Kako je Zukan Helez uzurpirao ovlasti Vrhovnog suda

  2

  Činjenicu da je BiH pravno nesigurno područje ne treba dodatno obrazlagati. Osobito je to područje nesigurno za tamošnje Hrvate – i to zbog činjenice što Srbi imaju vlast i dominaciju u jednom, a Bošnjaci u drugom entitetu.

  helezDrastičnijih  primjera pravne nesigurnosti ima napretek. Međutim, primjer  federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza, odnosno njegovi pokušaji izdizanja iznad sustava i ignoriranja pravnog poretka i institucija kakve su Ustavni ili Vrhovni sud svakako su pitanja za jednu sveobuhvatnu analizu.

  O Helezovim otvorenim pokušajima sustavnog kriminaliziranja Hrvatskog vijeća obrane i njegovih pripadnika, sračunato tempiranog u kontekstu prvostupanjske presude šestorici nekadašnjih čelnika Herceg Bosne, kao i ignoriranju odluka Ustavnog suda sve je manje-više poznato. Helez je, naime, dijelu stradalničke populacije HVO-a, koja ne pristaje na njegove protuzakonite radnje, uskratio novčane naknade. Međutim, uvidom u dokumentaciju dolazi se do zaključka kako Helez ne mari previše za zakonske odredbe ni kad je u pitanju Armija BiH, odnosno bošnjačka sastavnica sadašnje združene vojske.

  Razlika se ogleda jedino u činjenici što aktualni ministar otvoreno pogoduje pripadnicima Armije BiH, ne bježeći pri tome niti od krivotvorenja, uzurpiranja ovlasti drugih institucija ili jednostavno „stiskanja očiju“ pred određenim situacijama.

  Slučaj Kazafera Hasičića

  Sudeći prema dokumentaciji, ministar Helez je 27. ožujka 2012. osobno razgovarao sa Kazaferom Hasičićem (1964.) iz Zavidovića, stradalnikom Armije BiH, kome je Institut za medicinsko vještačenje umanjio stupanj invalidnosti sa ranijih 70% na 40%, priznajući mu status RVI.

  Međutim, nakon što je saslušao Hasičića i razmotrio njegov slučaj, ministar Zukan Helez je zapovjedio svojim podređenima da cijeli slučaj vrate na početak, a Kazaferu Hasičiću nastave isplaćivati naknadu invalidnine od 70 posto.

  Sve je to vidljivo iz dokumenta broj 01-14-1861/12 od 10. travnja 2012. kojim pomoćnica ministra Nermina Spahalić prenosi ministrovu zapovjed Službi za boračka pitanja u općini Zavidovići, navodeći da je „ministar odobrio da se korisniku Hasičiću i dalje nastavi isplata invalidnine po ranijem rješenju (70%), te da se privremeno obustavi postupanje po novom rješenju od 15.02. 2012.“.

  Ništa ovdje ne bi bilo sporno da resorni ministar ovom odlukom nije, kršeći otvoreno zakon, po tko zna koji put ušao u sferu druge institucije.

  Ministar uzurpirao ovlasti Vrhovnog suda

  -U ovom slučaju, negirajući rješenje Ministarstva i nalaz Instituta za medicinsko vještačenje,  ministar djeluje protuzakonito. Ovlasti za poništavanje ovog rješenja, kao i ovlasti za davanje naredbi o isplatama protivnim ovom rješenju nema ministar Zukan Helez, nego je to u isključivoj nadležnosti Vrhovnog suda – tvrde pravni stručnjaci, ističući kako je potpuno identična situacija i sa obustavom invalidnina pripadnicima HVO-a.

  Međutim, ministar je očito uzurpirao pravo koje mu ne pripada. U slučaju pripadnika Armije BiH i HVO-a ministar Zukan Helez dobro zna zbog čega krši zakone i uzurpira ovlasti drugih institucija. Nejasno je međutim zbog čega ostale institucije o tome šute, pogodujući tako još većem stupnju pravne, političke i fizičke nesigurnosti u postdaytonskoj BiH.

   

  T. Matić

  facebook komentari

  • peppermintt

   Zukan ukino Šteli mirovinu a ovaj osuđivan po zapovjednoj odgovornosti, crnjak je to

  • peppermintt

   Zukan ukino Šteli mirovinu a ovaj osuđivan po zapovjednoj odgovornosti, crnjak je to