Pratite nas

Iz Svijeta

Kako kava utječe na vaš organizam

Objavljeno

na

Provedene su brojne studije radi otkrivanja svojstava kave, kao i u svrhu pobijanja nekadašnjih predrasuda. Od 1970. i Prvog biofarmakološkog simpozija o kavi, održanom u Veneciji, pa do danas u to su uloženi mnogi napori. Sada razumijemo dobrobiti umjerene konzumacije tog napitka.

kava espressoOdmah treba reći da kava nije nužni sastojak naše prehrane te da – čak i ako je pijemo svaki dan – ne dovodi do ovisnosti. Kao prirodni proizvod ona nije ništa više od supstancije koja djeluje na središnji živčani sustav, čineći osobu budnijom.

Ovakav tip stimulacije dugujemo sastavu kave. Među ostalim tvarima, kava sadrži dva stimulansa – kofein (alkaloid koji je 1820. otkrio Runge) te kafetaninsku kiselinu.

Šalica kave sadrži oko 100 miligrama kofeina čiji učinak traje sat, dva. On djeluje na sve dijelove tijela: cerebralno-spinalni živčani sustav, mozak, srce, pluća, mišiće, probavni sustav, jetru i endokrine žlijezde.

 

 

Slijedi popis učinaka kave na pojedine dijelove tijela:

Cerebralno-spinalni živčani sustav
– povećava kapacitet pamćenja, sposobnost učenja, intuiciju i koncentraciju
– smanjuje umor i osjećaj depresije
– potiče mentalne sposobnosti
– omogućuje bolju percepciju osjetila
– ublažava bolove glavobolja i migrena

Mozak

– pospješuje uvjetovane reflekse
– smanjuje zastoj uvjetovanog refleksa

Srce    
– povećava tonus arterija te pospješuje koronarnu cirkulaciju

Pluća    
– pospješuje širenje bronhija i pulmonalnu ventiliranost

Mišići 
– povećava se sposobnost kontrakcije mišića
– smanjuje umor
– pospješuje koordinaciju kretanja

Probavni sustav  

– stimulira vazomotorne živce pomažući pri probavi

Jetra  

– aktivira proizvodnju žuči i kontrakciju žučnjaka

Endokrine žlijezde 

– stimulira suprarenalno izlučivanje
– stimulira rad štitnjače i metabolizma

Bubrezi  
– širi renalne arterije
– pojačava mokrenje

Espresso uvečer?

Mnogi ljudi uvečer će odbiti espresso zbog straha od nesanice. Uzrok je ovog mogućeg problema kofein i njegov sastojak 1,3,7-trimetilksantin, koji djeluju na središnji živčani sustav pospješujući budnost, sposobnost koncentracije, reflekse i raspoloženje.

Štetna količina kofeina u krvi mogla bi se dostići jedino u slučaju da se popije 10 miligrama, odnosno 100 espressa jedan za drugim. Međutim, čak i 10 miligrama može imati svoj učinak i odvratiti Morfeja od njegova redovitog noćnog posjeta.

Iako učinak varira od osobe do osobe, možete računati da metabolizam u roku od sat vremena metabolizira 20 posto kofeina. Ako je riječ o pravom arapskom espressu, koji sadrži oko 100 miligrama, potrebno je nekoliko sati da bi učinak oslabio.

Dobra šalica kave ima pozitivan učinak na probavu jer stimulira želučane sokove, potom na peristaltiku te potpomaže aktivnost gušterače.

Kava, dakle, ima pozitivan učinak popijemo li je nakon jela kako bismo izbjegli besano prevrtanje u krevetu uzrokovano prekomjernim uživanjem za stolom. U tom su slučaju antibakterijski i antikariogeni učinak te zaštita kardiovaskularnog sustava besplatni!

slobodnadalmacija

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

AFP

Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar odlučio je otkazati posjet Hrvatskoj najavljen za idući tjedan.

Plenković je pred Općom skupštinom UN-a branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posjeta objavila je agencija STA. –

Prije dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gdje ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, također znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke – rekao je Cerar i dodao kako je Plenković u UN-u pred cijelim svijetom odstupio od njihovog dogovora.

Slovenski premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

– Stoga moja posjeta idućeg tjedna nema smisla – rekao je Cerar. Dodaje kako će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju te da će ‘učiniti sve što je potrebno’ da Slovenija bude spremna za izvršenje.

– Ako Hrvatska neće surađivati, problemi će se pojavljivati. Nitko to ne želi – poručio je, javlja RTV Slo.

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Ponosni smo na 25 godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Objavljeno

na

Objavio

MVEP

U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na prijemu za šefove izaslanstava koji je priredio predsjednik SAD-a Donald Trump, a održao je i niz bilateralnih susreta.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, predsjednik Vlade Plenković otkrio je danas spomen-ploču o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića.

Kip „Mir“ je poklon Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima, a jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku. Izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine restaurirala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da spomenik jahačice, koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus, simbolizira Ujedinjene narode kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se ovim kipom, kao i  Meštrovićevom „Djevojkom s lutnjom“, koju je Hrvatska poklonila 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini Ujedinjenih naroda.

„Ponosni smo na 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je 22. svibnja 1992. godine, kada je Hrvatska primljena u UN i kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u New Yorku tim povodom, za generaciju koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnoga priznanja Hrvatske. Ocijenio je da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u Ujedinjenim narodima, odradila mandat u Vijeću sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira.

 

„Sudjelovali smo u brojnim misijama Ujedinjenih naroda. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sada smo oni koji pridonose svjetskom miru, u partnerstvu s regionalnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije i drugih. Nastojimo dati doprinos odgovoru na mega-trendove s kojima je svijet u ovom trenutku suočen“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da je jučer Hrvatska dala i svoj doprinos novoj inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Globalnom paktu za okoliš, koji predstavlja nastavak na Pariški sporazum.

„Hrvatska se ponaša odgovorno, stojimo iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova“, kazao je Plenković.

Na novinarski upit je li na prijemu koji je za šefove izaslanstava priredio predsjednik SAD-a Donald Trump imao prigodu s njim razgovarati, predsjednik Vlade kazao je da je s njim, kao i drugi šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da je tradicionalan običaj da i Europska unija i SAD organiziraju prijeme u okviru Opće skupštine.

„Bila je to prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su ovdje“, kazao je Plenković.

Sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je sastanak u Zagrebu za 27. rujna.

„Želimo ostvariti napredak u odnosima između dvije zemlje. Premda je pristup Hrvatske i Slovenije i dalje različit, samo razgovorima i dijalogom možemo doći do rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je Slovenija Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, dodavši da otvorena pitanja koja postoje nisu nepremostiva. Najavio je da će sutrašnjim govorom pred Općom skupštinom ukazati na to kako je Hrvatska do sada vidjela Ujedinjene narode i što je dala kao doprinos te na koji način vidi rješavanje ključnih sigurnosnih izazova i globalnih trendova.

Predsjednik Vlade Plenković održao je i  danas niz bilateralnih sastanaka. Između ostalih, jutros se sastao s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thaçijem i predsjednikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiezom Mustafom Serrajom.

„Libija je jedna od glavnih globalnih tema, a i ministri vanjskih poslova Europske unije imali su poseban neformalni sastanak na tu temu. Želimo stabiliziranje te zemlje, s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. Za Hrvatsku je važno da se sve naše kompanije, koje su 2011. napustile Libiju, tamo vrate te da Hrvatska ponovno otvori svoje veleposlanstvo u Libiji kada se steknu preduvjeti“, kazao je Plenković.

Tijekom dana predsjednik Vlade Plenković susrest će se i s turskim predsjednikom Erdoǧanom, a nakon toga će održati predavanje o hrvatskom pogledu na budućnost Europske unije na Sveučilištu Columbia.

Večeras je predviđen prijem povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

 

facebook komentari

Nastavi čitati