Pratite nas

Kolumne

Kako ‘nova pravednost’ generira pravnu nesigurnost i prekarijat

Objavljeno

na

Na kraju svog mandata predsjednik Josipović pokušava reafirmirati svoj slogan iz prethodne kampanje i birače uvjeriti kako je on u hrvatsko društvo i politički sustav unio „novu pravednost”. Pritom ističe dva slučaja, koje je vrlo teško opisati kao uspješne priče – naglašava svoju ulogu u usvajanju ustavne promjene o nezastarijevanju krivičnih djela ratnog profiterstva i svoju ulogu u slučaju „Kamensko”.

Naglašavanjem tih dvaju slučajeva, predsjednik Josipović zapravo stvara platformu za ozbiljnu kritiku njegova mandata i mandata Vlade Zorana Milanovića, čiji se sad već evidentno bankrotirani „Program 21″ oslanjao na Josipovićev koncept „nove pravednosti”.

Uočljivo je da je socijaldemokratska paradigma, dijelom koje se predstavljaju i Josipović i dominantni dio Milanovićeve vlade, u ozbiljnoj globalnoj krizi, da socijaldemokratske stranke u Europi ne uspijevaju ponuditi alternativu konzervativnom modelu suočavanja s ekonomskom krizom i ekonomskim problemima u zemljama članicama Unije. Svima, koji poznaju današnju kondiciju socijaldemokracije, bilo je jasno da su dometi „nove pravednosti” unaprijed vrlo ograničeni, a da socijaldemokratsko-liberalna administracija može biti uspješna samo ako prihvati temeljne konzervativne ekonomske zasade – poštivanje tvrdog proračunskog ograničenja, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, ograničavanje troškova državne administracije, uz istovremeno snažno investiranje i u privatnom i javnom sektoru.

Uloga predsjednika Republike u Hrvatskoj je, kad je riječ o ekonomskoj politici, prilično ograničena. Predsjednik „brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti” (članak 94. Ustava), i mora intervenirati kad postane očito da Vlada i parlamentarna većina ne provode suvislu ekonomsku politiku. Josipović nije djelovao u skladu sa svojim ovlastima, nije Vladi predložio da održi sjednicu i ozbiljno raspravi o ekonomskoj politici, pri čemu je imao ustavno pravo sudjelovati na toj sjednici i raspravljati na njoj. To pravo iz članka 102. Ustava pripada mu kako bi mogao ostvariti svoju obvezu osiguravanja usklađenog djelovanja svih grana vlasti u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović, umjesto sustavnoga, odlučio se na „projektno” djelovanje, umjesto utjecaja na ekonomsku politiku utjecao je na donošenje odluka u pojedinačnim slučajevima, što Predsjednik ne bi trebao raditi, a u promjeni zakonskog okvira ostvarivao je neke svoje koncepte. I danas najvažnijom smatra novelu Ustava, prema kojoj je u članak 31. Ustava unesen četvrti stavak koji kaže da ne zastarijevaju djela ratnog profiterstva i kaznena djela u procesu pretvorbe i privatizacije provedene tijekom Domovinskog rata. Iako je za ovu ustavnu promjenu Josipović imao široku potporu javnosti, stručnjaci su već tada upozoravali da se time unosi nestabilnost u politički sustav, i bili skeptični prema njenu učinku. Pokazalo se da su bili u pravu i da je ustavna novela zapravo služila za ostvarivanje političkih interesa u nekim pojedinačnim kaznenim postupcima, a da je državni represivni aparat dobio novu polugu moći koja nije pod čvrstom kontrolom.

Upravo u vrijeme kad Josipović javno naglašava ovu ustavnu promjenu kao uspjeh svog projekta „nove pravednosti”, represivni sustav započinje retribucijski proces protiv (formalno stranog) investitora, koji je prethodno započeo arbitražni proces protiv hrvatske države kojim je nastojao zaštititi ono što smatra svojim ulagačkim pravima. Slučaj Gavrilović, poigravanje USKOK-a konceptom „nezastarijevanja djela ratnog profiterstva”, sasvim sigurno će ugroziti ionako loš hrvatski investicijski rejting, diplomatske odnose s još jednom od srednjoeuropskih zemalja, a Hrvatska će dodatno biti označena kao zemlja visoko rizičnih ulaganja.

Predsjednik Josipović u svojoj kampanji nastoji iskoristiti i činjenicu da je – nakon što je serijom kaznenih djela, koja ili nisu procesuirana, ili su procesuirana tek marginalno, uništena tvrtka Kamensko – bivšim radnicama, koje su se borile za vlastitu egzistenciju, pomogao u pokretanju projekta socijalnog poduzetništva. Neobično je da predsjednik Josipović javno govori o slučaju Kamensko, nakon što je do javnosti doprla verzija o propasti te tvrtke, prema kojoj je skupina, što ju je uništila, kako bi se dokopala njenih nekretnina, u svojim operacijama uživala potporu bivšega glavnoga državnog odvjetnika, ali i predsjednika Republike, koji je ionako u javnosti slovio kao glavni politički pokrovitelj bivšega glavnoga državnog odvjetnika.

Čak i bez ove za Predsjednika neugodne epizode, prezentiranje slučaja Kamensko kao priče s uspješnim završetkom i kao dokaza o uspješnosti strategije „nove pravednosti”, vrlo je upitno i rizično. Umjesto klasičnoga „proleterskog” statusa, dakle, umjesto slabo plaćenoga, ali stalnoga i relativno sigurnog posla u radno intenzivnoj djelatnosti, dio radnica, koje trenutno rade u projektima Udruge bivših radnica tvornice Kamensko, postale su dijelom suvremenog „prekarijata”. Prekarijat je sociološki neologizam, kovanica izvedena iz latinske riječi „precarius” (nestalan, po nečijoj volji) i nastavka preuzetog od riječi proletarijat. Socijalna država dvadesetog stoljeća radnicima je donijela određena radna prava: pravo na osmosatno radno vrijeme, pravo na sigurnost zaposlenja i pravo na sindikalno organiziranje. Prekarno zaposleni ne ostvaruju niti jedno od nabrojenih prava, koja su stečevina radničkog pokreta i socijalne države.

Radnice, koje su same sebi osigurale egzistenciju nakon propasti Kamenskog, pokrenule su projekt socijalnog poduzetništva. Socijalnim poduzetništvom podrazumijevamo one projekte, kojima nije cilj stvaranje dobiti, nego, prije svega, socijalna integracija i zapošljavanje ljudi, koji rade na tom projektu, te doprinos zajednici. U Europi su projekti socijalnog poduzetništva česti, lokalne zajednice ih potiču i štite, fiskalna politika im pogoduje, ali oni funkcioniraju kao dopuna poslovnom sektoru i na neki način otklanjaju njegove mane. Zaposlenje u projektu socijalnog poduzetništva ne može biti trajno i sigurno, ono je ovisno o radnim ciklusima i trenutnim potrebama.

Prekarijat je izlaz iz socijalne isključenosti, ali teško je govoriti o tome da može biti povoljno rješenje za tako nestalno i nesigurno zaposlene, a pogotovo je nemoguće smatrati ga izrazom društvene pravednosti. Upravo suprotno, prekarijat jasno pokazuje društvenu nepravdu, duboke socijalne razlike između stalno i prekarno zaposlenih. Društva, koja se diče prekarnim zaposlenjima kao povoljnim rješenjima, duboko su nepravedna.

U suvremenoj se Europi spominju četiri glavne skupine prekarnih radnika: oni nisko obrazovani; visokoobrazovani, samozaposleni u kulturnim i društvenim djelatnostima, koji su vlastitom voljom ili zbog društvenih odnosa ostali izvan institucija; bivši stalno zaposleni radnici u poslovnom sektoru, koji su zbog propasti poduzeća ili gubitka posla u njima završili u povremenim i privremenim, dakle, prekarnim poslovima; te pripadnici takozvane Y generacije, ljudi rođeni nakon 1980. godine, koji u pravilu nemaju šanse nakon obrazovanja steći stalan posao, nego su prisiljeni na rad u prekarnim uvjetima. Jedno od ministarstava u hrvatskoj vladi, na koje predsjednik Josipović ima relativno velik utjecaj, jer ga vodi njegov šef prve predizborne kampanje, Ministarstvo rada, kao svoj temeljni uspjeh deklarira projekt „Mrsićevih volontera”, dakle, sustav prekarnog zapošljavanja pripadnika ove generacije. Ostaje vidjeti hoće li u kampanji predsjednik Josipović i ovaj projekt apostrofirati kao uspjeh svog modela „nove pravednosti”.

Koliko god to aktualnom predsjedniku Republike bilo teško priznati, socijaldemokratska paradigma danas ne funkcionira, ne otklanja društvene nepravde, nego samo zaoštrava podjele u društvu. Njegova paradigma „nove pravednosti” samo je generirala još viši stupanj pravne nesigurnosti i potakla društveno raslojavanje, u kome je velik dio hrvatskih građana, za razliku od političke klase i sretnika zaštićenih zaposlenjima u javnom sektoru, odgurnut u prekarijat.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Tko dovodi Ruse u BiH?

Objavljeno

na

Objavio

Tko dovodi Ruse u BiH?

Optužnicom protiv Hrvata u “Foreign Affairsu” bošnjački je aktivist  pokušao prikriti već uznapredovalu zloćudnu bolest koja prostor Federacije pod muslimanskim nadzorom pretvara u isilovsku postojbinu, koja bi u novoj džihadističkoj taktici mogla imati vrlo opasnu ulogu u ratu protiv Zapada

Nedavno je u sklopu sve agresivnije politike bošnjačkoga vođe Bakira Izetbegovića prema hrvatskom narodu u BiH, ali i Republici Hrvatskoj jedan bošnjački aktivist američkom časopisu “Foreign Affairs” prodao, u sklopu sad već jasno prepoznatljive islamističke politike nepriznavanja Hrvata i Srba u BiH staru priču o hrvatskoj i srpskoj odgovornosti za nevolje koje su tu zemlju pogodile tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Odbijajući prihvatiti tadašnje međunarodne planove o unutarnjem ustrojstvu zemlje Alija Izetbegović je odveo zemlju u ratni kaos, koji je na kraju završio etničkim čišćenjem Hrvata iz područja pod muslimanskom i srpskom vlašću, a za diplomatskim stolom i praktično srpsko-bošnjačkom podjelom zemlje na dva entiteta.

Aktualna priča odjevena je u novo ruho o navodno zajedničkoj hrvatskoj i srpskoj  operaciji pozicioniranja ruskih interesa u BiH kako bi se danas iz te zemlje širio kaos na Europsku uniju i druge dijelove zapadnoga svijeta.

Ključni igrači u tom navodnom Putinovu pothvati su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Nasuprot njima bošnjački aktivist sugerira kako bošnjačka strana eto  brani interese NATO saveza i Europske unije.  Ključni argument za takvu tezu  navodno su dugotrajna savezništva i veze Dodika i Čovića te HDZ-a i SNSD-a

Sličan, ako ne i istovjetan model raspodjele krivnje na srpsku i hrvatsku stranu izrastao je i tijekom rata u BiH, a kao glavni argumenat slovila je danas već raskrinkana lažna optužba Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH u Karađorđevu. Nema dvojbe kako je ratna propagandna umotvorina tada omogućila bošnjačkoj Armiji BiH da potpuno očisti starosjedilačko stanovništvo, odnosno katoličke Hrvate iz središnje Bosne kako bi taj komad zemlje pretvorili u poligon za kasnije džihadističke operacije protiv Zapada.

Naime u sastavu Armije BiH posebno su krvoločni bili pripadnici odreda El Mudžahid, koji su počinili niz ratnih zločina s ritualnim smaknućima, a koja su kasnije poput dekapitacija prakticirali pripadnici ISIL-a na području Iraka i Sirije. Bošnjački analitičar Dževad Galijašević tvrdi kako su, između ostaloga čak šesterica napadača na Svjetski trgovinski centar 11. rujna 2001. u New Yorku bili pripadnici odreda El Mudžahid ili su pak nakon rata uvježbavani u kampovima na području BiH, odakle su bošnjačke snage etnički počistile Hrvate.

Čak i pojedini mediji iz BiH navode Izvješće  zajedničke Komisije američkoga Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napadaja o tomu kako su vlasnici bosanskohercegovačkih putovnica Halid Al Midhar, pilot koji se zrakoplovom zabio u WTC u New Yorku i Muhamed Ata, koji poginuo tijekom terorističkoga napadaja, bili pripadnici odreda El Mudžahid.

Kasnije je utvrđeno da je i drugi pilot, Navak Elhamzi kao pripadnik odreda El Mudžahid sudjelovao u ratu u BiH, a kao napadači, utvrđeno je da su sudjelovali i Zijad Jarahašević, Halid šeik Muhamed i Remzi Bin Elsibiha, koji su također imali izravne ili neizravne veze s BiH. S druge pak strane, kako bi teritorijalno učvrstio islamistički poligon u središnjoj Bosni Alija Izetbegović je tijekom rata Srebrenicu prepustio na milost i nemilost Srbima, a s tog područja 7.500 pripadnika Armije BiH prebacio u središnju Bosnu, kako bi je očistio od Hrvata.

U sadašnju pak kampanju protiv Hrvata, a riječ o pokušaju da se hrvatskom narodu u BiH ospori pravo da kao konstitutivni narod sam bira vlastite političke predstavnike, Bakir Izetbegović je uključio predstavnice srebreničkih ratnih žrtava, poput udruge  Majke Srebrenice, ali i sam vrh Islamske zajednice na čelu s reisom Huseinom Kavazovićem.

Oni, unatoč brojnim islamističkim kampovima uz granicu s Republikom Hrvatskom, na području od Tuzle do Kladuše, jurišaju na hrvatske dužnosnike koji činjenično upozoravaju na moguće terorističke prijetnje iz susjedstva. Kako je pak Dragan Čović, jedini od tri člana Predsjedništva BiH predan politici euroatlantskih integracija, on zbog svog zauzimanja postaje glavna meta islamističkih ekstremista, koje u političkom smislu predstavlja Bakir Izetbegović i njegova stranka SDA.

Uostalom, prema tvrdnjama oporbenoga bošnjačkog političara Fahrudina Radončića, iza svojedobnoga ubojstva federalnoga ministra policije, Hrvata Joze Leutara, stajao je upravo Bakir Izetbegović!

Kako, prema pisanju medija, u Izetbegovićevu specijalnom ratu protiv hrvatskoga naroda sudjeluje i bosanskohercegovačka Obavještakno-sigurnosna agencija – OSA ključni predstavnici hrvatskoga naroda u BiH trebali bi biti posebno oprezni kako im se ne bi opet ponovio slučaj Leutar, a time propalo i njihovo zauzimanje za promjenu nametnutoga izbornoga zakona.

Tezu na početku spomenutoga bošnjačkog (islamističkog?) aktivista o združenom pothvatu Hrvata i Srba da u BiH dovedu Ruse jednostavno otklanjaju aktualne činjenice o političkoj povezanosti, s jedne strane srpskoga vodstva s Moskvom, a s druge bošnjačkoga s Turskom. Dok je rusko gospodarstvo,a onda i politički paternalizam duboko ušao Republiku Srpsku, bošnjačka je politika Alijin “amanetom” neraskidivo povezana s Erdoganovom Turskom.

Te dvije države – Rusija i Turska – u mnogočemu zajednički nastupaju protiv Zapada, a Turska je sklapanjem ugovora o kupnji ruskoga raketnog sustava S-400 praktično odbacila savezništvo sa SAD-om, dok istodobno verbalno-diplomatski ratuje s Njemačkom i Europskom unijom.

Koliko se Erdoganova Turska okrenula Putinovoj Rusiji i koliko su daleko u područje potpunoga nepovjerenja otišli sadašnji tursko-američki odnosi pokazuje i raščlamba turskoga provladinog lista “Sabah“ koji konstatira završetak jedne epohe i predviđa kaos u svim državama koje se nalaze na trasi “Puta svile”, koji zahvaća i balkansko područje s BiH.

Tako saveznici iz Sirije postaju i saveznici u BiH, koja tek u tom sklopu postaje poligon za vođenje budućih operacija protiv Zapada, a kad su u pitanju one islamističkoga karaktera, nije pretjerana tvrdnja kako upravo bošnjački prostor u Federaciji postaje glavni poligon. Nu da bi on mogao biti i funkcionalan potreban mu je otvoreni izlazak na more s jedne strane te na sjeveru luka na rijeci Savi oko koje su već načičkani islamistički kampovi.

Optužnicom protiv Hrvata u “Foreign Affairsu” bošnjački je aktivist samo pokušao prikriti već uznapredovalu zloćudnu bolest koja prostor Federacije pod muslimanskim nadzorom pretvara u isilovsku postojbinu, koja bi u novoj džihadističkoj taktici mogla imati vrlo opasnu ulogu u ratu protiv Zapada.

Ivan Svićušić

Miroslav Tuđman: Ulazak BiH u EU se ne može i neće dogoditi ako Hrvati ne dobiju punu ravnopravnost u BiH

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Barbara Jonjić: U Splitu relikvije su tila svetoga Leopolda Mandića. U njegovoj i mojoj Domovini

Objavljeno

na

Objavio

U Splitu kiša pada drugovačije
Pada u boji
Najlišpe na svitu pada
I posiplje
Ukoso
Uvik nekako su vitron
Natiska lipo oblak na oblak
Podno Marjana
Pa se isplače nada
Rivon
I onin trajektin na linome odlasku za Supetar
Unda pobigne uza
Marmontovu
Gorikar priko Lovreta i Poljuda
Pa
Nestane

K’o malo di na svitu
Pada i uvik svon silon puše
Pa kad iđeš strmo od Općine prema Kazalištu
Iskene ti lumbrelu
Sto i jedan put

Unda za svaku kišu
Imaš
Novu lumbrelu
I mokre
Promrzle noge

U Splitu, gradu moga školanja ovi’ dana
Relikvije su tila svetoga
Leopolda Mandića
U njegovoj i mojoj Domovini

E
A naš narod
Mu leti
Raskriljeni ruku
I raskriljeni srca
Iđu mu
U kolonan poredani k’o utvrdo ušiveni botuni
Na biloj, onoj misnoj košulji

Poredani letu
Po zagovor
Su sto i jednon brigon na pameti i duši
Utvrdo ušiveni k’o botuni u viru
Kristovu

Letu tomu malešnomu
A jopet velikomu čoviku
Po zagovor
Utjehu
Nadu
Blagoslov
Letu po mir

Ne mogu lagat
I neću
Ja mu se nikad za zagovor molila nisan
E
Nisan
Tako mi se valjda samo trevilo

Neka mi je moja teta časna, kad bi me gladnu najila
Puno puta tiskala u šake
Onin svojin mirlušnin, čistin rukan
Njegove slike, medaljice
I molitve

Ja san u taj vakat već imala svoga zagovornika
Svoga suborca su neba
Doša do mene nekin čudnin, tisnin putin
Su jednon
Splickon kišon
Naša me
Baš mene
Moj svetac čudna imena
Naša’ me
Unda kad san nigdi i ničija bila
I vratijo me momu
Kristu

Diga me sa tlea
Noge ukočene mi pomaka

Diga me sa tlea
One
Splicke
Gospe od zdravlja
One crkve moga školanja
Koja ima najlišpi
I najčudniji prikaz
Moga Krista
Širon rašireni ruku

Pomoga mi zagovoron
On
Moj svetac zaštitnik
Zagovornik svi’ izgubljeni’ slučajeva

Zagovara me
Onako kako to more
Samo svetac
Zamoljen od velikoga diteta koje leži razasuto po tleu
I moli mu se mokri obraza
Očiju uprti u ništa
Moli mu se
Da mu pomogne
Sastavit razasuto tilo
I dignit se
U život
U ljubav

Ne razumin
Nikako ne razumin
Ovi’ dana
Čega idu svi oni ljudi koji se rugaju jednome
Svecu
Svi oni ljudi koji relikvije zovu
Lešon
Oni ljudi kojima smeta molitva zagovorniku

Čega idu ili je bolje reć’
Šta nji’ ide

Oklen potriba rugat se nečijoj viri
Oklen
Je li za rugat se i to što virujemo kako se raspeti Bog diga’ treći dan od mrtvi
Je li i to smišno?
I u to viruju samo
Neuki
I ludi?

Zašto t’liko provocira na reakciju nečija, tuđa vira?
Provocira i smeta
Iste one kojima smeta i vjeronauk u školi

E
Vjeronauk školski nji’ isto vrlo bode u oči
Izborni predmet u školi vrlo njima smeta
Smeta one iste ljude široki vidika
Pa nigdi ni zere tolerancije kad su želje katolika
U pitanju
Kad katolik svojin potpison bira
Samo za svoje dite

Ja baš ‘oću vjeronauk u školi
‘Oću
To nije protivno zakonu
Ni Ustavu
Ne kreće u sekularnu državu
Ne kreće nikoga

‘Oću i župni
I školski vjeronauk
Kad mi more bit
‘Oću jedan i drugi
Nije mi ga puno
Ni meni
A ni mojoj dici
Nami srce k’o bukara
Kad pratar u školi blagosliva i kad viroučiteljica su dičicon
Veselo piva
Za dane kruva
I kad o Božiću
Ukrase za bora su dicon sprema
I govori o rođenju
Našega Krista

A oni što se rugaju neka lipo u one moderne kurikulume
Gledaju ugurat
I jednu stvar koju oni nikako da nauču
Svi oni koji se smiju pobožnu svitu

Dajte in jedan ganjci gal novi predmet
Samo za nji’
Neka se zove
Pravo na javno prakticiranje vire
E
I neka iđe rećemo tri put nediljno
Možda nauču napokon

Pa ji lipo učite
I naučite
Sve redon
Šta to zaprave znači
Pravo na javno prakticiranje vire
Jerbo je to pravo vrlo važno
Uziđano je u
Ustav naše Države
Pa unda lipo u tome predmetu
Naučite sve podrugljivce
Kako to ustavno pravo niti zere ne kreće u njijovu sekularnu državu

Jerbo ja neću tor slobodu moje vire
Koja mi kaže
Moli u crkvi i u svoja čet’ri zida
Neću to
Nisan ovca da bi u toru bila
Moj Bog su menon neće bit’ samo u
Crkvi i u moja čet’ri zida
Krit ga neću

To sakrivanje van nije sekularna država
Sekularna država je nešto drugo
A ustavno pravo
Kaže
Kako se ne triban i ne moran krit

Prošla su van ta doba

Zabranit mi viru više ne mogu
Pa udaraju drugovačije

Mogu mi se rugat
Mogu mi relikvije moga
Katoličkoga sveca
Zvat i lešon
I smijat se
Onako kako se rulja brez srca uvik smije
U svome bisu

Uvik se smije oni izgubljeni
Razmetni sin
Dok obisno troši
I zlatnike i dane

Oni sin što je nigdi
Na pola puta od ničega
I nikoga
Ni livi a ni desni razbojnik
Ni Veronika
Ni Josip
Ni Ivan
Ni Petar što zataji
Ni Vranjo pokajnik

Taki se smije
Uvik

Jerbo niti ne zna
K’liko je zaprave izgubljen

Nema mu ‘ko reć’
Kako i Juda
More bit’ ime za izdajnika
Ali i za zagovornika
More
Sam biraš svoga Judu
Onoga za kojin ćeš ić’

Pa gledaš izabrat Judu
Koji nije izdajnik
Izabereš
Drugovačije
Izabereš razumit i ne smijat se

Izabereš onoga Judu
Kojemu se za zagovor moli veliko izgubljeno dite
Mokri obraza i
Izokrenuta života

Života
U kojemu zavoliš
Sve
Baš sve što je od Boga
I
Privrnute lumbrele
I svoje mokre,
Promrzle noge

I zavoliš baš svaki svoj
Od Boga dani
Kišni dan
I
Kišni Split

Barbara Jonjić / Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati