Pratite nas

Zanimljivosti

Kako je Homer Simpson otkrio Higgsov bozon desetljećima prije znanstvenika

Objavljeno

na

Hpromovar-mediumlargeomer Simpson gotovo je predvidio masu elementarne čestice, Higgsovog bozona, više od desetljeća prije nego što je otkrivena 2012. godine, tvrdi autor knjige o matematici u popularnim “Simpsonima”.

U epizodi “The Wizard of Evergreen Terrace”, emitiranoj 1998. godine, Homer postaje izumitelj i prikazan je ispred školske ploče na kojoj je napisana komplicirana jednadžba.

“Ta jednadžba predviđa masu Higgsovog bozona”, kazao je Simon Singh. “Ako je riješite, dobivate masu Higgsovog bozona koja tek nešto veća od prave mase Higgsovog bozona. Prilično je nevjerojatno kako je Homer to predvidio 14 godina prije nego što je ona otkrivena”.

213EF1C700000578-2975606-image-m-20_1425300053327Dr. Singh, autor knjige “Simpsoni i njihove matematičke tajne”, dodao je: “‘Simpsoni’ su ‘najmatematičkiji’ TV show u povijesti. Mnogi scenaristi su matematičari”.

Napomenuo je i da je prva epizoda “Simpsona” sadržavala matematičku šalu, dodajući da u seriji postoji “tona matematike” s obzirom na brojne reference na razne koncepte kao što su Fermatov posljednji teorem ili Mersenneovi prosti brojevi.

“Simpsonovi” “potiču i njeguju” ljubav prema matematici, kazao je Singh. Nada se da će tinejdžeri koji vole matematiku biti inspirirani činjenicom da tvorci serije dijele njihove interese, prenosi Independent.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati