Pratite nas

BiH

Kako je mlada američka novinarka odmah shvatila ono što Josipoviću i Milanoviću nikako ne ulazi u glavu

Objavljeno

na

Večernji list je ovih dana objavio napis o mladoj američkoj novinarki Ashley Colburn koja se zaljubila u Hrvatsku. Ashley je dobila nagradu Emmy 2010. za film Wow, Croatia. Puna je hvale za našu zemlju, a uz to je i pristojno sugerirala da bi puni pogodak bio, u turističkom i svakom drugom pogledu, kada bismo se tješnje povezali s Budimpeštom i Bečom. Simptomatično je kako je mladoj Amerikanki otprve jasno ono dvojica naših sredovječnih političkih lidera nisu uspjeli shvatiti tijekom cijeloga svoga dosadašnjeg života. Na žalost, sumnjam da će im to uspjeti i budućnosti. Zapravo, ne sumnjam, siguran sam da neće.

------ za tv obzorNjih dvojicu srce vuče prema istoku, turističku bi ponudu Hrvatske uskladili s duhom Ade Ciganlije, ideal velegrada im je Beograd, a ideal suživota Sarajevo, Prokletije su im bliže od Alpa, ćevapčići ukusniji od šnicla, tufahija od štrudle. Josipović klavir radije svira u Banja Luci nego u Beču, Milanoviću je ćirilica u Vukovaru važnija od kulture Gradišćanskih Hrvata. U Hrvatskoj su politički lideri izrekli podosta oštrih riječi na račun Madžarske i Orbana, koji je Hrvatsku uvijek podupirao, a tope se od ljubaznosti kada se obraćaju Srbiji i vojvodi Nikoliću, koji je Hrvatsku aktivno napadao.

To bi nekom Kinezu ili Argentincu koji bi se slučajno našao u Hrvatskoj bilo potpuno neshvatljivo i ludo, no onome tko je upamtio Jugoslaviju i poznaje obiteljski background naših vodećih političara jasno je otkuda ta anomalija, ta neshvatljiva sklonost prema istočnom susjedstvu. Ne očiste li se naši politički odnosi s istočnim susjedima od te bolesne naklonosti, mogli bismo i u budućnosti imati gadnih problema. Osim toga, činimo štetu i tim susjednim zemljama očijukajući s prošlošću i budeći njihove osvajačke apetite. Teško je, naime, odoljeti kada ti se netko nudi. No, imajući u vidu da nakon svakog takvog medenog mjeseca počne boj na život i smrt, valja nam, se samo nadati da će lideri tih država biti pametniji i suzdržaniji od naših.

Ali kako da se odupru tom zavodljivom zovu ”slučajnih upravljača” Hrvatskom kada ih ovi, ničim izazvani, sazivlju u Dubrovnik na doček Angele Merkel!? Merkel je valjda namjeravala doći u posjet Hrvatskoj, međutim u Dubrovniku ju je dočekao svojevrsni zapadnobalkanski dernek i pregršt prijedloga za ”regionske” projekte. U kojima, naravno, nama mjesta za Mađarsku, Austriju, Slovačku u druge srednjoeuropske zemlje. U Hrvatskoj se više ništa ne planira bez zapadnobalkanske agende. Ni u gospodarstvu, ni u politici, ni u kulturi, ni u športu. Kao da smo i u EU ušli samo zato da bismo Srbima i ostalima pomogli da što brže uđu i oni. Stoga, ako se, ne daj Bože, u budućnosti opet budemo sukobljavali s istočnim susjedima, krivicu za to neće snositi oni, negoli mi sami, odnosno naši čudnovati upravljači. U konačnici ipak mi, jar mi smo ih birali.

Ponekad pomislim kako ovaj narod još nije zreo za demokraciju, i da bi bolje bilo da iznajmimo nekog inozemnog upravljača da nam upravlja državom. Recimo, spomenutu američku novinarku ili nekoga sličnog. Onda se sjetim da je više od sedamdeset godina profilirana protuhrvatska elita u Hrvatskoj, politička, kulturna, medijska i svaka druga. Oni su svoju moć gradili desetljećima, nasiljem, lažima, propagandom, umrežavanjem, sinekurama, agenturama, a nije im nedostajalo ni inozemne potpore, navlastiti britanske. Teško je sve to u kratkom vremenu raskopati, pacificirati i lustrirati. A to ipak može samo narod, koji je u sebi uvijek nalazio dovoljno snage da prepozna pogibelji i na njih odgovori. Stoga, živjela hrvatska demokracija! Narod će i ovaj put naći načina da se otrese nezajažljivih nametnika. Zahvaljujući Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, ovaj put to može učiniti elegantno, gospodski – glasovanjem.

 

Damir Pešorda/hrsvijet/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati