KAOS NA SUĐENJU Odvjetnik ušutkavao Mustača, sudac: ‘Svjedoci iz RH prave se mrtvi!’

12

Sudac u procesu se požalio da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima

MÜNCHEN – Četvrtog dana suđenja bivšim obavještajcima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Münchenu u utorak su saslušani prvi svjedoci, liječnik i policajac koji su se prvi našli na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. pored Münchena, a predsjednik sudskog vijeća izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske.

“Dosad smo dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske ‘prave mrtvi'”, rekao je sudac Manfred Dauster.

On se požalio da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima i dodao da sud “poduzima potrebne mjere” kako bi se svjedoci pojavili pred sudom u Münchenu.

Dauster je po prvi put nagovijestio da bi se proces, koji bi trebao trajati do kraja travnja sljedeće godine, mogao odužiti do jeseni 2015.

Saslušanje svjedoka počelo je iskazom policajca koji se prvi našao na mjestu ubojstva Đurekovića u Wolfratshausenu te službenog liječnika koji je utvrdio smrt.

“Meni je to izgledalo kao pravo smaknuće”, rekao je bivši policajac Marinus S. ocijenivši ubojstvo kao “djelo profesionalaca”.

Svjedok je potvrdio da je na mjestu ubojstva zatekao Krunoslava Pratesa koji je 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Liječnik Manfred A. je izjavio kako je žrtva izgubila dvije litre krvi te kako je zbog očitih ozljeda lubanje i prostrijelnih rana utvrdio smrt smrt na licu mjesta.

Prvi put se tijekom suđenja, koje je počelo 17. listopada, za riječ javio Mustač koji je policajcu htio postaviti pitanje, ali ga je u tome spriječio njegov odvjetnik Scharr.

Mustač i Perković su na početku suđenja najavili da će se braniti šutnjom tj. da se neće očitovati o navodima i osobama iz optužnice.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 10. studenoga saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi Đurekovićevog ubojstva.

JL

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  udbaši na okupu,,,,,

 • cleuna

  Aha…počelo je… i u Njemačkoj i u Domovini.
  Tamo udar pravne države na komunističe laži i zločine ,a ovdje udar branitelja na njihove zaštitnike.
  Da vidimo kako će se komunjare snaći na dvije fronte?

  • nisu dorasli ni za jedne, kamoli dvije.. 😉

   • cleuna

    Stara je to i uigrana bagra Lilith koju se nikako ne smije podcijeniti.
    Sve ovo što rade je također njihova smišljena udbaška taktikaPogledaj samo ovo po pitanju spomenika u Splitu.
    Svjesna je bagra da gubi izbore a nakon toga slijedi i poziv na odgovornost za sve što su radili kontra vlastite države i zato svojim postupcima žele isprovocirati reakciju branitelja da bi ih mogli optužiti za državni udar.Ipak jedno su previdjeli i previše se zaigrali nakon što im je jednom sve oprošteno.Umjesto da su to cijenili oni su nastavili sa svojim starim metodama čim im se ukazala prilika.Sada treba samo pametno i ne naraviti neki pogrešan korak u konačnom obračunu s bagrom…nema više pomirbe jer su pokazali da oni to neznaju cijeniti.

    • Naravno! Treba ih dotuć demokratskim putem! A to najviše mrze! Stvarno vjerujem da će ovoga puta biti ‘desetkovani’ na izborima! U suprotnom ću biti razočaran! Mislim da hrvatski narod ima snage i da su u većini oni koji Hrvatsku vole i da napokon prepoznaju tko trenutno vlada!

     Zar ovi što su doveli Hrvatsku na dno dna, zar vesna pusić koja ‘spašava’ imovinu miloševića, zar ovi što pljuju na branitelje,.. zar opet da dobiju izbore!?

 • peppermintt

  Slušala sam izjave Višnje Starešine, veli ona polako sve će to njemački sud lipo posložit, povezat djeliće slagalice u cjelinu zločinačke organizacije i napokon je razmontirat. Iako bivši kadrovi u panici čuvaju i ne dopuštaju dokumente iz arhiva komunističke partije tj njihove pravne sljednice SDP-a u Hrvatskoj, napominje Višnja kako su dostupni arhivi u susjednim bivšim republikama juge i kako će se naći načina doći do njih

  • iznimno mi je drago da se Nijemci ovim bave! Zamisli koja bi to farsa bila da se suđenje odvija u Hrvatskoj