Pratite nas

Vijesti

Kamenovana kuća premijera Lipovače, Mostarci ne mogu prosvjedovati, Zeljković podnio ostavku

Objavljeno

na

U Bihaću danas ponovo prosvjedi, već treći dan za redom. Na Gradskom trgu u 13.00 sati okupilo se više stotina građana, među kojima veći dio mladih, zahtijevajući ostavku Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).

Potom su se uputili pred zgradu Vlade USK-a, a usput im se pridružilo još građana, tako da ih je bilo oko 2.000. Uslijedili su zvižduci i skandiranja “Lopovi” i “Hoćemo ostavke”. Pripadnike policije pozivali su da se solidariziraju s njima.

Nakon toga, uputili su se prema centru grada. Jedan dio zaustavio se ispred Gradskog mosta i blokirao promet, a drugi ekstremniji prema obiteljskoj kući Hamdije Lipovače u Midžića mahali.

Demonstrante je tamo dočekala interventna policija, koja je pokušala osigurati područje oko kuće i zaustaviti ih policijskim kordonom, ali su ih oni kamenovali. Došlo je do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više osoba ozlijeđeno.

Kamenovana je i kuća premijera Lipovače, nakon čega se većina demonstranata povukla. Vratili su se na Gradski most, gdje su ponovo uslijedili zahtjevi za ostavkama županijske Vlade.

Potom se dio ekstremnijih demonstranata uputio prema zgradi Vlade USK-a.(Fena)

Stotinjak demonstranata ispred zgrade Predsjedništva BiH, promet obustavljen

Stotinjak mladih ljudi sjede na ulici ispred zgrade Predsjedništva BiH i uzvikuju “Pustite djecu iz zatvora”.

Promet je obustavljen ispred zgrade Predsjedništva BiH, a policija usmjerava promet na alternativne pravce.

Demonstranti uzvikuju “Hoćemo ostavke”, “Izađite na ulice”, “Sarajevo na noge”.

Ispred glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva BiH nalazi se nekolicina policajaca.

Jedan od demonstranata uzvikuje da su ovo mirne demonstracije i da će biti nastavljene sve dok premijer  Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković ne da ostavku.(Fena)

Mostarci pokušali i danas prosvjedovati, policija im nije dopustila

Policija u Mostaru rastjerala je nekoliko desetina demonstranata koji su se danas okupili na Španskom trgu u Mostaru kako bi nastavili jučer započete prosvjede. Dopisnik AA navodi da policija ne dopušta okupljanja u centru grada na Neretvi nakon jučerašnjih i sinoćnjih dramatičnih događaja u kojima su zapaljene brojne institucije. Pojačano je kretanje policijskih snaga na ulicama Mostara.

Šef odjela kriminalističke policije i glasnogovornik Ministarstva unutranjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjaka potvrdio je za AA da je policija intervenirala na Španjolskom trgu i da su neke osobe privedene, pojašnjavajući da u skladu sa zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.

Dodao je kako događaji od jučer i sinoć daju osnovu da policija poduzme odgovarajuće mjere u cilju uspostavljanja reda i mira, a potvrdio je i pojačano prisustvo policije na ulicama iz istih razloga.

Danas je izvanredno zasjedala Vlada HNK. Sjednica je održana u hotelu ”Ero” u Mostaru, jer je Vlada HNK zapaljena. Premijer Denis Lasić je prihvatio ostavku ministra unutranjih poslova Marija Šulente, koju još mora prihvatiti i Skupština HNK. Dragan Brkić je imenovan za vršitelja dužnosti policijskog komesara.

U Mostaru su jučer zapaljene zgrade Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, zgrade Središnjice Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) i prostorije Županijskog odbora  Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru, te svlačionice NK ”Redarstvenik”, potvrđeno je AA u MUP-u HNK.(Anadolija)

Suad Zeljković podnio ostavku

Na današnjem sastanku u Županijskom odboru SDA Sarajevo, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković je izvjestio Odbor da je podnio ostavku.

Izvršni odbor županijskog odbora SDA Sarajevo će se tijekom večeri odrediti o ovome, priopćenoo je iz Službe za odnose s javnošću ŽO SDA Sarajevo.

(Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati