Pratite nas

Politika

Kaos u Budvi zbog Parade ponosa

Objavljeno

na

BUDVA – Pred početak prve Parade ponosa u Budvi počeli su neredi, a na učesnike Prajda bacane su kamenice, javlja B92.

Prisustvo policije je pojačano.

12:44 Nekoliko učesnika Parade ponosa povrijeđeno

12:41 Profesorca Božena Jelušić kazala je da su građani trebali da demontriraju “ovakvu silu kada je u pitanju korupcija, organizovani kriminal i divlja gradnja”.

12:38 Parada ponosa završena

12:37 Jedna žena je pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njgovu zamjenicu Marijanu Laković kamenom u nogu.

12:35 Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana.

“Ovo je prava slika Crne Gore”, kazao je Cimbaljević.

On je odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave.

“I mi smo Crnogorci i imamo pravo da nosimo zastavu”, kazao je on.

12:30 Povorka se vraća ka Starom gradu. Konstantno, iz gotovo svih lokala, lete kamenice ka učesnicima Parade, uz pogrdne uzvike.

12:27 Sa svih strana lete kamenice, a povorka se nalazi ispred stare autobuske stanice. Policija je učesnika parade uputila prema lokalu “Torva”.

12:22 Ljudi koji se nalaze u barkama polivaju vodom učesnike parade i gađaju ih kamenjem. Kolona stigla do stare Autobuske stanice, gdje ih je policija zaustavila

12:18 Učesnici Parade ponosa započeli šetnju. kreću se Donjom rivom, uz marinu, uz snažno policijsko obezbjeđenje

12:17 Kamenicama pogođeno policijsko auto, policija juri za počiniocima.

12:16 Uhapšena tri mladića!

12:07 Vlasnik “Hemingveja” istjerala protivnike parade iz lokala koji je demoliran. Nakon toga su se uputili u park, iz kojeg su kantama za smeće i flašama gađali policiju.

12:02 Bačena dimna bomba! Protivnici Parade kameniju policiju, policija ih rastjeruje. Navijači su uletjeli u lokal “Hemingvej” koji je opkolila Specijalna jedinica. Iz lokala gađaju policiju čašama i kamenicama.

11:52 Više stotina mladića pozdravilo je gromoglasnim aplauzom isticanje transparenta “Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru”. Mladići sve vrijeme skandiraju učesnicima Parade i pjevaju navijačke pjesme.

Zvaničan početak Parade ponosa u Budvi zakazan je za 12 časova, ali je već došlo do sukoba grupa mladića s policijom.

Policija je iz parka u kom je počelo okupljanje, učesnike udaljila ka hotelu “Avala”, pišu podgoričke “Vijesti”.

Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: “Bolesnici”, “Pe….”.

U autobusu je bilo oko 30 aktivista, koji se trenutno nalaze u malom parku, blizu Starog grada, okruženi velikim brojem policajaca.

Nešto manje od sat vremena prije početka Parade, u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladiće, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća.

Na terasi hotela “Mogren” nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: “Ubij, ubij, pe….”.

Kako javlja Tanjug, nekoliko napadača je već privedeno.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke.

Nepoznate osobe izlijepile su čitulje u više dijelova grada.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i njeguje različitosti.

Nezadovoljstvo održavanjem gej parade u Budvi iskazali su i navijači fudbalskog kluba “Partizan” iz tog primorskog mjesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizovano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima.

Iz Vlade Crne Gore ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mjere da manifestacije protekne bezbjedno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

– Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promjena u crnogorskom društvu na evropskom putu – istakao je on.

Numanović nije želio da se direktno izjasni na pitanje da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želio da precizira koliko će policajaca obezbjeđivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

– Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata – istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za bezbjednost učesnika Parade ponosa u Budvi biće angažovano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja ljeta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, okupljenih u koaliciju “Korak”, osudile su govor mržnje i poziv na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa.

Oni ističu da je parada legitiman način kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj.

Koalicija “Korak” je izrazila nadu da će nadležne institucije obezbjediti sigurnost svih učesnika parade, kao i da će nadležni organi brzo i efikasno reagovati u procesuiranju prijetnji.

nezavisne

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Prije rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu novog zakona o reviziji pet je zastupnika zatražilo stanku.

Razlog su diskriminacija u javnom prostoru, situacija u Agrokoru, položaj liječnika, požari i zastupničke zakonske inicijative.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u ime Kluba Nezavisni za Hrvatsku govorio je o porasti diskriminacije u Hrvatskoj, o čemu nitko ne govori. Riječ je o porastu mržnje Hrvata i specijalnom ratu prema Hrvatima izvan domovine i Hrvatima u BiH. Sve to, po njemu, ima veze s devedesetima i postotkom srpskih kadrova u vojsci, MUP-u i sindikatima. S tim je povezao i “pokušaj” ukidanja saborskih mandata dijaspore. Danas je stvorena druga generacija iseljenika, a oni stari nisu poželjni, kazao je Glasnović. Posebno se osvrnuo na status pripadnika HVO-a.

General Glasnović prosvjednicima na Markovom trgu: UDBA vam vodi državu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati