Kako se mladi pripremaju iz povijesti za državnu maturu

5

[testimonial name=”Mladen Pavković” title=”Publicist ” background=”#” color=”#” border=”#” img_border=”#” name_color=”#” title_color=”#”]Ako znaš tko je američki general MacArthur dobiješ pet, a za Gotovinu i Markača te nitko ne će ni pitati[/testimonial]

Kao dodatak u Jutarnjem listu objavljuju i pitanja (i odgovore) u svezi ispita za državnu maturu. Tako su ovih dana objavili i 70 NOVIH pitanja i rješenja s kojima će se susresti učenici završnih razreda srednjih škola, a odnose se na povijest. U knjižici su, kako piše, korišteni materijali Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Zanimljivo, nema što?

ScanMaturaMeđutim, pomno prelistavajući tu publikaciju (od 23 stranice) gorimo od želje da saznamo što to učenici trebaju znati, prije svega, o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu?

A kad tamo užas, jad i bijeda! Od svih pitanja u svezi Domovinskog rata, barem prema ovoj publikaciji, mladi trebaju odgovoriti (jedino) na ovo:

“Uz koje se bojište Domovinskoga rata vezuje sljedeća rečenica: Obadva, obadva su pala?”

Što ima još od (novih) pitanja, a odnose se na možebitnu suvremenu hrvatsku povijest? Ima jedno: “Uz koju se političku stranku vezuje rad Hrvatske građanske zaštite?” Zatim učenici moraju znati: “Kako se nazivao poznati hrvatski politički emigrant ubijen u Parizu 1978. godine?” ili “Kako se nazivala stranka koja je početkom 20. stoljeća nastala udruživanjem Stranke prava, Neovisne narodne stranke i Napredne omladine?”

I to je, da ti pamet stane, sve što se tiče (novih) pitanja u svezi kraja prošlog i ovog stoljeća, a odnose se na – povijest.

A na koja će onda (nova) pitanja iz povijesti učenici završnih razreda morati odgovarati na ispitu iz državne mature, kad na ona iz suvremen povijesti ne će?

Eto, tek samo nekih: “U kojoj je državi američki general Douglas MacArthur 1945. godine bio imenovan vojnim guvernerom?”, “Nakon koje je bitke Austro-pruskoga rata Venecija priključena Kraljevini Italiji?”, “U kojem su ratu Srbija, Crna Gora, Grčka, Rumunjska i Osmansko Carstvo porazili Bugarsku?”, “Tko je bio na čelu Talijanske Socijalne Republike”, “Koji se francuski stalež proglasio Narodnom skupštinom 1789. godine?”, “Za vladavine kojega je rimskoga cara osvojena Britanija?”, “Koju je funkciju obnašao Slavko Cuvaj u vrijeme atentata studenta Luke Jukića na njega?”, “Za koji je crkveni red u Rižnicama pokraj Klisa knez Trpimir dao izgraditi samostan?”, itd. i tako redom, pa sve do pitanja: “Kako se naziva vojno-politički savez osnovan 1949.?”.

I onda se čudom čudimo kako mladi nemaju pojima o stvaranju hrvatske države, Junacima Domovinskoga rata, vojno-redarstvenim operacijama i tome slično, baš kao ni to tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku, tko su bili ratni zločinci, izdajice i dezerteri, koliko je u vrijeme agresije ubijeno, masakrirano i pobijeno Hrvata, koliko ima masovnih grobnica…

Puno je “važnije” da mladi znaju “U kojoj je državi američki general Douglas MacArthur 1945. godine bio imenovan vojnim guvernerom?” To valjda ne znaju ni Amerikanci, kao što nemaju pojima o hrvatskom Domovinskome ratu. Ali, ako hrvatski učenici odgovore na ovakva i slična (bezvezna) pitanja mogu dogurati i do “magistra” ili “doktora” povijesti, pa čak na temelju toga završiti i među akademicima (besmrtnima).

Da nije smiješno, bilo bi žalosno!

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  Žalosno je a nije smiješno. O Domovinskom ratu mlade generacije mogu naučiti iz medija ili od obitelji ali je svakako važno da školstvu bude to prioritet na prvom mjestu.

  • Lilith

   Hrvatska je izgleda jedina zemlja gdje pobjednici ne pišu povijest, nego je krivotvori poražena strana! Jadna će biti povijest koju piše Jakovina i Goldstein!
   Ja želim napomenuti da je Istina jedna! Tražimo da se ispriča onako kako je bilo, a ne da nam se nekakva Teršelić nameće kao ‘naša savjest’. Hrvatski narod je jasno tome rekao Dosta!

   • Agromentum

    Vidiš u kakvoj smo situaciji da branitelji nekome moraju dokazivati i uvjeravati zašto su se borili. Tome se mora stati na kraj i kako kažeš, istina je samo jedna.