Connect with us

Kolumne

Kako je lipo hodit usrid mora

Published

on

U više sam navrata tijekom ove godine naglašivao nemjerljivu ulogu mora u životu hrvatskoga naroda te činjenicu da se nijedan ne samo južnoslavenski narod, nego nijedan slavenski narod uopće nije do te mjere sljubio s morem koliko su Hrvati. Bila je to ljubav gotovo na prvi pogled. Veoma su se kratko, naime, Hrvati skrivali od toga najzamamnijeg neživa stvora, osluškivali njegov šum izdaleka i od njegovih se vala štitili gorskim vijencima. Uskoro su mu prišli, nazivali ga morem zlatom, nikad nisu pokušali njime vladati nego su se s njim suživjeli, uzimali su od njega koliko im je bilo dostatno, štitili ga od onih koji su od njega htjeli samo ribu i sol, koji su htjeli samo golu dobit. Zauzvrat je more Hrvatima bilo jedinim prijateljem u najtežim vremenima. Sklanjali su se na otoke tijekom najgrubljih razdoblja, na njih primali i morske putnike koje bi s karatilom izbacile nevere, a katkad su mu se utjecali moleći ga da ih smjesti u sigurnije luke. Onoga trenutka kad smo se od mora počeli odricati, kad smo pripustili tuđe brodice, kad su našim morem ovladala gorostasna plovila i plavce za dokolicu, kad smo se pretvorili u perače vlastitih krpatura i lincula koje prostiremo za tuđince te prometnuli u iznajmljivače vlastitih kuća polako smo (ali sigurno) i sami počeli propadati.

A nije vazda bilo tako! Prije dolaska Hrvata na istočnu jadransku obalu ilirska su plemena nastanjivala naše strane i njima gospodarila, barem na početku nama znane ilirske povijesti, i to veoma slično Hrvatima. Ilirske su lađe bile malene i brze, a pomorci i „marinci“ spretni. Učas bi zaposjeli grčki ili rimski brod te bi puni plijena hitro zamaknuli iza brdskih glavica, u sigurnost vlastitih nastamba. Kad bi pak bili napadnuti s mora, palile su se signalne vatre (koje su ih uzbunjivale) i ubrzavali ustrojavanje obrane. Onoga trenutka kad su toliko oslabili da su izgubili vlast na moru (a slučajno se ta vlast u doba Agrona i Teute prostirala područjem kasnije Crvene Hrvatske), njihova je propast bila samo pitanje trenutka jer se ne može živjeti na Jadranu ako ne vladaš barem dijelom mora. Hrvati tu povijesnu lekciju očito još nisu naučili.

Naši su predci (za razliku od nas) bili svjesni činjenice da Bog i priroda (koja slikom božanskoga također govori o Bogu) određuju način života. Veoma su se brzo izvještili kao ribari, ali i kao pomorski ratnici. Lađe su Neretvana, najpoganijih među Hrvatima, bile slične ilirskima, način vladanja morem još nepredvidiviji od vladanja njihovih prethodnika, a sustav uzbunjivanja savršeniji. Koliko li je samo Ćurila i Kurila (< kuriti 'paliti') na našoj obali i Fanosa (< fanos 'zublja') na premostištima rijeka od Brštanika do Višegrada? Nekoć nas očito ništa nije moglo iznenaditi. Već su u 9. st. Hrvati polako ovladavali svojom stranom mora. Knez je Domagoj 869. – 871. pomagao franačkomu kralju Ludoviku II. u oslobađanju Barija. Prve su to nama poznate vijesti o Hrvatima s one bane mora i pravi početak naše priče.

U Kronici siponskih biskupa 970., dakle stotinjak godina nakon Domagojeva pothvata, spominje se kako je rimsko-njemački car Oton I. zbog zasluga u borbama protiv Saracena osnovao dva slavenska naselja na poluotoku Garganu: Vico Garganico i Peschici. Koliko su se dugo te prvotne skupine Hrvata održale u južnoj Italiji dostatno govori činjenica da se u naselju Pescichi (koje se hrvatski nazivalo i Pješticom) početkom 17. st. rodio hrvatski leksikograf Jakov Mikalja (1601. – 1654.), autor glasovitoga Blaga jezika slovinskoga. U pokrajini Abruzzo oko 1290. spominje se nekoliko slavenskih sela u koja su Hrvati dospjeli preko luke Vasto, a u 14. st. spominje se i njihova crkva sv. Nikole. U Molizeu se pak Hrvati povremeno spominju od 13. st., a da ih nije bilo malo, potvrđuju pretpostavke o snažnome čakavskom supstratu u moliškohrvatskome jeziku na koji su najznatnije utjecali Hrvati doseljeni iz Makarskoga primorja i Neretvanske krajine na prijelazu iz 15. u 16. st. koji su govorili šćakavskim ikavskim govorima.

Prvi je veliki zbjeg Hrvata u Italiju zabilježen 1395. kad je dubrovačko Veliko vijeće odlučilo da se izbjeglice pred Osmanlijama brodovima prevezu u Apuliju. Da stari zavičaj nisu zaboravili, pokazuje podatak da su koncem 15. st. u lađama koje su izgradili u Italiji prešli Jadran i počeli napadati osmanlijske podanike u Zažablju, Popovu i Trebinju. Koliko se izbjeglica u tome razdoblju slilo na područje Dubrovačke Republike možda vam može predočiti podatak da se od početka do konca 15. st. broj stanovnika toga jedinog slobodnog pedlja hrvatskoga povijesnog prostora učetverostručio te je koncem 15. st. na području Dubrovačke Republike živjelo više stanovnika nego što ih na istome području danas živi. U pogledu nam je očuvanja materinskoga jezika iseljenih Hrvata zanimljiv podatak koji navodi trebinjsko-mrkanski biskup Anselmo Katić. On je 1779. zabilježio kako je u Napuljskome Kraljevstvu (a predaje o napuljskoj kraljici kruže i Molizeom, i Popovom, i Zažabljem) u dvama selima naišao na članove obitelji Obradović (najvjerojatnije s Brštanice) koji „govore materinskim ilirskim jezikom i razgovaraju međusobno kao da su u staroj domovini iz koje su otišli prije nekoliko stotina godina“. Da su se stanovnici širega neretvanskog područja selili u Italiju, svjedoči i sudbina obitelji kardinala Nikole Radulovića (1627. – 1703.) iz Češljara u Popovu koja je preko Dubrovnika dospjela u apulski gradić Polignano.

Na temelju navedenih podataka razvidno je kako su moliški Hrvati tek ostatak ostataka nekoć znatno brojnije hrvatske zajednice u južnoj Italiji koji je ondje opstao najvjerojatnije zahvaljujući vlastitoj izoliranosti. Pritom treba napomenuti kako su se, gonjeni tko zna čijim zulumom, gotovo s istoga područja na istočnoj strani Jadrana (s područja kasnije Crvene Hrvatske) na gotovo isto područje s onu banu mora (na petu i zapetnicu Čizme) doselili Japigi, pripadnici naroda čiji je mitski praotac Japiks, preživjeli Dedalov sin. (Krije li se i ovdje nastavak jedne grčke priče koju negdje počeh čitati?) Jedan je od njihovih jezika – mesapski – preživio gotovo tisuću godina nakon što su Japigi prešli Jadran. Moliški su Hrvati na Apeninskome poluotoku pouzdano prisutni petstotinjak godina, pa nam nema druge nego se nadati da će nadmašiti svoje pretke iz antičkoga Ilirika te da još dugo, dugo ne će zabit svoj lipi jezik, kako je od njih koncem 18. st. zaiskao Nicola Neri (Nikola Crnčević?), moliški Hrvat i borac za ujedinjenje Italije! Uostalom, moliški su hrvatski toponimi relevantniji za jezična proučavanje čak i romanskih jezika od talijanskih jer je, primjerice, dalmatska osnova mund- 'brdo' koja se čuva u ojkonimu Mundimitar (ista se osnova čuva u ojkonimu Mundanije na otoku Rabu, otoku s kojega potječe osnivač San Marina, što također nije sasvim slučajna podudarnost)primljena od Dalmata na istočnoj jadranskoj obali i prenesena na zapadnu stranu na kojoj je običnija i prozirnija osnova mont- uščuvana u talijanskome imenu toga naselja Montemitro.

Na koncu si možemo tek postaviti nekoliko pitanja i iznijeti nekoliko želja. Nije li sad nama koji smo ostali u domovini i moliškim Hrvatima mnogo lakše hoditi priko mora? Nije li sad lakše iz Ključa (utvrde kod Gacka s čijim su padom Hrvati počeli napuštati hercegovačka gorska prostranstva) stići do Kruča? Pa iako u moliškim brdima dosad ne bijah, nekako me vuku prizori uzanih cesta sličnih vijugavim prtinama koje poznajem iz Popova, malenih mjesta na Apeninima koja podsjećaju na kamenom optočeno Ravno, slike nonica koje poput Stoše svilu predu ili kradu za svojega dragog nedaleko od kakve tangarije slične onoj s pogledom na Baćinska jezera. Zamamnim mi se čini sudjelovanje na kakvoj siesti u Filiču (da ne zabimo nijedno naše misto) tijekom koje bih s Vesnom, Antoniom i Stijepom oči odmarao bludeći po zelenim gajima i slušajući divnje koje zbore u ta-fa-te-fe ritmu. Tko zna možda bih upravo ondje napokon razabrao glase u dubravi i konačno odgonetnuo Džorin Čudni san?

Domagoj Vidović, Hrvatsko slovo

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Kolumne

Ivan Hrstić: Todorić vjerojatno nikad neće u zatvor

Published

on

By

Od prvog nastavka bloga jasno je – Ivica Todorić ne namjerava na sudu dokazivati niti jednu od svojih tvrdnji.

Cilj mu je pošto-poto braniti se sa slobode, čak i ako ga čeka desetljetni sudski maraton, izgraditi oko sebe kulisu ugroženog čovjeka, izloženog političkoj zavjeri, progonu i linču.

Priča uopće nije morala biti uvjerljiva za domaću publiku (i naravno da nije bila), jer još kad smo zaključili da mali Ivica blogira iz druge vremenske zone mogli smo naslutiti da je cijela ta konstrukcija treba poslužiti ne samo za rušenje eventualne presude, već i za moguću bitku protiv izručenja, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Muški članovi obitelji Todorić u Londonu tako su formirali svoju K-vladu u egzilu. Premda je sin Ante najavio da će biti na raspolaganju hrvatskom pravosuđu, jasno je da su tamo otišli upravo kako – ne bi bili na raspolaganju.

Jesu li samo htjeli kupiti još malo vremena i izbjeći očekivano spektakularno uhićenje u cik zore u velebnom dvorcu iznad Zagreba, saznat ćemo do kraja tjedna. Podatak da su Todorići unajmili ergelu punokrvnih hrvatskih odvjetnika, te navod da su nadodali i londonskog eksperta za odugovlačenje izručenja govori da Ivici baš i nije trebalo vjerovati da mu je na računu ostalo svega 20 tisuća kuna te da je ipak nešto sklonio za crne dane.

Dakle, malo je vjerojatno da će siroti Ivica morati moljakati azil u veleposlanstvu Ekvadora i prehranjivati se pisanjem bloga u urotničkom društvu Juliana Assangea. A i pitanje je koliko bi razumijevanje za njegov status prizemljenog Kralja Sunca imao predsjednik te države, kojemu je “krsno” ime Lenin. “Sretna” okolnost za Todorića jest da nitko ni ne može odlučno poreći da nikakve zavjere nije bilo. Dapače, prije će biti da zavjere jest bilo, nego da je nije bilo! Rušili su ga sa svih strana.

Potkopavali ga poslovni konkurenti i saveznici, opsjedali dužnici i vjerovnici, izdavali dojučerašnji prijatelji, nož u leđa zabijali konfidenti koje je osobno birao u upravu, komplote iznutra pleli Hrvati i Rusi, oko vruće kaše kružili Slovenci i Srbi, zavjere kovali Vlada i oporba, pa i oporba unutar same vladajuće koalicije.

Materijala i za špijunski triler s potpisom le Carrea, a kamoli ne za odvjetničku ajkulu iz Cityja! A kad se tome nadoda zaplet kako je Ivica doživio sudbinu svojeg oca Ante, kojega je komunistička vlast nakon Hrvatskog proljeća strpala u zatvor i pokopala njegov uspješni Agrokombinat (ah, Déjà vu, taj kobni Agro-kombinat-komerc-kor…), jasno je da će, ako (ikad) uhite najvećeg hrvatskog blogera, Hrvatska vjerojatno samo još jednom potonuti na indeksu medijskih sloboda.

U nastavku bloga Todorić će napisati da ga, kao i njegovog oca, progone neprijatelji Hrvatske zbog njegovog dosljednog hrvatstva, oni koji žele Domovinu predati u ruke strancima i spriječiti otkrivanje istine. Sam Todorić nudi dva kontradiktorna scenarija.

Prvo otvara paljbu iz svih oružja na svojeg direktora financija, Ivana Crnjca, kao čovjeka s pedigreom CAIB-a, tvrtke koju proziva da je još 2016. krenula u akciju njegovog rušenja. No, nakon što je Crnjac šalje poruku da neće biti nikakav svjedok pokajnik, Todorić sad više ne spominje njega kao “domaćeg izdajnika”, već Damira Kuštraka, jedinog od njegovih ljudi kojega je zadržao vladin povjerenik.

Ako se odluči na bitku protiv izručenja, nametnut će se pitanje – a zašto mu je DORH omogućio takav bijeg? Pružili su mu prostora kao nikom do sad. Zašto su izvidi morali trajati 6 mjeseci? Ako se Todorić ipak odluči vratiti, kako će opravdati uobičajene razloge za pritvor, od utjecaja na svjedoke pa do ponavljanja (ne)djela?

Ta je li itko ikad dobio ovakvu raskošnu priliku za utjecaj na svjedoke?!? Osnovana sumnja trebala je i morala biti temelj za mnogo ranije djelovanje. Uhićeni su svi iz uprave – osim zakonski odgovornih članova obitelji Todorić! Zašto nisu uhićeni i bivši članovi uprave iz razdoblja obuhvaćenog istragom?

Odvjetnici – kao i oporba – vjerojatno neće propustiti pitati: a zašto onda nije uhićen i aktualni ministar financija? Izbjegne li istražni zatvor, Todorić vjerojatno neće ni dana proboraviti iza rešetaka. Što veći razmjeri poslovnog kraha, to će uz ovakav odvjetnički tim tužiteljima biti teže dokazati izvlačenje novca.

Ako na koncu bude i osuđen, nakon nekoliko ponovljenih suđenja izvući će se na starosnu dob i loše zdravlje.Pritvor je u mnogim slučajevima tužiteljima jedina zadovoljština. Ako već one u čiju krivicu smo uvjereni ne možemo poslati na zasluženu kaznu, znamo se tješiti se da su neko vrijeme ipak proveli iza rešetaka.

No, mogućnost da se na takav način ne presudom već diskrecijskom prosudbom raznoraznih kadija kažnjavaju i nevini ljudi – zacijelo nije nešto što bi nam trebalo osiguravati miran san.

Ivan Hrstić / Večernji list

Ante Todorić stigao u Hrvatsku

 

facebook komentari

Continue Reading

Kolumne

Nino Raspudić: Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

Published

on

U ponedjeljak, malo prije šest ujutro, policija je ušla u Kulmerove dvore. Istog dana uhićeno je dvanaest ljudi iz vodstva Agrokora, dok su Ivica, Ante i Ivan Todorić bili nedostupni. Dok pišem ovaj tekst novinari čuče na zagrebačkom aerodromu i motre letova iz Londona očekujući hoće li se netko od muških Todorića pojaviti ili će i dalje u Domovini na braniku imanja ostati samo žene, starci i zet.

Oktobarska revolucija 1917. kulminirala je zauzimanjem carskog Zimskog dvorca. Je li ovog listopada u Hrvatskoj, ulaskom policije u donedavno nedodirljiv Todorićev dvorac, simbolički započela naša “revolucija” u smislu korjenite preobrazbe hrvatske politike, pravosuđa, gospodarstva i medija, ostaje vidjeti. Kao i uvijek u prijelomnim danima, tako je i u ponedjeljak vrijedilo pozorno pratiti medije i sve izjave aktera, jer dok je još sve vruće nešto istine uvijek izađe na površinu. Već sljedeći dan se priče ispeglaju i usklade, pozicije zauzmu, interpretacije ustale.

Što nam ovotjedna fenomenologija događanja oko Agrokora govori o našem društvu? Prije svega, opet potvrđuje kako ono ima vrlo malo senzibiliteta za zakon i institucije pravne države, a puno sklonosti demagogiji i trenutnom iskaljivanju strasti, pa makar se sutra, s novim igračima, sve nastavilo po starom. Todorić ne treba pasti zato što je bogat i bahat, zato što ima dvorac i helikoptere, već zato što je, ako mu se to dokaže, kršio zakone. A oni koji su mu omogućavali da time oštećuje javni interes i riskira državni novac, bilo da su to premijeri i ministri, HBOR, HNB, Hanfa, Porezna uprava ili bilo tko drugi, moraju biti pozvani na odgovornost i ne smiju biti zaboravljeni u sjeni ritualnog iskaljivanja na najvećem, ali ne i jedinom krivcu.

Saborsko povjerenstvo, kakvo god da jest, moralo bi nastaviti svoj rad u onim segmentima koji neće biti obuhvaćeni istragom, a koji su dugoročno za državu još važniji, a to je prije svega loše postavljen sustav koji se, u problematičnim dijelovima, mora razmontirati i presložiti. Možda bi ga trebalo nanovo formirati pod drugim imenom, poput “Saborsko povjerenstvo za istraživanje i sanaciju manjkavosti sustava koje su se pokazale u slučaju Agrokor”. Pa onda češljati u javnom ispitivanju sve one koji su činili propuste. Isti mediji koju su do jučer titrali Gazdi kao dobrotvoru i genijalcu bez kojeg u Hrvatskoj nitko ništa ne bi znao posijati i posaditi, sada pumpaju raju na linč prikazujući raskoš Agrokorova plemstva. Izazivaju time najniže porive zavisti i mržnje, ali ne i želje za pravdom i poštivanjem sustava i zakona, uz neumoljivo sankcioniranje onih koji ih krše. Puno je ljudi koji danas u Hrvatskoj žive u egzistencijalnoj tjeskobi, ovršeni, blokirani, u kroničnom minusu do grla i stalnom strahu od otvaranja kaslića s računima.

Teško je od njih očekivati empatiju za trenutne traume osoba uhićenih pa puštenih na slobodu u aferi Agrokor. Oni koji su prošli to iskustvo svjedoče da jedna noć u zatvoru zauvijek promijeni čovjeka. Spoznaja da si zatvoren, da ne možeš ići gdje hoćeš, odraslom čovjeku teško pada i to utoliko teže što je bio moćniji (u praksi znači i slobodniji) prije “ćorke”. Vjerujem im i da je teško gledati kako ti sve ono što si godinama dijelom stvorio, dijelom nagrabio, sada razvlače. No još je tjeskobniji i teži svakodnevni život stotinama tisuća ljudi u Hrvatskoj, koji pale pripadnike oligarhije, s pravom ili ne, smatraju sukrivcima za svoj položaj. Nema sumnje da bi se, da je kojim slučajem krenulo nasilno osvajanje dvorca, pojavio i puk s vilama, kukama i motikama, i počeo razvlačiti pokućstvo i hranu. Nakon upada policije pred dvorcem se ukazao i uvaženi saborski zastupnik Pernar, koji takve situacije nanjuši nepogrešivo kao Šimleša žensku nevolju. Nije jasno što je tu mogao pripomoći, osim što se naslikavao i njuškao oko najpoznatije ograde u Hrvatskoj.

Dok su se muške glave strateški povukle u Londonu, jedina osoba koja je imala petlju izaći pred javnost bila je Jadranka Todorić, Gazdina sestra. Svaki dan ispred dvorca raspravlja s novinarima, brani brata, drži im lekcije. Ne radi se o licemjerju ili bahatosti, već tu ima nešto od etičkog stava koji je iznad svih zakona i razuma, a to je ljubav sestre prema bratu, o kojoj piše i Hegel u Fenomenologiji duha kao o najčišćoj i etičkih najutemeljenijoj. Svatko tko ima sestru zna o kojem bogatstvu i blagodati govorim. Sestra će te uvijek stajati, i protiv zakona i protiv države, to je tako oduvijek, od Antigone o kojoj piše i Hegel pa do Nevenke Kerum i Jadranke Todorić kao dvije najeksponiranije jake sestre u Hrvatskoj.

Možemo misliti sve najgore o Ivici Todoriću i o Jadranki Todorić kao pojedincima, ali u relaciji sestra-brat uvijek svjedočimo najčišćoj ljubavi, iskonski čistom porivu i kada najgora sestra brani najgoreg brata. Nije slučajno to da je najrjeđe ubojstvo među srodnicima, gotovo nečuven događaj, da sestra ubije brata. Od svih u Famigli za sada je Jadranka Todorić pokazala najviše muda. Izlazi hrabro pred čopor novinara u busiji pred ogradom dvorca, iz istih onih medija koji su Todorićima do jučer titrali, i poklapa ih, iako nema nikakvih suvislih argumenata, snagom koju izvlači iz sestrinske ljubavi. U vrijeme prevrata i kod nas se fura skromnost i minimalizam. Todorićeva sestra vozi neugledan sivi Seat, a glavna zvijezda među odvjetnicima, Čedo Prodanović dolazi u dvorac u Smartu, koji mu, kad stane pored njega, više izgleda kao kaciga nego kao osobni automobil.

Osiromašenu raju iritira luksuz pa mediji koji su se okrenuli protiv Gazde snažno igraju na tu kartu. Jutarnji vladin bilten u rubrici “impozantne nekretnine bivših vodećih ljudi Agrokora” donosi i perjanicu od foto-reportaže pod naslovom: “Policija u grandioznoj vili moćne Todorićeve suradnice: pogledajte kako izgleda impozantni dom Piruške Canjuge u elitnom dijelu Zagreba”, u kojoj se vidi tamna ograda, malo travnjaka i nekakav trijem. Zanimljivo je kako su jednako impozantne domove stekli i pojedini novinari sa završenom srednjom školom koji su se napajali na istom koritu u zlatna vremena. Čitani portal vječno nabrijanog gazdice, pravomoćno osuđenog za utaju poreza, koji najviše propagira lažni moralizam i pumpa najniže strasti intelektualno i duhovno opustošene publike, kao glavnu vijest donosi fotografiju kućne pomoćnice obitelji Canjuga. Iz “impozantnog doma” izvirila je starija žena odjevena kao ropska kućna posluga na američkom Jugu ili kao ona čistačica u crtiću o Tomu i Jerryju. Dežurni pumpači i administratori narodnoga gnjeva povezuju to s Canjuginim trabunjanjem o “stališima”.

Meni je, pak, u svemu tome zanimljiva potreba da se, unatoč ostvarenom materijalnom i društvenom statusu, trebaš dodatno uvjeriti da si visoki “stališ” i time da ti posluga nosi takvu stereotipnu odoru. Ne zna se tko je tu žalosniji. Oni koji to čine ili oni koji ih zbog toga mrze i zavide im, umjesto da ih žale. Mediji se upliću u slučaj puštajući u javnost nepotvrđene “informacije” o pokajništvu. Pa samo tako imali priliku čuti i čitati da je “Mislav Galić predao dokumente kojima tereti Todorića”, kako je Ivan Crnjac prvi pokajnik i slično. Javnost se lako lovi na te nepotvrđene vijesti jer u njih žele vjerovati, što je razumljivo.

Nakon što su imali šest mjeseci da počiste sve tragove teško je povjerovati da je itko od njih držao bilo kakvu spornu dokumentaciju u “impozantnom domu” u Zagrebu ili “grandioznoj” vikendici na Rabu. Financijska forenzika traje predugo i pitanje je imaju li naši istražni organi kapaciteta obaviti je kako spada. Dakle, kao najbrži i najsigurniji put za privođenje procesa kraju ostaje pokajništvo i međusobno terećenje. Ako je u slučaju Agrokorove vrhuške bilo zajedničkog protuzakonitog djelovanja, teško je vjerovati da će do kraja ostati jedni uz druge. U takvim skupinama ljude veže samo interes oko plijena, a ne zajednički ideali, međusobna ljubav i solidarnost.

Zašto bi relativno mlad čovjek odgulio dugogodišnju robiju za glavu koji je u Londonu? Nadalje, ako se i vrati i preda, zašto bi Gazda bio žrtveni jarac za sve, a oni koji su, od politike preko nadležnih institucija do medija, od njega cijelo vrijeme imali koristi, prošli lišo? Spektakl oko upada u dvorac i druge “impozantne domove” samo je početak. Ako priča ostane na iskaljivanju najnižih strasti na jednoj žrtvenoj jarčini ili nekoliko jaraca, jarčića, koza i kozlića, a ostane netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo.

No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje, a tu su Gazdina famozna bilježnica i eventualno pokajništvo najdragocjeniji, afera Agrokor bit će izraz Božje providnosti, nešto najbolje što se za ozdravljenje Hrvatske moglo dogoditi u novijoj povijesti. Čekajući rješenje te dileme, ostaje nam samo pratiti letove iz Londona i svjedočiti još jednom koliko je sestrinska ljubav jaka, a partnerska labava.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading