Pratite nas

Intervju

KARAMARKO: ‘Premijer Zoran Milanović postao je maskota i to ona koja simbolizira neuspjeh’

Objavljeno

na

Tomislav Karamarko žestoko je napao Zorana Milanovića i Ivu Josipovića pred drugi krug predsjedničkih izbora. Vjeruje da HDZ u drugom krugu može još više potegnuti i da će Kolinda biti predsjednica.

:: Unatoč početnom nesnalaženju, pa i nekim nezadovoljstvima u HDZ-u zbog njezine blage retorike, K. Grabar-Kitarović uspjela je postići veliki rezultat u prvom krugu, najbolji HDZ-ov na predsjedničkim izborima u prvom krugu od smrti F. Tuđmana. Koliko je to njezin rezultat, a koliko HDZ-ove stranačke mašinerije?

To je rezultat sinergije ponovno ujedinjene i dobro ustrojene stranke, čije su se vodstvo, članovi i simpatizeri homogenizirali oko najbolje predsjedničke kandidatkinje – Kolinde Grabar-Kitarović. Josipović se s njom ne može usporediti ama baš ni po čemu što je važno za budućnost države! Jedino čime se može pohvaliti jest da je kompozitor i da svira klavir – a ne znam koliko je to bitno za ljude koji su bez posla. Kad uz stranku koja stalno raste imate najboljeg kandidata, onda je to dobitna kombinacija. No mislim da smo mogli još bolje, zato u ponedjeljak imamo Nacionalno vijeće, Glavni odbor… sve ćemo mobilizirati. Pokazalo se ispravnim to što smo stranku vratili svojim izvornim vrijednostima – učenju dr. Franje Tuđmana. Članovi i simpatizeri pozitivno su reagirali na neposredni kontakt stranačkog vodstva s njima. Osobno sam obišao većinu ogranaka i razgovarao s tisućama naših članova, znam kako razmišljaju i da prihvaćaju vrijednosti za koje se mi zalažemo. Sve je to pridonijelo najboljemu HDZ-ovu rezultatu u prvom krugu predsjedničkih izbora od 1997. do danas. U drugom krugu bit ćemo još bolji, a naši birači – ohrabreni ovim rezultatom – dodatno motivirani! Nakon prvoga hrvatskog predsjednika dobit ćemo prvu hrvatsku predsjednicu – našu Kolindu Grabar-Kitarović! Ona tu pobjedu po svemu zaslužuje.

:: Iz Josipovićeva stožera već u izbornoj noći čule su se teške riječi na račun HDZ-a i Kolinde, dakle drugi krug bit će prljav i težak. Milanović je poručio da je HDZ zločinačka organizacija, Josipović je govorio o previše prolivene krvi… Kako ćete na to odgovoriti?

Njihova prljava kampanja traje još od prvih naznaka da će gospođa Grabar-Kitarović biti naša kandidatkinja. Odmah su se prestrašili jer su znali da je ona po svim parametrima bolji kandidat od SDP-ova Josipovića. Kada su pak vidjeli da je Kolinda unatoč bjesomučnoj propagandi koja se preko režimskih medija vodila u korist Milanovićeva kandidata Josipovića, unatoč manipulaciji u anketama, ostvarila izvrstan rezultat – strah je prerastao u paniku. Paniku koju još više povećava činjenica da više od 60% birača želi promjene.

Njihove nesuvisle tvrdnje u izbornoj noći vjerodostojne su koliko i ona pokojnog Ivice Račana o HDZ-u kao “stranci opasnih namjera”. No to nije spriječilo HDZ-ovu pobjedu 1990. godine pa tako neće ni ove Josipovićeve i Milanovićeve panične reakcije. Žalosno je da Hrvatska ima premijera koji se mnogim ovakvim i sličnim izjavama uistinu pretvorio u maskotu koja simbolizira neuspjeh i po tome je prepoznat i kod nas i u Europi.

:: Kako komentirate Milanovićevu izjavu: Ili mi ili oni?

Zar nije sramotno to reći? Ja, za kojeg se zna što mislim o komunizmu, neću nikada reći ili mi ili oni. Ne, reći ću – i mi i oni odgovorni smo za stanje u državi. Sada odjednom Josipović počinje govoriti o prolivenoj krvi. Sjetio se tek u izbornoj noći, a ja stalno govorim o tome da nas je država preskupo koštala; bilo je 15.000 poginulih u ratu, pa 3000 branitelja koji su počinili suicid nakon rata. To je preskupo da bi ovakvi koji nisu htjeli Hrvatsku njome upravljali. Josipović se nije udostojio reagirati ili ograditi od svoga glavnog savjetnika Marka Rakara koji je izjednačio hrvatske branitelje s Ku-Klux-Klanom. HDZ je, za razliku od SDP-a, prošao svoju katarzu, u našem su mandatu bili istraživani i sankcionirani svi bez obzira na stranačku pripadnost. A SDP danas ne samo da štiti svoje članove i simpatizere od kaznenog progona nego zloupotrebljava državne institucije kako bi se obračunao s političkim suparnicima. Svima je jasno da to Milanović, pa i ovim izjavama, traži od njih! Zato još jednom upozoravam sve dužnosnike i zaposlenike tih institucija da su dužni odbiti svaki protuzakoniti nalog. U protivnom se izlažu riziku da će morati odgovarati.

:: Šef Mladeži HDZ-a u Varaždinu na Facebooku piše o Jugoslavenima koji glasaju za Josipovića i “orjunaškoj deci”, ograđujete li se od takvih poruka?

Naravno, i HDZ i Kolinda ogradili su se od toga, takav govor ne podržavamo. Ali mediji ne reagiraju kada SDP-ov Nenad Horvat, inače Josipovićev prijatelj, piše “da je 45. malo dulje trajala, devedesete se ne ni dogodile”. Što to znači, da bi nas sve pobili? To je pravi govor mržnje! Josipović se nije od toga ogradio, mediji ga nisu o tome pitali, kao ni o savjetniku Rakaru.

:: Pobijedi li Kolinda na predsjedničkim izborima, hoće li to HDZ-u biti vjetar u leđa da pokuša srušiti Milanovićevu vladu ili ćete čekati redovne parlamentarne izbore?

Naravno da će nam Kolindina pobjeda biti vjetar u leđa, ali danas nitko ozbiljan više ne sumnja da će koalicija predvođena HDZ-om ostvariti uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima. A hoće li oni biti prijevremeni ili redoviti – teško je reći. Da Milanović vodi računa o interesima i dobrobiti naše države, davno bi već dao ostavku i raspisao izbore! Nažalost on, njegovi ministri, a i Josipović vode računa samo o sebi, a ne o nezaposlenima i siromašnima. Zato ih Josipović nije ni spomenuo u kampanji. I ne samo to nego gura neke nepotrebne ustavne promjene kako bi zamaglio katastrofalnu gospodarsko-socijalnu situaciju za koju je itekako odgovoran. Kao što se moglo vidjeti prema rezultatima prvog kruga, ni on ni Milanović, koji ga je kandidirao, birače nisu uspjeli prevariti!

:: U kojoj je mjeri Josipovićev rezultat poruka Milanoviću i njegovoj vladi?

Milanovićeva je vlada dobila više ovakvih poruka na izborima u zadnje dvije godine. Što se njih tiče, sve je poznato, svi u ovoj zemlji – osim možda njih samih – misle da država ide u krivom smjeru. Zato je ovo poruka Josipoviću, a u drugom krugu dobit će još snažniju! Kao što sam i najavio, ostat će upamćen jedino po tome da je bio predsjednik samo jedan mandat. Građani su prepoznali da Josipović – umjesto da vodi računa o stotinama tisuća nezaposlenih i siromašnih – vodi računa samo o svojoj poziciji na Pantovčaku.

:: Kolinda je najavila da će kao predsjednica odlučno lupati šakom o stol premijeru. Hoćete li požaliti što na Pantovčaku nije ostao Josipović?

Kome god je stalo do budućnosti naše države i naroda – neće nimalo žaliti za Josipovićem. Štoviše, kada se pogledaju rezultati njegova mandata, a pogotovo sve ono što nije poduzeo – a mogao je – za prevladavanje ove gospodarsko-socijalne krize, svi objektivni žalit će zbog toga što je pet godina proveo na Pantovčaku. Nismo gospođu Kolindu Grabar-Kitarović predložili zato što odgovara HDZ-u, meni ili nekome trećem. Predložili smo je zato što je osoba poput nje potrebna ovoj državi i narodu. Ponovit ću naše kriterije za visoke dužnosničke pozicije – dosljednost, poštenje, znanje, marljivost i domoljublje. Naša kandidatkinja upravo odgovara tom profilu. Osim toga, odlučna je i spremna napraviti sve što je potrebno kako bi Hrvatska postala zemlja blagostanja. Zato – ako bude imala razloga – neka udari o stol. Ali s obzirom na to kako se temeljito pripremamo za preuzimanje odgovornosti za vođenje države, držim da neće biti razloga za to.

:: Spremni ste na reforme kada dođete na vlast?

Nema drugog izbora. Glumatanje i vozikanje u crnoj limuzini nije nešto što me privlači i oduševljava. Zato ćemo odmah po dolasku početi s primjenom programa koji završavamo u suradnji s našim prijateljima iz Bavarske, odnosno institutom IFO iz Münchena. Pokrenut ćemo velike razvojno-investicijske projekte iz našeg kataloga. Prednost će imati oni projekti koji se većim dijelom mogu financirati iz fondova EU. Mislimo na ljude, zapošljavanje, osiguravanje rasta standarda i BDP-a, veću potrošnju i investicije. Josipović i Milanović – a to su tijekom svojih mandata i pokazali – ionako misle samo na sebe. Evo, pogledajte, Josipović nikada nije iskazao odlučnost u zaštiti siromašnih i nezaposlenih, a u izbornoj noći, kada je shvatio da mu stolica nepovratno izmiče, postao je agresivan. Na sve je spreman, čak i lažno optuživati članove HDZ-a i sve one koji su glasali za Kolindu, izazivati podjele među građanima, samo kako bi sačuvao svoju fotelju, a za ovaj narod, za siromašne i nezaposlene nije spreman napraviti ništa!

:: Podržavate Kolindu koja je za neposredni izbor predsjednika države, a sami ste izjavljivali da ste i za to da se predsjednika bira u Saboru jer bi to, s obzirom na njegove ovlasti, bilo racionalno, a s druge strane, imate i ideju o kancelarskom sustavu. Niste li time umanjili važnost predsjedničke funkcije u trenutku kad se vaša kandidatkinja bori za tu titulu?

Kako bi pokušali prekriti stvarne probleme za koje je Josipović jedan od najodgovornijih, režimski su mediji izvukli iz konteksta i namjerno pogrešno citirali dio moga neobaveznog, usputnog razgovora s jednim od vaših kolega. Ali ni ta im medijska manipulacija neće pomoći! Rekao sam jedino to da o ustavnim promjenama takvih razmjera možemo razgovarati tek nakon što Kolinda odradi svoja dva predsjednička mandata! Osim toga, više smo puta i ja i moji suradnici ponovili da nećemo otvarati nikakva pitanja koja bi mogla dodatno podijeliti naš narod sve dok državu ne izvučemo s ruba gospodarskog i socijalnog ponora do kojeg su nas doveli Josipović i Milanović. Na tu doslovno jednu, ali krivo citiranu rečenicu odmah se javlja Josipović i preko svojih režimskih medija pokušava stvoriti dojam kako ja želim biti kancelar, a time i diktator. Smiješno, mogu on i njegovi misliti o Njemačkoj što god žele – ali ona je demokratska država! Dakle, ne samo da ničim nisam umanjio važnost predsjedničke funkcije nego sam svojim angažmanom pokazao da mi je izuzetno stalo da gospođa Grabar-Kitarović pobijedi. Radi svih građana Republike Hrvatske, a i nje same jer je imala hrabrosti upustiti se u ovu bitku za bolju Hrvatsku.

:: U HDZ-u su očekivali da bi Kolinda u prvom krugu mogla imati i prednost od četiri do pet posto, na kraju je rezultat bio izjednačen. Ankete su prije izbora davale Josipoviću i desetak posto prednosti. Iz HDZ-a su se već čule optužbe da su te ankete plasirali ljudi skloni aktualnom predsjedniku. Kako to komentirate?

Osobno sam, kao i moji suradnici, više puta pozivao anketare da uklone “sistemsku grešku” u svojim istraživanjima. Na svim dosadašnjim izborima događale su im se pogreške od deset do više od trideset posto. Predviđali su da će na izborima za sisačko-moslavačkog župana SDP-ov kandidat Vidović pobijediti sa 15 posto prednosti, a dogodilo se obratno – pobijedio je naš Žinić za 15 posto! Zamislite njihovu ozbiljnost – pogriješili su za 30 posto i nastavljaju svoju rabotu kao da se ništa nije dogodilo!? Više smo ih puta javno pozvali i upozorili, nakon što su ih demantirali rezultati izbora, da korigiraju tu svoju “sistemsku grešku”. No oni to i dalje ne žele pa su uoči prvog kruga predsjedničkih izbora predviđali Josipoviću prednost do dvanaest posto. Bez obzira na to što su takve prognoze izazvale salve smijeha, čak i kod onih koji površnije prate politiku od nas – sada se već može reći da anketari svjesno pokušavaju prevariti birače. Iz toga proizlazi jedini logičan zaključak, da oni te ankete ne provode kako bi pokazali raspoloženje birača nego kako bi na njega pokušali utjecati. A to je već ozbiljan udar na demokraciju i nešto će se u smislu rješavanja tog problema morati poduzeti. Naša su predviđanja bila puno realnija od ovih anketarskih i sigurno bi se i ostvarila da nije bilo snijega i nepogoda upravo u krajevima gdje smo znatno superiorniji SDP-u i njihovu kandidatu Josipoviću.

:: U izbornoj noći uz Kolindu je u HDZ-ovu stožeru zvijezda večeri bio glavni tajnik Milijan Brkić. Njemu se pripisuju velike zasluge za mobilizaciju stranke?

Znam da je vama novinarima naš glavni tajnik Brkić s pravom simpatičan, ali te izborne noći Kolinda je bila zvijezda – isto kako što će to biti druge nedjelje kada se zatvore birališta nakon glasovanja.

:: Čuju se tumačenja da ste se namrgodili svjesni da se u HDZ-u rađa nova zvijezda?

To je smiješno, možda su me fotografi uhvatili u trenutku dok sam razmišljao kamo nam je nestalo onih dva ili tri posto glasova na koje smo računali. U međuvremenu smo ih našli, a u drugom krugu idu Kolindi. Radujem se zbog nje, ona je i dosad bila zvijezda ne samo naše nego i međunarodne politike, a zašto to nisu valorizirala vodstva HDZ-a prije ovog kojem sam na čelu – pitajte njih. Daj Bože još više takvih zvijezda u HDZ-u. Uostalom, jeste li vidjeli da ijedan kandidat ima potporu stranke kao što je ima Grabar-Kitarović? Od mobilizacije članstva i mukotrpnog skupljanja novca, donatorskih večeri – sve se ulaže u kampanju. Ja osobno, cijelo vodstvo i svi članovi HDZ-a potpuno smo iza nje.

:: Hoćete li u drugom krugu u velikoj mjeri sudjelovati u kampanji K. Grabar-Kitarović, pogotovo zato što će kampanja sigurno biti žestoka i prljava?

Naravno, koliko god procijenimo da trebam sudjelovati. Vodit ćemo žestoku ali afirmativnu i pozitivnu kampanju, a SDP-u i Josipoviću prepuštamo prljavu kampanju – jer sve ovo vrijeme pokazali su da ništa drugo i ne znaju.

Autor: Iva Puljić-Šego/vecernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Grčić je, zanemarujući struku, pripremao i ugovarao EU projekte daleko ispod potrebne razine!

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dala je opširan intervju za Slobodnu Dalmaciju. Intervju koji je vodio urednik SD-ova tjednog priloga „Spektar“ Hrvoje Prnjak, prenosimo u cijelosti:

Koliko možemo biti zadovoljni dosadašnjim povlačenjem EU sredstava? Znam da je pitanje slojevito, no kakva bi bila vaša generalna ocjena?

Za brzo i uspješno korištenje EU fondova neophodno je pojednostavniti procedure, pomoći krajnjim korisnicima u pripremi i sufinanciranju, ubrzati ugovaranje, prilagoditi kriterije potrebama korisnika. Posebno je važno uložiti znatna sredstva u pripremu projekata i otkloniti osnovne prepreke, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, presporo sudstvo i dugotrajni postupci dobivanja rješenja, odgovora i potvrda državne uprave. Te prepreke ne usporavaju samo korištenje EU fondova, nego i provedbu svih ostalih projekata financiranih iz drugih izvora te tako smanjuju razinu investicija i razvojni potencijal Hrvatske. Na svim ovim preduvjetima se dugo nije radilo, Vlada je počela otklanjati prepreke, ali rezultati se ne mogu vidjeti odmah. U 2018. ćemo moći sagledati ozbiljnije rezultate Vlade i novo stanje u provedbi.

Nekidan je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio da je u njegovo vrijeme iskorištenost EU sredstava bila na 87 posto, kritizirao je Vladu za usporavanje korištenja EU fondova i zapitao gdje ste sad Vi da na to upozorite. Što kažete na to?

Bivšem potpredsjedniku Vlade Grčiću nikako ne idu brojke i postoci. Može sad otvoriti stranice Europske komisije i vidjet će da je čak i u ovom trenutku iskorištenost EU fondova iz razdoblja 2007.-2013. ispod postotka o kojem on govori i iznosi 80 posto. Ako govori o ugovorenosti, upravo tu i je problem i na to sam ga upozoravala. Ugovorenost je trebala biti znatno iznad 100 posto da bismo imali šansu uspješno koristiti sredstva. Vlada radi punom parom i popravlja nepopravljivo, godine su iza, projekti se nisu pripremali i ugovarali na razini na kojoj su trebali. Kako sam i rekla, u 2018. ćemo moći dati prve ocjene uspješnosti rada ove Vlade.

Nema dugo, Vlada je odobrila zapošljavanje upravo kadrova koji bi se bavili EU natječajima i povlačenjem sredstava. Navodno je problem i prelazak državnih službenika koji znaju raditi taj posao u privatni sektor, odnosno, u susjedne zemlje koje „barataju“ pretpristupnim fondovima. Jesmo li zakasnili s tom kadrovskom „obnovom“?

Ljudi su jedan od glavnih preduvjeta uspješnog korištenja EU fondova. Konačno smo dobili Vladu koja je to prepoznala i pokrenula zapošljavanje. Plaće tih ljudi se većim dijelom financiraju iz EU fondova, tako da zaista dosadašnja zanemarivanja izgradnje kapaciteta za korištenje EU fondova nisu imala opravdanje. Pred Vladom je sad uvođenje sustavnih edukacija, testiranja i praćenja kvalitete rada zaposlenih jer nas greške mogu skupo stajati. Nikad nije kasno za kadrovsku obnovu i promjenu u pozitivnom smislu, ali obnova tek tijekom 2016. i 2017. odražava se na brzinu provedbe i razinu iskorištenosti sredstava. Kadrovski smo trebali biti ojačani i spremni još 2013. godine.

Kako se što bolje pozicionirati kad je riječ o korištenju EU fondova u bliskoj budućnosti, pred nama je novo razdoblje za povlačenje sredstava?

Već sad bismo trebali raditi na strateškim dokumentima za buduće razdoblje i utvrditi u njima što kao država na kojem području, i to geografski i tematski, želimo postići. Odmah pripremati i projekte te novu perspektivu dočekati na način da već u prvoj godini krenemo s implementacijom. Samo tako ćemo se moći dobro pozicionirati u novom proračunu. Na kongresu Europske pučke stranke održanom na Malti izborili smo se da u dokument EPP-a „Europa osigurava našu budućnost“ uđe amandman kojim se traži da kohezijska politika ostane proporcionalno jednako zastupljena u EU proračunu kao u sadašnjem razdoblju i to je važna politička poruka Europskoj komisiji.

Dosta toga se promijenilo otkako smo se pridružili EU-u; od krimske krize, sankcija Rusiji, odnosno, EU-u od strane Rusije, suočili smo se s izbjegličkim valom iz Sirije i drugih zemalja, tu je i teroristička opasnost koja je postala europska realnost… Koliko se to sve odrazilo na funkcionalnost samog EU-a, odnosno, ideju snažne Unije?

Zaista je ovo vrlo turbulentno razdoblje u kojem se nalazi Europa i cijeli svijet. Odgovor Unije cijelo vrijeme je stabilnost, sigurnost, povjerenje, jačanje zajedništva i solidarnost, uz rad na mjerama za ubrzanje gospodarskog rasta. Sve prepreke i krize pojačale su potrebu za jedinstvom. Čak 74 posto ispitanika iz svih država članica smatra da je puno više zajedničkih točaka koje spajaju EU nego onih koje bi razdvajale EU. Građani žele snažnu i stabilnu Europsku uniju.

Kako Hrvatska može biti lider u jugoistočnoj Europi? Koliko je to uopće važno pitanje?

Hrvatska ima najnovije iskustvo procesa pristupanja Europskoj uniji. Sve zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje u jugoistočnoj Europi korištenjem naših znanja i iskustava mogu biti brže u ispunjavanju i dobrom razumijevanju postavljenih kriterija te implementaciji u praksi. S iskustvom u prekograničnoj suradnji i makroregionalnim strategijama možemo se pozicionirati i kao lider i promotor važnih zajedničkih infrastrukturnih i razvojnih projekata – što je predsjednica s Inicijativom tri mora i započela. Naravno ta Inicijativa ima i puno šire značenje i obuhvat. Upravo to je pravi put, istaknuti se kvalitetnim idejama, znanjem i izvrsnošću i tako se pozicionirati kao lider.

Što mislite, kojom dinamikom će se odvijati daljnje širenje EU-a? Tu prije svega mislim na države u našem susjedstvu?

Raduje me što je predsjednik Europske komisije Juncker u svom govoru o stanju Unije u srijedu u Europskom parlamentu istaknuo da će u sljedećem razdoblju broj članica biti sigurno povećan sa 27. Nijedna država u ovom trenutku nije spremna, ali vrata Unije su otvorena, naravno kada se ispune zadani kriteriji. Još je dosta posla pred državama kandidatkinjama i o tome redovno raspravljamo u Europskom parlamentu, ali europska perspektiva je neupitna.

Brexit je, među ostalim, intenzivirao i polemike oko proračunske i općenito financijske budućnosti Unije. EU proračun će sada biti „tanji“ za oko 11 milijardi eura godišnje, ističe se princip štednje, da svaki uloženi euro mora donijeti dodanu vrijednost, kako je to rekao povjerenik Europske komisije za proračun Guenther H. Oettinger. Upravo se vode razgovori o višegodišnjem financijskom okviru, što u našoj javnosti prolazi nekako nezapaženo, ali to nipošto ne znači da je riječ o nevažnom pitanju. Jednom ste kazali da proračun EU-a svakog Europljanina stoji manje od cijene jedne šalice kave dnevno. Što mislite, hoće li se to mijenjati?

Proračun će se sigurno mijenjati. Jedna je mogućnost povećati izvore financiranja, odnosno prihode i doprinose država članica, a druga je smanjiti rashodnu stranu. Puno je izglednije smanjenje rashodne strane, ali i to je problem s obzirom na nove prioritete na razini EU-a, poput zajedničke obrambene politike, koje u budućnosti treba financirati, a jednako su nam važne i dosadašnje politike, poput kohezijske, koja je od posebnog značaja za Hrvatsku. U svom govoru Juncker je istaknuo da će u svibnju 2018. biti predstavljeno kako će budući proračun zadovoljiti sve ambicije i osigurati da možemo ispuniti obećano. Iz ove najave mogli bismo iščitati da će se ipak ići na povećanje doprinosa država članica u proračun, uključivanje novih prioriteta za financiranje, ali i osiguravanje kontinuiteta kohezijske i poljoprivredne politike.

Upozoravali ste kako regulativa u području kohezijske politike treba biti donesena najkasnije do sredine 2019. godine. Što sve to može značiti za Hrvatsku u predstojećem razdoblju, što će biti s datumima provedbe ako regulativa bude kasnila?

Bilo bi jako važno regulativu za novo razdoblje imati već u 2018. kako bi države sve pripreme za korištenje EU fondova završile do početka novog razdoblja i u prvoj godini započele provedbu. S obzirom na Brexit i rasprave koje se vode, teško možemo očekivati regulativu prije 2019., dobro će biti ako je usvojimo u ovom sazivu Komisije i Parlamenta. Upravo zbog toga države članice bi trebale sve pripreme odraditi neovisno o regulativi i nakon donošenja regulative napraviti samo prilagodbe, ako budu potrebne. U protivnom, u novom razdoblju provedba će kasniti i države članice neće uspjeti iskoristiti sredstva EU fondova.

Svako toliko se povede i priča o Europi u „dvije brzine“, u kojoj bi naprednije zemlje napredovale još brže, a zaostalije bi države-članice bile isključene iz nekih procesa? Bi li to oslabilo EU? Vi zastupate koncept jake monetarne i ekonomske unije?

Tako je. Baš sam predala amandmane i u raspravama o ekonomskim politikama za eurozonu, isticala da se eurozona ne može razvijati bez jedinstvenog pristupa državama članicama u i izvan eurozone, usprotivila sam se posebnom proračunu za eurozonu dok u njoj nisu sve države članice. Jako me obradovalo što je predsjednik Juncker u svom govoru istaknuo da vidi jedinstvenu Europu u kojoj će sve članice biti i članice monetarne unije, i bankovne unije i Schengena. Time se sve ove rasprave prekidaju. Nema Europe više brzina, svi ćemo biti jednaki, ravnopravni i solidarni. Državama koje nisu trenutno u monetarnoj uniji pomoći će se instrumentom tehničke pomoći da što prije zadovolje kriterije. Postavio je vrlo ambiciozan rok za ostvarenje ovog cilja – 30. ožujka 2019. To su dobre vijesti za nas u Hrvatskoj.

Koliko je bliska budućnost u kojoj će hrvatsko gospodarstvo biti spremno za uvođenje eura?

Za ulazak u eurozonu postoje dvije vrste kriterija: ekonomski kriterij i pravni kriterij. Jedan od uvjeta pravnog kriterija je da nema monetarnog financiranja, odnosno da Središnja banka ne smije financirati državni proračun. Jedina država koja to poštuje, a da je izvan eurozone, jest Hrvatska. Od ekonomskih kriterija zanimljiv je onaj koji se veže na stabilnost tečaja. Jedine dvije države izvan eurozone koje imaju stabilan tečaj i vode takvu politiku su Bugarska i Hrvatska. S obzirom na to da Hrvatska ispunjava sve uvjete pravnog i veliki dio ekonomskog kriterija, možemo reći da se kao država de facto nalazimo u eurozoni, ali de jure ne i zato nam je važno što prije i formalno postati dio monetarne unije.

Prije ljetne stanke u EP-u, u povodu izglasavanja rezolucije o razvoju ambiciozne industrijske strategije EU-a, ukazali ste da se udio industrije u BDP-u EU-a tijekom zadnja dva desetljeća smanjio s 19 na manje od 15,5 posto. „Cilj nam je to promijeniti i do 2020. postići razinu od 20 posto udjela u BDP-u“, kazali ste. Gdje je u toj priči Hrvatska? Gdje smo mi u priči o reindustrrjalizaciji, s kojim kapitalom je to uopće moguće očekivati?

U odnosu na pretkriznu 2008. godinu, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je na kraju 2016. bila niža za 6 posto dok je prosječno u ostalim državama članicama jugoistočne Europe narasla za 14 posto. Dakle, pred nama je veliki posao na oporavku i razvoju industrije. Za ostvarenje tog cilja potreban je potpuni preokret: smanjenje ovisnosti o sirovinama iz drugih zemalja, povećanje energetske učinkovitosti, obrazovanje u skladu s potrebama industrije, povezivanje industrije i znanosti, poticanje inovacija. Za to moramo koristiti sva raspoloživa sredstva EU fondova, Europski fond za strateška ulaganja, povoljne izvore financiranja iz EIB-a, EBRD-a i drugih institucija.

Mađarska se solidarizirala sa Slovenijom i objavila je da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u. Očito je riječ o nastavku diplomatskog sukoba sa Slovenijom nakon nedavne arbitraže drugim sredstvima…

OECD je ekonomska organizacija koja štiti poslovnu klimu te lobira za svoje članice, pomaže znanjima, analizom dobrih praksi i razmjenom iskustava. Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak – demokracija i poštivanje ljudskih prava, slobodno-tržišna ekonomija, BDP po glavi stanovnika – koji je bar jednako visok onom najsiromašnije članice OECD-a. Slovenija se poziva na vladavinu prava, a baš temeljem toga ne bi smjela pribjegavati ucjenama i državu koja ispunjava sve kriterije kočiti u procesu učlanjivanja u OECD. Do rješenja trebamo doći razgovorima i dogovorima, ne zato što nam je članstvo u OECD-u neophodno, nego radi razrješenja bilateralnih pitanja i uspostave dobrih odnosa sa susjedima. Mislim da smo sad na dobrom putu. Premijer je sazvao i sve čelnike parlamentarnih stranaka, ne znam kad se to zadnji put u Hrvatskoj nakon pregovora dogodilo.

Najavljuje se i reforma javne uprave. No, nije ovo prva Vlada koja to najavljuje, isto kao i recimo, olakšavanje uvjeta poslovanja za poduzetnike, promjenom famozne „antipoduzetničke klime“. Je li država napokon u stanju pokazati da je spremna mijenjati samu sebe, počevši od javne uprave?

To je definitivno jedna od najvažnijih reformi i mislim da za to više nema prostora za čekanje. Vlada je toga svjesna i vjerujem da su sve pripreme u tijeku. Ta reforma treba rezultirati dobro opisanim i propisanim poslovnim procesima i procedurama u svim ministarstvima i ostalim državnim institucijama pa temeljem toga jasnom podjelom poslova, prava i odgovornosti, koja je temelj za uklanjanje preklapanja i praćenje kvalitete, brzine i uspješnosti obavljanja posla. Bez toga nema niti sustava prepoznavanja izvrsnih kadrova, motiviranja i nagrađivanja. I za lokalne jedinice treba utvrditi mehanizme usporedbe, postaviti kriterije praćenja uspješnosti i na temelju (ne)uspješnosti rada ih reorganizirati.

Dosta ekonomskih analitičara pohvalno je govorilo o poreznoj reformi i vođenju državnih financija… No, porez na nekretnine ipak se pokazao problematičnim, pa je premijer nakon žestokih reakcija u javnosti najavio „odgodu“ primjene. Je li Vlada tu napravila „korake“, prije svega u komunikacijskom smislu?

Vlada čitavo vrijeme u prvi plan stavlja partnerstvo, transparentnost, otvorenu i jasnu komunikaciju. Ne želi nametati rješenja nego ih donositi zajedno sa zainteresiranim stranama. U slučaju poreza na nekretnine tek kada su se počele prikupljati potrebne informacije za njegovu implementaciju postalo je jasno da građani nisu dovoljno upoznati sa značenjem i ciljevima ovog poreza. Vlada nije tu da zastrašuje ljude nego da bude partner i služi građanima. Zato je i donesena odluka da se dok građani ne budu spremni za novo rješenje – a koje je doneseno s ciljem pojednostavljenja i manjih nameta – ne ide s primjenom.

Ovo je primjer kako neka dobra rješenja zbog „loše percepcije“ nastale od prije ne mogu zaživjeti u praksi. Najvažnija je poruka svima da je Vlada pokazala da joj je stalo do stavova građana, da sluša i nema velikih ega koji pošto poto provode ono što su zamislili. To je zaista demokratizacija društva.

U Hrvatskoj se, eto, još uvijek više strasti diže oko tema iz prošlosti, negoli oko uspješnosti korištenja EU fondova. Komunizam i fašizam, ploča sa spornim natpisom „Za dom spremni“ i dalje su važne teme u domaćoj javnosti?

Komunizam i fašizam su našem narodu nanijeli jako puno zla. Braniteljski pozdrav u grbu HOS-a „Za dom spremni“ nešto je sasvim drugo od pozdrava koji se veže uz ustaše. Prema braniteljskom pozdravu i svemu vezanom uz branitelje gajim duboko poštovanje i zahvalnost. Međutim, mnogi su propatili od ljudi koji su vikali „Za dom spremni“ u Drugom svjetskom ratu, kao i od zločina partizana i kasnije komunizma. Sigurna sam da je našim braniteljima i svima nama na prvom mjestu jaka Hrvatska na vrhu ljestvice razvijenosti europskih država, i zato smatram da je vrijeme da osudimo zlo i totalitarne režime, uklonimo njihova obilježja i okrenemo se poduzetnicima, gospodarstvu, znanju, izvrsnosti, ustrajnom i vrijednom radu.

Ovaj tjedan je Europski parlament u Strasbourgu usvojio izvješće kojim se pozdravlja pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te se pozivaju države članice da je što prije ratificiraju. Za usvajanje izvješća glasalo je 489 zastupnika, uz 114 glasova protiv i 69 suzdržanih. Zašto ste bili suzdržani?

Ne volim biti suzdržana, ali u ovom slučaju to je najbolje odražavalo moj stav. S jedne strane podržavam Istanbulsku konvenciju jer sam za nultu stopu tolerancije nasilja nad ženama, a s druge strane sam protiv ove Konvencije jer sam protiv nametanja rodne ideologije i uvjeravanja žena da je odluka o pobačaju odluka o njihovu tijelu, a ne o životu i smrti drugog bića. Takve konvencije ne bi trebale ulaziti u svjetonazorska pitanja i to nametati državama. Tada ne bi bilo problema s ratifikacijom u pola država članica EU-a.

Sastav Vlade je dosad doživio nekoliko promjena u hodu, zadnju zbog koaliranja s HNS-om. I Vaše ime se spominjalo u kontekstu izbora ministara nakon pobjede HDZ-a na izborima prije godinu dana, no na kraju niste postali jedna od ministrica. Žalite li za tim na bilo koji način?

Uvijek je izazov i želja biti u Hrvatskoj i raditi u Vladi. Ovaj put smo se tako posložili, trebao je netko od ekonomista ostati i u Europskom parlamentu s obzirom na to da je u Vladi četvero izvrsnih ekonomista, doktora znanosti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Biskup Košić: Dobio sam tri prijetnje. Ljevičari bi ubijali i nakon 70 godina

Objavljeno

na

Objavio

– Kada bi se provela lustracija, tada bi i naša dijaspora – a računa se da još toliko Hrvata živi diljem čitavoga svijeta koliko nas ima u RH – sudjelovala u tome da se ovdje pokrenu investicije – tvrdi biskup Košić

Sisačkom biskupu Vladi Košiću ne može se reći da je neprincipijelan. Kritizirao je bivšu Vladu Zorana Milanovića, Ivi Josipoviću spočitavao što kao agnostik ide na hodočašća, Most je prozvao jer je bio spreman na koaliciju sa SDP-om, a danas je tu HDZ-ova Vlada premijera Plenkovića, za koju također smatra da nije demokršćanska jer je u koaliciji s HNS-om.

Koja bi to Vlada i kakva bi po Vama onda trebala biti na vlasti u Hrvatskoj?

Volio bih kada bi u Hrvatskoj bili na vlasti političari koji su izraz biračkog tijela i njegove volje, što sada nije slučaj. Naime, kada je na snazi ovaj i ovakav izborni zakon, moguće je da nam život određuje jedna minorna politička skupina i čak nacionalna manjina. Zato se ja zalažem za izmjenu izbornog zakona. Sjetite se kako je u Milanovićevoj Vladi ministar Bauk svojim notornim iznošenjem neistine spriječio referendum koji je pokrenula udruga U ime obitelji upravo radi izmjene izbornog zakona. On je tada tvrdio da je u RH 4,5 milijuna birača što je nemoguće jer je tada bilo toliko stanovnika u RH, a ne birača. Mislim da je ta izmjena zakona pretpostavka boljeg, dapače jedino pravog, demokratskog funkcioniranja naše države.

Je li trebala ostati spomen-ploča poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu?

Ta je spomen-ploča trebala ostati u Jasenovcu jer su tamo ti naši branitelji poginuli za našu domovinu. Ako nisu smetali kad su ginuli za Hrvatsku, zašto bi smetali danas, 26 godina poslije? I ako su se tada, kad je bilo najteže, tako organizirali i uzeli svoje simbole, zašto to sada nakon toliko godina mijenjati? Moji Gromovi, koji su oslobađali Petrinju – jer sam i sam bio ratni župnik Petrinje i Hrastovice pa sam se s njima susretao i upoznao ih – imaju i danas svoj znak, pesnicu koja je uhvatila gromove s geslom: Jednom grom, uvijek grom. Pa kad to smiju i trebaju imati Gromovi, Tigrovi i sve druge postrojbe HV-a nastale u Domovinskom ratu, zašto to ne bi smjeli imati pripadnici HOS-a? A jednako su ginuli za domovinu, i to 1991.-1995., a ne 1941.-1945. Da, to što pozdrav „za dom spremni“ asocira na NDH nekima ne odgovara, ali nije to bila borba za NDH, nego za suvremenu modernu Hrvatsku. I zato treba ostati spomenik poginulim pripadnicima HOS-a. Ako je političkom trgovinom pogažena žrtva poginulih branitelja, doći će, nadam se, vlast koja će taj spomenik vratiti tamo gdje mu je mjesto. Problematizira se samo mjesto Jasenovac, no o tome bi trebali dati službeno mišljenje stručnjaci, povjesničari i forenzičari. Dok toga nema, politika se poigrava sa žrtvama, ali i s istinom o Jasenovcu, a to nije dobro!

Na Facebooku branite pozdrav “za dom spremni”, potpisnik ste i peticije koju je pokrenuo akademik Pečarić da se taj pozdrav vrati u uporabu u vojsci.

Mnogo je primjera da su taj pozdrav koristili Hrvati u borbi puno prije Drugog svjetskog rata. Npr. Nikola Šubić Zrinski braneći Siget 1566. pošao je u odlučujući boj s povikom: „U boj, za dom!“ Tako je uostalom to 1876. Hugo Badalić, pisac libreta opere Nikola Šubić Zrinski, napisao. K tome je i ban Josip Jelačić pozdravljao svoje vojnike pozdravom: „Za dom!“, a oni su odgovarali: „Spremni umrijeti!“ Kada bismo sve što je bilo u NDH željeli izbaciti iz upotrebe, tada bi bio dugačak popis tih riječi i simbola, a to nije moguće ni potrebno. Ja se pitam kako su se pozdravljali domobrani, redovna vojska NDH? A i oni imaju povijest još od Prvog svjetskog rata pa preko Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata. Kad bi se sve što je postojalo u NDH trebalo ukinuti, zašto su u Domovinskom ratu ponovno oživljeni domobrani, kao vojne postrojbe? Ako je NDH i kompromitirala pozdrav ZDS, opet su ga u najpozitivnijem smislu očistili i afirmirali upravo pripadnici HOS-a koji su se borili i mnogi poginuli za modernu Hrvatsku.

Pobornik ste lustracije. Smatrate li da je moguće danas provesti lustraciju u Hrvatskoj?

Lustracija je moguća još uvijek jer u javnom su prostoru i danas prisutni oni koji su, kako bi to rekao biskup Egidije Živković, okrvavili ruke. Lustracija je u Makedoniji uvedena prije dvije godine, a Hrvatska i Slovenija jedine su dvije zemlje iz bivšeg komunističkog bloka u EU koje nisu provele lustraciju. Ljudi koji su bili dio represivnog totalitarnog sustava ne bi smjeli obnašati javne službe. Samo je o tome riječ i mislim da to moramo kad-tad učiniti. Proces dovođenja pred lice pravde ubojica i zločinaca iz Drugoga svjetskog rata i poraća ide tako sporo, gotovo nikako, jer nije bilo lustracije. Mi činimo što možemo, udruge također, ali država bi to morala preuzeti i već jednom riješiti. Očito to nije moguće kad još uvijek mnogi „s okrvavljenim rukama“ drže mnoge uzde našeg društva i štite sebe i svoje.

Koristite društvene mreže. Koliko su one uopće korisne u društvu, “pomažu” li ili ne u podjelama i hoćete li i dalje prijavljivati one koji vam prijete?

Ja sam dobio već treću prijetnju. Zanimljivo je da je u svim slučajevima – barem su se tako i u prve dvije, koje nisu otkrivene – potpisivali kao Antife, a bilo je to i nakon kritika na račun prijašnjih vlada, kao i u posljednjem slučaju. Dakle, tzv. ljevičari su nasilnici, oni bi još i danas likvidirali i ubijali. Nije li neobično da se nisu ni poslije 70 godina promijenili? I nije li neobično to da je posljednja osoba koja mi je prijetila i dalje član SDP-a, kojeg su i lokalni i nacionalni šef te partije, umjesto da ga isključe kao nepoželjnog, uzeli u zaštitu? Toliko o tome. No, moja je savjest mirna, ja nikome ne želim činiti nasilje, a pravo misli i govora nitko mi ne može oduzeti. I moja je prednost što se ne borim silom, nego istinom. I znam da me Bog štiti jer on je Istina. A danas je sudjelovanje na društvenim mrežama jedan od suvremenih načina kako doći do ljudi i navijestiti im evanđelje našega Gospodina. Pa i kad ne govorim izričito o evanđelju, ali kad govorim o istini koja se prešućuje, o pravednosti koja se progoni i o dobru koje se guši, ja naviještam Gospodina, rekao je sisački biskup Vlado Košić za tiskano izdanje Večernjeg lista

Biskup Košić komentirao ‘sramotno postupanje vlasti, šarafciger-vlasti’

facebook komentari

Nastavi čitati