Pratite nas

Događaji

Kapetan Dragan ostaje u istražnom zatvoru

Objavljeno

na

Optuženi ratni zločinac Dragan Vasiljković, zvani kapetan Dragan, i idući mjesec ostat će u istražnom zatvoru koji mu je danas zbog opasnosti od bijega treći put produljio splitski Županijski sud.

[ad id=”93788″]

Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva, a splitski sud prethodno mu je odbio prijedlog jamčevine od pet milijuna kuna.

Nakon izručenja Hrvatskoj priveden je na Odjel za ratne zločine splitskoga Županijskog državnog odvjetništva. Tada je dobio odvjetnika Darka Stanića po službenoj dužnosti, a pregovori s nekoliko zagrebačkih, splitskih i riječkih odvjetnika nisu urodili plodom jer ga je većina odvjetnika izbjegavala braniti.

Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva. Danas ga zastupa zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković.

U zatvorskoj ćeliji na Bilicama u početku je bio sam, no poslije mu se pridružio Dragan Paravinja, do sada tri puta osuđivan na 40 godina zatvora zbog ubojstva maloljetne Antonije Bilić. Nakon što je Paravinja prebačen u zagrebački zatvor njegovo mjesto u ćeliji zauzeo je bivši general Borislav Đukić kojega je Crna Gora zbog optužbe za rušenje brane na Peruči izručila Hrvatskoj.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Branimir Bradarić

Polaganjem vijenaca na grobnom mjestu gdje je pokopan na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a potom  prigodnim programom na Trpinjskoj cesti danas je obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre.

Blago nije zaboravljen i hvala svima na tome. O njemu je puno toga rečeno i izgovoreno ali koliko god da je izgovoreno malo je rečeno koliko su oni dali za Hrvatsku.

Blago je prije svega bio čovjek koji nije mrzio nikoga, pomagao je uvijek. Bio je častan i pošten čovjek koji je bio na raspolaganju domovini i koji je pokazao kako se ona ljubi, brani i gine – rekao je Tomislav Zadro sin Blage Zadre.

Dodao je i kako je pet mjeseci poslije na Kupresu poginuo i sin Robert Zadro kao i da je to očigledno bila cijena obitelji Zadro za domovinu koju bi platili opet kada bi morali.

Zadovoljan sam kako Hrvatska danas izgleda i kakvu su je stvorili Blago Zadro i ostali branitelji. Oni su dali svoje živote za nju, a mi moramo nastaviti raditi da ona bude još bolja – istaknuo je Tomislav Zadro.

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić rekao je kako je o Blagi Zadri sve već rečeno kao i da je njegova smrt bila početak kraja obrane Vukovara.

– O Blagi je sve već rečeno. Kako sreće da je više takvih ljudi. On je od običnog čovjeka postao veliki ratnik. Treba ga zauvijek pamtiti – rekao je Josić.

Obljetnici je nazočio i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved koji je rekao kako je Zadro dao ogroman doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske.

Polaganjem vijenaca istoga dana obilježena je i obljetnica pogibije bojnika Alfreda Hilla koji je bio prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi.

 

Mate Bulić sa sinovima generala Blage Zadre pjeva pjesmu poginulom heroju Vukovara (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Premijerno prikazan “Boj za Novi Farkašić”

Objavljeno

na

Objavio

Dva dana trajala je herojska borba za Novi Farkašić – od 17. do 19. listopada 1991. nazvana bitkom nad bitkama.

Tada je, naime, zaustavljen prolazak JNA prema Sisku i dalje prema Zagrebu.

Uoči obljetnice HRT je snimio dokumentarni film “Boj za Novi Farkašić”. Premijerno je prikazan sinoć u Domu hrvatske vojske.

Bitka za Novi Farkašić jedna je od važnijih pobjeda u Domovinskom ratu, tridesetak hrvatskih branitelja oduprlo se brojno nadmoćnijem neprijatelju.

S pomoću bogate arhivske građe HRT-a redatelj Zdravko Mustać, scenarist Tomislav Šulj i producenticaSunčana Hrvatin Kunić napravili su velik posao koji je važan kako bi se doznala potpuna istina o Domovinskom ratu.

Ovaj film bit će prikazan već sutra u 21 sat na Prvom programu Hrvatske televizije.

facebook komentari

Nastavi čitati