Pratite nas

Vijesti

Kako se cajka uvukla u hrvatske domove

Objavljeno

na

“Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime.”

Autor gornje izjave je Rambo Amadeus, autor termina i najveći kritičar tog glazbenog žanra, mješavine arapsko-turskog, grčkog, ciganskog i starog srpskog melosa, križane sa zapadnom popularnom muzikom i disko ritmovima. U hrvatske domove ušao je početkom devedesetih: tada su se stidljivo na tržnicama prodavale kazete “cajki”, onako ispod tezge, zajedno s drugom ilegalnom i polulegalnom robom, poput cigareta bez markice i lažnih parfema.

No pravu eksploziju cajke su doživjele u dvijetisućitim, kad su po prvi put izašle iz sumnjivih špelunki u blatnjavim uličicama na rubovima grada, u koje pristojan građanski svijet nije nikad zalazio što zbog društvenog ugleda, a što zbog osobne sigurnosti, i okupirale luksuzne klubove u središtu. Neovisnost je razočarala: Uzalud su ostaci ostataka građanske klase, desetkovane prvo komunizmom a zatim ratnim previranjima, prizivali kulturni nekadašnji K-und-K Zagreb, ono ubavo mitteleuropsko mjestašce obilježeno bečkim utjecajem, sa svojim granitnim kockama posutim pločnicima i drvoredima uz uredno u blokove poslagane donjogradske četverokatnice iz kojih dopiru zvukovi šansona, jazza, ili starogradskih pjesama, kakvom su se nadali jednom kad se Hrvatska vrati svojim korijenima. Subkultura cajki, i sav razorni primitivizam koji ju je pratio, ubila je nadu da će Hrvatska tek tako raskrstiti s kulturnim utjecajem Balkana. On se nakon rata vratio, u svojoj najgoroj formi.

Muzika koja je prije rata u Zagrebu bila strogo proskribirana za sve one koji nisu željeli biti izloženi podsmjehu i preziru građanske sredine, pa i izopćenju iz društva – slušanje cajki bilo je prije rata prekršaj nepisanih društvenih pravila negdje u rangu seksa s ovcom ili prostituiranja na glavnom kolodvoru – najednom se izautala, izašla iz ormara, zadobila pravo građanstva i postala dio mainstream kulture, i preselila s rubova grada i čađavih seoskih krčmi ravno u luksuzne klubove u centru, s čijih su mramornih umivaonika odjednom kćerke nekoć uglednih gradskih obitelji s brežuljaka poviše grada vukle crte kokaina zajedno s manekenkama, spoznorušama, provincijalkama i kćerkama doseljenika s Kozari Boka i Svete Klare. Nekoć tabuizirana i žigosana kao trash, izašla je iz ormara i izazvala kulturnu revoluciju kao i gay pride: ono što je do jučer bilo društveno neprihvatljivo, postalo je najednom in i neizbježno. Demokracija je ovdje zaživjela u svom najperverznijem obliku, pa ste najednom na “cajkama” mogli sresti nogometaše, TV voditeljice, Antu i Simonicu, likove iz Big Brothera, svu onu novokomponiranu elitu koju je ujedinjavao i definirao upravo taj kič.

Jer, cajke nisu samo muzika. Kad bi se radilo samo o tome, ni po muke: “nek sluša tko što hoće” je argument koji je teško pobiti. Cajke su kompleksan društveni i kulturološki fenomen koji zadire u mnoge pore društvenog tkiva, i nemoguće ih je dekretom, temeljem tek estetskog suda, izbaciti ih iz javnog prostora. Za cajke se veže čitava jedna subkultura definirana vulgarnošću: zlatni lanci oko vrata, nabrijani AMG Mercedesi i BMW-i, minjaci i napadan make up i nakaradne frizure, skupe i neukusne odijevne kombinacije, uz obavezna odijela kao dio muškog rekvizitarija za noćni izlazak.

Velike količine alkohola i kokain su se podrazumijevali: sve što je skupo i neukusno imalo je svoju prođu. Uz to su obavezno išle “utoke”: ubojstva pred cajka-klubovima su zaredala kao na tekućoj vrpci, postala su dio miljea, a u ruralnim sredinama je bilo i ulijetanja s motornom pilom u narodnjačke klubove, s velikom dozom alkohola u krvi nesuđenog drvosječe (Slunj), i masovnih srpsko – hrvatskih tučnjava s mrtvima i ranjenima oko naklonosti maloljetne pevaljke, poput one u okolici Knina.

Zapravo, ironično, cijela ta subkultura je najsrodnija onoj hip-hoperskoj u Americi, odnosno Gangsta rapu.

Sklonost nasilju, ponižavanju žena i tretiranju istih kao tek komada mesa, novcu i luksuznim automobilima, neukusu i luksuzu, glorificiranje novca i bogatsva te potpuno odbacivanje svih građanskih estetskih i moralnih regula zajednički su objema. One su plod velikih društvenih promjena: hip hop subkultura je posljedica porasta samosvjesti, ali i ekomomske i političke moći afroameričke populacije u Americi, dok je pak ona cajki posljedica stjecanja ekonomske moći jedne posve nove klase skorosteča izrasle na ruševinama kako socijalizma tako i građanskog uljuđenog društva: bliske veze s narkoticima, mafijom i nasiljem su zajedničke objema. I glavne ikone hip hop scene i cajki su bile povazane s mafijaškim i kriminalnim miljeom, te nasiljem – o 2pacu i dečkima iz Comptona poput NWA ili 50cent-a ne treba ni govoriti. Kod nas je ikona žanra, Ceca, bila supruga mafijaša i ratnog zločinca Arkana, a i sve ostale narodnjačke zvijezde su uglavnom dragane raznih sumnjivih kraljeva ovog i onog, uglavnom običnih srpskih gangstera.

No, postoji i bitna razlika. Dok je hip-hop subkultura izvorno urbana, i tekstovi pjesama svjetozanorski korespondiraju s gradskom prvenstveno crnačkom populacijom – dotle je narodnjačka lirika, sa svom svojom patetikom, duboko i suštinski ruralna. Ono što je gotovo nemoguće je objasniti, kako se urbana mlada publika može identificirati s cajka – estetikom tipa “otišla si i odvela dete, suzama sam lepio tapete”, i stihovima koji govore uglavnom o stvarima posve stranima gradskom biću:

Skočit ću sa sedmoga sprata,
rodila mi žena, a ja nisam tata.

Moj se dragi u autu voza,
a ja jadna u šumi kod koza!

Što na kafu zoveš mene,
kada nemaš samlevene?

Šta će meni venčanje i žena,
kad sa tuđom živim bez problema?

Ja te volim, ja te obožavam,
ja bih s tobom da se razmnožavam.

Ja sam dama visokog morala,
zato svoju nikom nisam dala.

O ratnim biserima “Baje malog Knindže” tipa “Duni vetre preko jetre” ili “Ne volim te Alija jer si Balija” da se ne govori. Muzika je to koja pjeva o muškarcima koji se opijaju zbog nesretne ljubavi, ženama koje imaju problema s nevjernim muževima, patetična, patrijarhalna, anti-urbana u svojoj srži.

Svaka muzika ima svoju socioekonomsku podlogu. Rock je bio muzika industrijskih gradova, Liverpoola i Seattlea, muzika djece “plavih ovratnika” prije svega. Techno i House su na zapadu zamijenili Rock kad se zapad počeo deindustrijalizirati: nove društvene klase kreiraju i nove subkulutre. Međutim, što se to desilo da je jedna muzika izvorno ruralne i balkanske provenijencije dobila pravo građanstva u gradovima poput Rijeke i Zagreba? To je kao kad bi se New York okrenuo slušanju Dolly Parton a klubove okupirali coutry-western bandovi koji nastupaju iza žice za kokošinjac, kako ih ne bi u glavu pogađale pivske boce koje pijani kauboji bacaju na band kad im se ne dopadne muzika. Da, cajke jesu fenomen koji prati smjenu elita, ali one su i simptom dubokih poremećaja u društvu i ozbiljno poremećenih samih vrijednosnih temelja.

Uza sve to, dodatno tu muziku problematizira i “balkanska veza”. Pjevačica Dragana Mirković, čijim je plakatima pred koju godinu bila oblijepljena Rijeka, za rata je govorila kako “nikad ne bi pjevala da zna da je ustaše slušaju”. Netko tko je tako što izjavio, da ima obraza, ne bi se nikad pojavio među “ustašama”. Međutim niti njoj, niti Breni, niti mnogima drugima koji su paradirali u uniformama to nije smetalo. Kako su “cajke” fenomen vezan uglavnom uz Balkan – slična muzika postoji u Bugarskoj i Grčkoj – mnogi vide problem u i “rebalkanizaciji Hrvatske” nakon rata.

Međutim, to nije jedini niti najveći problem. Dok je srpski turbo folk, iako barata s kičem i sve je u njemu lažno, od sisa pjevačica nadalje, autentičan bar s jedne strane, s one u kojoj odražava stvarnu sliku balkanskog ruralnog društva, dotle je hrvatska verzija “čorbine čorbe čorba”. Uglavnom, on je loša kopija loše kopije.

Zato su se oko njega u javnosti uvijek vodile žestoke diskusije. Dok su spomenuti ostaci ostataka građanske i civilizirane Hrvatske poput Milane Vuković Runjić, koja je u svojoj kolumni Seksopolis napisala: “Odrastanje uz klavir i čitanje neke ozbiljne litarature pripalo je ropotarnicama prošlosti, a uteraj mi, uteraj mi kola u garažu postala je himna adolescenata, no i onih starijih”, bili zgroženi i iznenađeni neobjašnjivom popularnošću turbo-folka, dotle su ljubitelji Balkana, prostakluka i vulgarnosti svake poput Vedrane Rudan odgovarali: “Zašto je zlo odrastati uz stihove “uteraj mi, uteraj…”, a okej je odrasti uz oca koji je rekao da Hrvati u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločin i koji, po vlastitom priznanju, svako jutro u svom vrtu diže hrvatsku zastavu, dok u kući, valjda, netko prebire na glasoviru?! Odakle tolika količina bahatosti kod književnice Milane Vuković-Runjić? “Čitanje neke dobre knjige…” Koje dobre knjige? Čije dobre knjige? Njene dobre knjige? Vuković-Runjić, koja u svom listu polugola čuči pokraj naslova svoje kolumne i svima pokazuje debeljuškasta koljena i sitne grudi, zlobno spominje Severinin “film” i “duboki dekolte”. Jebote! Toliko ljubomore u tako malenome tijelu?! Jedno pitanje. Zašto se pisati o sisama smije, a pjevati ne smije?”

Svoj cajkološki traktat je Rudanica začinila i litanijom o “Moći (Severinine) p…e” i drugim izrazima koje ovdje ne bismo prenosili, pa je tako ta patrijarhalna muzika koja ženu svodi ne samo na seksualni objekt, nego na seksualni objekt za 50 eura sat i 300 eura noć, u očima uvijek neuračunljive Rudanice postala i simbolom ženske moći i emancipacije, u kopernikanskom prevratu poput onog kad su hrvatski “intelektualci” krajem osamdesetih otkrili Micu Trofrtaljku i Bore Leeja pa počeli o njihovim vrijednstima i umjetničkim dosezima pisati traktate od 50 kartica u “Startu”.

Svi mi koji smo intenzivnije izlazili proteklih desetak godina smo bar jednom zalutali u cajka-klub. Ako ste ozbiljnije involvirani u noćni život i kruženje po klubovima, znate da je to jednostavno neizbježno: noćni život, kao i sve ostalo, traži određenu dosljednost ako želite biti u “điru”. I uvijek smo tamo gledali manje-više istu sliku, starije i bogate muškarce, ruralnih i mafijaških manira, i mlade cure u nemogućim pornografskim odjevnim kombinacijama koje su uključivale minice s leopard uzorkom, zlatne i srebrne topiće, prozirno ovo i ono, ružičaste krznene dodatke i bijele krznene čizmice, naušnice veličine tanjura za pizzu, prenapadan make up… i Ferrarije i Lamborghinije parkirane ispred “Bosanca”, “Lake Cityja” ili “Pashe” – nepisano pravilo je da su narodnjački klubovi uspijevali na lokacijama gdje se odmah iz lokala vidi u čemu ste došli: donjogradski podrumi jednostavno nisu pogodni za tu vrstu muzike, odjeća nije dovoljna da biste pokazali tko ste i što ste. Auto mora biti vidljiv s ulaza, moćan, skup.

I tu dolazimo do bar dijela objašnjenja zašto su dobro odgojene gradske djevojke počele pohoditi cajka klubove. Čuveni pljačkaš banaka “Slick Willie” Sutton je jednom, na pitanje suca zašto je pljačkao banke, mrtav hladan odgovorio “jer je u njima novac” (‘that’s where the money is’). Financijski upropaštena građanska klasa, suočena s gubitkom društvenog statusa, uradila je ono što i majka kulturne i obrazovane Rose DeWitt Buttaker, djevojke iz ugledne obitelji, u “Titanicu”, koja ju je odlučila udati za vulgarnog i nasilnog financ-barona (tako su pogrdno aristokrati tada zvali skorosteče koji su novcem kupovali plemićke titule) Caledona Hockleya. Jer, znalo se: cajka klubovi su “where the money is”. Za porijeklo istog se u finim familijama ne pita.

Izvor: dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Građanska inicijativa Ivo Pilar se oglasila priopćenjem koje prenosimo:

HRT, nakon zahtjeva građanske inicijative “Ivo Pilar” i 10 udruga iz Domovinskog rata  otkazao suradnju Anđelu Jurkasu.

U kratkom priopćenju HRTa , bode u oči što vodstvu HRT-a ni danima nakon medijskih napisa o Jurkasovom pljuvanju po hrvatskoj državi, dragovoljcima i braniteljima, te nizu drugih vulgarnih javnih istupa, nije bilo sporno da isti za javnu televiziju HRT radi emisiju za djecu i mlade.

Tek kada je Građanska inicijativa “Ivo Pilar” zajedno s 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata uputila zahtjev za otkazivanjem suradnje A. Jurkasu, ali i upozoravanjem na ignoriranje od strane HRT-a na njegove neprihvatljive javne istupe, HRT je konačno reagirao.

Iz svega proizlazi kako HRT-ovom vodstvu, ni ravnateljima ni urednicima, nije sporno da osoba koja vulgarno i grubo vrijeđa Ustavom zaštićene vrijednosti, a koje bi upravo HRT trebao štititi i promovirati, radi za HRT – štoviše, za program javne televizije namijenjen djeci i mladima, jer nisu reagirali saznavši za sve ove sablazne informacije, već su reagirali tek kada je zahtjev uputila snažna grupacija 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata, uz Građansku inicijativu “Ivo Pilar”.

Evo što su priopćili s HRT-a:  – “Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike.”

Platforma Građanske inicijative”Ivo Pilar” i 10 udruga proisteklih iz domovinskog rata pozdravlja poštivanje zakonitosti kroz raskid ugovora o suradnji s Jurkasom, ali traži i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti urednika i ravnatelja HRT-a zbog angažiranja Anđela Jurkasa, koji je javno grubo vrijeđao hrvatsku državu, dragovoljce i branitelje.

Građanska inicijativa

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori