Pratite nas

BiH

Kako su bh Hrvati financirali političko-marketinško-medijsku hobotnicu koja ih je “davila”?

Objavljeno

na

Iznos od 5 milijuna eura koliko su iz Eroneta u 2008. godini, prema navodima Tužiteljstva BiH, izvukli čelnici te kompanije Stipe Prlić i Zoran Bakula, posredstvom marketinške agencije S.V.R. S. A, za sebe, vlasnika S.V.R.S.A,-e odabrane sarajevske medije i SDP BiH, kao političkog pokrovitelja cijele operacije, pokazat će se uskoro, samo je vrh ledenog brijega financijske štete koja je prouzročena ovoj tvtki, bh Hrvatima i državi BiH.

Vrhunac perverzije ogleda se u tome da su bh Hrvati, koji su uglavnom korisnici usluga HT Mostar desetak godina financirali one koji su ih politički i ekonomski uništavali, kroz projekt Alijanse i Platforme i vodili protiv njih propagandni rat.

Podsjetimo, sve je počelo 2000. kada je međunarodna zajednica, pod vodstvom SAD-a odlučila u djelo provesti, tko zna čiju, teoriju da se „s onima koji su prouzročili rat ne može graditi mir“.

Priprema terena

ht_mostarProvodeći odluku Ustavnog suda, u kojem su većinu imali međunarodni i bošnjački sudci o konstitutivnosti sva tri naroda, u dotada hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji, Hrvati su izgubili paritet u Federalnoj vladi. Bez hrvatskih ministara i zamjenika Vlada F BiH do 2000-te nije mogla donijeti ni jednu odluku, da bi nakon nametnutih amandmana, hrvatska kvota u Vladi FBiH bila svedena na trećinu, čime je omogućeno njihovo preglasavanje u izvršnoj vlasti entiteta, u kojem su po Washingtonskom i Daytonskom sporazumu trebali biti ravnopravni s Bošnjacima.

Kako se u Zastupničkom (građanskom) domu, zbog toga jer su malobrojniji narod, mogao izglasati bilo koji zakon bez njih, trebalo je ukloniti i posljednji mehanizam njihove zaštite od majorizacije u drugom domu – Domu naroda Parlamenta F BiH. To je bila zadaća šefa OESS-a Roberta Berryja, koji je promijenio pravila izbora delegata u „gornji dom“ Federalnog parlamenta.

Umjesto dvotrećinske većine nametnute su odredbe da jedna trećina delegata svakog nacionalnog kluba može predložiti predsjednika i dopredsjednike F BiH, koje potom, potvrđuje Zastupnički dom, nakon čega oni imenuju Vladu. Uz to omogućeno je da se ta jedna trećina hrvatskih delegata može izabrati glasovima Bošnjaka, odnosno da kompletnu izvršnu vlast u Federaciji mogu izabrati stranke većinskog naroda.

Međunarodna je zajednica pod izgovorom eliminacije nacionalista i separatista odlučila eliminirati iz vlasti predstavnike jednog konstitutivnog naroda.

Kad su nametnuta ustavna i zakonska rješenja, američki veleposlanik Muller sklepao je „Alijansu za promjene“, koaliciju predvođenu Socijaldemokratskom partijom Zlatka Lagumdžije, a iz vlasti isključio najjaču hrvatsku stranku- HDZ BiH.

Blagoslov službenog Zagreba

Okolnosti za političko eliminiranje Hrvata pogodovale su realizaciji tog projektu. U Hrvatskoj je na vlast došao lijevi Račanov SDP i zagovornik unitarizma i dekonstituiranja vlastitih sunarodnjaka u susjednoj mu državi – Stipe Mesić. Umjesto zaštite bh Hrvata, što im je bila ustavna i daytonska obveza vlast u Zagrebu bezuvjetno je amenovala sve što je međunarodna zajednica na štetu pripadnika njihovog naroda u BiH radila.

Tenkovska revizija Hercegovačke banke

Kad su se Hrvati pobunili i proglasili samupravu, po američkom nalogu Austrijanac Petritsch, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, poslao je međunarodne vojne snage u Hercegovinu kako bi proveo „tenkovsku reviziju”“ Hercegovačke banke- njihove najjače financijske institucije. Uzurpirano je imovina Banke, djelatnici izbačeni na ulicu, a bh Hrvati, koji su, što kao poduzetnici, što kao štediše imali oko 150 milijuna depozita u ovoj banci, ekonomski su bačeni na koljena – nezakonitom blokadom njihovih računa. Umjesto pomoći  iz Zagreba im je poručivano; okrenite se Sarajevu.

Eliminacijom do tada jedne od najuspiješnijih banaka u BiH raskrčen je put stranim, prije svega austrijskim i talijanskim bankama, a paralelno s tim mogao je krenuti i propagandni rat protiv Hrvata i njihovih političkih predstavnika i pretvaranja Federacije u entitet brojnijih, koji će oni sami financirati.

Kukićeva dvostruka uloga

Međunarodna zajednica na čelo Upravnog odbora, netom ustrojene Federalne televizije dovodi Slavu Kukića, za višegodišnje destruiranje svojih sunarodnjaka od Sarajeva nedavno nagrađenog titulom akademika. kojog SDP-ova Alijansa za promijene postavlja i na čelo Upravnog odbora HT Mostar, telekom operatera čiji su, ponovimo, korisnici bili, a i danas su, uglavnom Hrvati. Kukić, pak za direktora HT Mostar dovodi svoje podobnike Stipu Prlića i Zorana Bakulu.

Marketinška agencija S. V. R. S. A Nevena Kulenovića biskog lideru SDP BiH Zlatku Lagumdžiji, preko namještenog tendera dobiva monopol na Eronetov marketinški proračun.

S. V. R. S.A- kao transmisija u izvlačenju novca

Dok građani hrvatske nacionalnosti kao korisnici usluga HT Mostar osiguravaju glavninu prihoda ovoj kompaniji njihov novac Kukić, Prlić i Bakula usmjeravaju u Sarajevo S. V. R. S. A-i – agenciji koja je vodila sve predizborne kampanju SDP-a. Hrvati su tako posredno financirali i Lagumdžijinu organizaciju, koja ih je politički porobljavala, namećući im u vlasti svoje  satelite, minorne hrvatske stranke; NHI i Lijanoviće 2001. , a deset godina kasnije HSP i Lijanoviće.

Ali ne samo SDP, financirali su Hrvati, korisnici usluga HT-a i odabrane medije od kojih su neki vodili propagandni rat protiv njih, časteći ih atributima separatista, fašista, dok je njihova najjača stranka predstavljanja kao kriminalna organizacija, zaslužna za sva zla koja su se Hrvatima dogodila u ratu i nakon njega. Za to vrijeme hrvatski mediji dobijali bi mrvice, jedva sastavljali kraj s krajem, pa su brojni hrvatski novinari posao morali potražiti kao dopisnici ili novinari sarajevskih medija, uklapajući se u njihove uređivačke politike. Neki od njih pri tom su kao Alijansini propagandisti dobili i urednička mjesta, uz dobre plaće, na kojima i danas sjede.

Financirajući Eronet Hrvati su stotine tisuća maraka usmjeravali i Sarajevo film festivalu da bi se glavni grad BiH mogao pohvaliti kako je izrastao u regionalno filmsko središte, privlačno svjetskom jet – setu, dok se u Mostaru zatvaralo Hrvatsko narodno kazalište i druge institucije jer, eto, za njih nije bilo novca.

No, novca nije nedostajalo sarajevskim medijima, SDP-ovcima, Kukiću, Prliću, Bakuli.

Ni, marketinški kreativci i uspješnici nisu sjedili u provinciji- Mostaru, već u Sarajevu. Renomirane marketinške agencije postale su, uz S. V. R. S. A.-u, Mita Group, koja je vodila kampanju SDA, Fabrika, i drugi. Njima i njihovim vlasnicima odlazile su stotine tisuća, ako ne i miijuni maraka novca korisnika mostarske telekom kompanije da bi bili uspiješni.

Razmjere šteta

Upućeni u izvlačenje novca iz mostarske telekom kompanije, tijekom razdoblja vladavine SDP-ovih projekata majorizacije Hrvata „Alijansa“ i „Platforma“, tvrde kako je iz Eroneta izvučeno više od 100 milijuna maraka para hrvatskih korisnika, kojima su Hrvati ekonomski i politički uništavani, i kojim su hranili i razvijali medijsko – marketinško – političko mafiju koja im je radila o glavi.

Pridodali se ovom 150 milijuna KM, koliko je Hrvatima oduzeto novca kroz uništavanje Hercegovačke banke, doći ćemo do iznosa koji predstavlja tek dio financijske štete koju su američki veleposlanici Muller , tvorac Alijanse za promijene i Moon, tvorac Platforme, koju je po njegovom nalogu nametnuo, visoki predstavnik, opet Austrijanac Valentin Inzko, napravili bh Hrvatima.

O ostalim posljedicama poslijeratnog američkog guranja prsta u oko bosanskohercegovačkim Hrvatima i bosanskohercegovačkoj stvarnosti drugi put.

Dobronamjerni, gluhi i slijepi

Za kraj ove kratke retrospektive ostaje samo izraziti nadu kako će dobronamjerni ljudi konačno početi uviđati kako nasilnim dovođenjem na vlast SDP-a BiH 2001. i 2011., američki veleposlanici u BiH, nisu eliminirali nacionaliste i instalirali u vlast bosanskohercegovačku multietničku stranku lijeve socijaldemokratske orijentacije, već omogućili da jedna predominantno jednonacionalna šovinističko-hegemonistička kleptomanska organizacija Zlatka Lagumdžije dva puta ponizili jedan narod, ekonomski ga unazadi i dodatno narušili ionako ne idilične poslijeratne hrvatsko-bošnjačke odnose.

Žalosti, međutim, što su sarajevski mediji, nakon drugog izbornog debakla SDP-a, gluhi i slijepi za ono što je ova stranka i njezin lider uradili bh Hrvatima i što se zamjerke na račun SDP BiH uglavnom svode na „lošu kadrovsku politiku“.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis (hms.ba)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

OSNOVANA UDRUGA PRIJATELJA KRALJEVSKOG GRADA JAJCA

Objavljeno

na

Objavio

U Domu hrvatskih branitelja HVIDR-e Grada Zagreba u subotu 07. listopada 2017. godine održana je Osnivačka skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca

Sjednicu Osnivačke skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, otvorio je uvodničar gospodin Mijo Crnoja te je pozdravivši nazočne iznio ciljeve i razloge osnivanja ovakve udruge.

Naglasio je potrebu povezivanja Hrvata kraljevskog grada Jajca i svih drugih njegovih građana s brojnim raseljenim Jajčanima koji žive na području Grada Zagreba, kao i širom Republike Hrvatske. Udruga će promicati kulturne i povijesne vrijednosti jajačkog kraja i dati svoj puni doprinos očuvanju narodne baštine Hrvata kraljevskog grada Jajca. U suradnji sa srodnim udrugama, radit će na organiziranju svekolike pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Danas u Republici Hrvatskoj živi daleko više jajačkih Hrvata nego što ih je ostalo živjeti u jajačkom zavičaju. To je posljedica ratnih događanja 90-tih godina kada je Jajce bilo okupirano, a njegovi stanovnici protjerani. Poslije rata veliki broj jajačkih Hrvata vratio se u Jajce, ali je isto tako veliki broj i onih koji su ostali živjeti na području Republike Hrvatske. Cijenimo kako ćemo kroz kvalitetno organiziranje i ozbiljan pristup biti u mogućnosti pomoći Hrvatima u Jajcu, ali i svim Jajčanima koji žive u Hrvatskoj. Stoga smo i predložili osnivanje zavičajne Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, koja će zastupati interese svih svojih članova.

Cilj Udruge je okupljati raseljene Jajčane kao i prijatelje Jajca te sve ostale građane koji su voljni postati članovi Udruge, a koji će poštivati Statut, tijela i odluke Skupštine udruge.

U nedjelju 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske proslavili smo svetom misom u Crkvi blažene Djevice Marije Anđeoske. Ovaj dom Božji u Sesvetskoj Sopnici za misu zahvalnicu i susrete raseljenih Jajčanki i Jajčana nisu slučajno izabrali, jer je poznat  po okupljanju zavičajnih udruga iz Bosne i Hercegovine.

Svečano euharistijsko slavlje u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Misi zahvalnici za svoj zavičaj, za stradale branitelje te sve pokojne nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.

Nakon svete Mise druženje je nastavljeno u kripti crkve uz koju je Franjevački samostan svetog Ilije. Sopnički župnik fra Dadić i predsjednik Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca zahvalili okupljenima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću.  Osobita radost bila je vidjeti veliki broj mladih kojemu je ovo prilika upoznati se sa tradicijom, običajima i kulturom svoga zavičaja. Prilika je to jedna od rijetkih za zbližavanje i održavanje veze s rodnim krajem, a čuvanje jezika i kulture jamstvo su očuvanja od zaborava tako bogate i vrijedne tradicije.

Zorica Gregurić

facebook komentari

Nastavi čitati