijateljicu i stranku koja je po svim anketama uvjerljivo treća stranka po popularnosti u zemlji.

Izvori bliski stranci tvrde da je razlog njihovog razlaza Ivo Josipović. Predsjednik je navodno još i ranije tražio od Mirele Holy da ga stranka javno podrži kao predsjedničkog kandidata, ali je ona to odbijala s obzirom da je na jednoj od sjednica predsjedništva ORaH-a Holy sama rekla da će stranka odlučiti koga podržati tek kada vide programe kandidata. No, kako je Josipović iznimno nervozan, jer ankete pokazuju da je poraz izgledan, on je krenuo s pritiscima na Holy jer mu se čini da bi bilo optimalno da ga baš ova stranka podrži i to baš sada kada je na vrhuncu popularnosti. S druge strane Josipoviću se nije sviđalo da je jedna od prvih suradnica Mirele Holy supruga njegovog žestokog kritičara Ive Banca, tako da Predsjednik sada uistinu zadovoljno može trljati ruke! Dobio je ekspresnu podršku OrAH-a u trenutku kada ta podrška matematički najviše znači i usput se riješio svog glavnog problema unutar OrAH-a!

Mirela Holy se u prvom susretu s problemom uopće nije snašla pokazujući da nema ni približno onih kapaciteta koji se od nje traže. Pogledajte niz kontradiktornosti koje je izgovorila na ovu temu. Dakle, ona najprije sama priznaje – “mi smo na jednoj od sjednica predsjedništva rekli da ćemo odlučiti koga podržati tek kad vidimo programe kandidata”. Kako je poznato, kampanja uopće nije krenula, još se i ne znaju svi kandidati, pa se dakle ne znaju ni svi programi, niti je predsjedništvo stranke donijelo neku drugu odluku. U prijevodu Holy je na samom početku pokazala da se ne samo ne razlikuje bitno od drugih hrvatskih političkih stranaka, da dakle šef stranke suspendira odluku predsjedništva, nego je pokazala i političku nepismenost, jer danas to stranke ipak rade tako da konzultiraju ili nametnu predsjedništvu svoju novu odluku. Formu ipak nastoje poštivati, da se bar na van ne vidi despocija.

‘Zelena’ Holy

holyNeiskusna i zelena Mirela Holy je na samom početku pokazala kako doživljava stranačku demokraciju, a onaj tko u stranci nije kadar postaviti stranačku demokraciju teško da će znati u državi dopustiti, najmanje poticati istinsku demokraciju. Mirela je dakle na početku zgazila vlastitu odluku predsjedništva pokazujući da ima samo jedan autoritet, a to je dr.Ivo Josipović. Birajući između svoje prve suradnice i njega, nije puno dvojila, birajući između stranačke odluke najvišeg tijela i njegovog zahtjeva, opet nije puno dvojila. Da stvar bude gora, svoju odluku brani argumentima koji su na rubu – gluposti. Ona ističe između ostaloga da „čak i da naš kandidat pobjedi u utrci za predsjednika države, u ovom trenutku za strateški razvoj stranke to ne bi imalo velikog značaja”. Najprije, ovo je notorna glupost, jer kada bi njen kandidat pobijedio to bi stranku katapultiralo u sam vrh gdje bi ostala barem koliko i njen predsjednički pobjednički kandidat.

Da ne govorimo o tome što bi to značilo za afirmaciju politike te stranke. S druge strane obzirom na blesavi argument koji kaže da pobjeda njenog kandidata „za strateški razvoj stranke ne bi imala velikog značaja”, postavlja se elementarno pitanje: je li Hrvatska ovdje da se razvija jedna stranka ili je stranka ovdje da razvija Hrvatsku? Mirela Holy ne razumije dakle osnovne relacije, ali kako vidimo nije ona ovdje da pita ili nešto razumije, ona je ovdje da – sluša. A da sluša i da je Predsjednik njen glavni sponzor, organizator, desna ruka, savjetnik i pravi politički otac otkriva sama Mirela ističući glede svog odnosa sa Josipovićem: “Mi se relativno često vidimo, jednom mjesečno… ubuduće ćemo se sigurno i češće sastajati…”. Jednom mjesečno se Josipović sigurno ne vidi s Milanovićem, jednom mjesečno se, sigurno ne vidi niti sa jednim čelnikom političke stranke, pitanje je vidi li se sa svakim svojim savjetnikom jednom mjesečno, ali sa Holy, sa svojim projektom od kojeg očekuje najveće dividende, sa strankom koja ga nije razočarala on se obavezno vidi bar jednom mjesečno, a sada će to biti i češće.

Agencije kao kućni domino predsjednika države

Ovo nevino priznanje definitivno otkriva da je pravi politički otac ORaH-a Ivo Josipović, da ORaH nije nikakva spontana akcija Milanovićevih nezadovoljnika, jer onaj s kojim priznaješ da se sastaješ jednom mjesečno, a imamo priznanje da se to sada biti i češće, zapravo ti je instruktor. Redatelj koji ti je dao rolu i objašnjava ti što od tebe očekuje i kako je zamislio da glumiš! Kad uz to pogledamo medije koji su se kao suncokreti okrenuli tamo gdje je Josipović prstom pokazao, pa sad više nitko ne problematizira niti jednu jedinu relaciju vezanu uz Holy, način i razlog zbog kojeg je izletjela iz Vlade, kao što nitko ne analizira gluposti, doslovno gluposti, koje je navela u svom gospodarskom programu! Da je takvu količinu ekonomski nepismenih relacija obznanila neka desna stranka, to bi bila šampionska tema ruganja u ova suha ljetna vremena. Ali, i tu je Njegov autoritet kapitalan!

Naime, Josipović joj je zapravo „iznajmio” medije i agencije za istraživanje javnog mnijenja koje joj mimo svake argumentacije daju gotovo 16 posto popularnosti, jedva nešto manje od SDP-a. Agencije za istraživanje popularnosti funkcioniraju kao kućni domino predsjednika države. U tom juke boxu sviraju samo njemu drage melodije. Dok ne dođemo do izbora, jer onda najnepopularniji pobjeđuju! Kad agencija izbace statistiku o 16 posto popularnosti ORaH-a kao da je netko dao znak startnim pištoljem mediji nastave sa sustavnim veličanjem. I obratno, kada mediji počnu naglašeno nekoga napadati, idući mjesec takvom sigurno rast pada! Konce drži glavni hrvatski krojač s Pantovčaka!

Mirela Holy uope ne razumije što je ovim stavom o podršci predsjedniku države kada je on to zahtijevao mimo odluke Predsjedništva stranke, napravila svom političkom čedu! Najprije, neopozivo je sudbinu svoje stranke vezala uz političku sudbinu Ive Josipovića. To nije besmisleno ako će on u slučaju poraza na predsjedničkim izborima krenuti u preuzimanje SDP-a i objedinjavanje ljevice. No, ako Josipović izgubi, kompletna arhitektura se mijenja i to Mirela ne razumije. Drugo, da je Mirela istaknula svog kandidata za predsjednika države (što joj je očito zabranjeno!) i da dobije desetak posto glasova to bi je stabilno pozicioniralo na političkoj sceni, bila bi to prava standardizacija jedne političke opcije koja prijeti biti prvom na ljevici! Osim toga, da je barem fingirala neku samosvojnost pa da je uistinu kako je obećala predsjedništvu svoje stranke, pričekala „druge programa” to bi davalo dojam da nije običan filadendron u Uredu Predsjednika, da je toliko nova i toliko samosvojna, gotovo i prkosna, što bi sve publika nagradila. Makar na kraju dakako dala podršku Josipoviću. Ovako, riskirajući svađu u stranci na samom početku, blendajući se da je ne zanima niti timski rad, niti unutarstranačka demokracija, Mirela Holy je na samom početku pokazala da je jedan od Josipovićevih pionira malenih…

Mirela samo moraš slušati!

Sve sad to gledaju iz Ureda Predsjednika i vidjevši ovaj početnički gaf, vidjevši da je Mirela toliko blesavo odana da ignorira osnovno stranačko tijelo za takvu odgovornu odluku, sada se Holy šalje da hitno sazove nekakvu sjednicu Predsjedništva, da formalno ipak ono kaže kako stranka podržava Ivu Josipovića za predsjedničkog kandidata! Pa ne tako Mirela, za Boga miloga! Pa sazovi sjednicu Predsjedništva stranke, čega se imaš bojati, pa Andrea je ionako otišla! Daj malo forme svemu, misliš da ja ne bih stotinu puta htio prelomiti preko koljena, ali to ti se odmah vidi! Uostalom pogledaj Milanovića, pa ne možeš tako iskreno, u lice, na prvu loptu, reći točno što misliš… Polako, iza leđa, kada nitko ne vidi, a na van ide maska, ide osmijeh, idu samo uznosite recitacije o demokraciji, zakonu, ustavu, nivou… Pa to smo već sve prošli! Nisi valjda već zaboravila? Budemo mi to do izbora sve posložili, samo moraš slušati… Nikica Gabrić je bio lukaviji, mudriji, širi, premda za Josipovićev ukus posve nekontrolabilan, svojevrsni politički bombaš samoubojica koji se kad mu dođe raznese usred trgovačkog lanca, tako da sve političke simpatije idu – protivniku… Hoće li za pobjedu Predsjednik morati podići i trećeg igrača s klupe i može li se u ovom trenutku tog trećeg igrača tek tako podići s klupe?

 Tihomir Dujmović/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati