Pratite nas

Politika

Karamarko u Orašju: Svi oni koji nisu s nama odgovarat će sudu povijesti! (video)

Objavljeno

na

U Orašju sam kako bih podržao koaliciju koja je u drugi plan stavila stranačke interese, a u prvi interes hrvatskog naroda i njegovog opstanka. Došao sam podržati čovjeka koji u svojoj mudrosti tu koaliciju i kreirao, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na završnom predizbornom skupu HNS-a u Orašju.

Posebno se zahvalio predsjedniku HNS-a i HDZ-a BiH te kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

-Zahvaljujem Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, na svemu što je napravio za jedinstvo hrvatskog naroda u BiH. I mi u Hrvatskoj – a mi smo isti narod, isto tkivo, potječemo od istih roditelja – pribjegli smo velikoj koaliciji jer znamo da samo jedinstveni, okupljanjem domoljubnih snaga, možemo pobijediti one koji negiraju i relativiziraju suvremenu Hrvatsku, naše žrtve, koji ne poštuju naše branitelje, dovode u pitanje sve vrijednosti koje je stvorio najveći Hrvat 20. stoljeća dr. Franjo Tuđman – istaknuo je Karamarko.

Pozvao je na potpuno jedinstvo hrvatskog naroda, istaknuvši kako je riječ o borbi za opstanak.

-Problem Hrvata u BiH nije samo vaš, to je i naš problem. Dok god ne steknete ravnopravnost, nijedan Hrvat u Republici Hrvatskoj ne može mirno spavati. Znam dobro kolika je ljubav koja iz ovih krajeva potječe prema Hrvatskoj. Vidjelo se to i u Domovinskom ratu. Tisuće momaka iz BiH pritekli su u pomoć kako bi spasili mladu hrvatsku državu, neovisnost i demokraciju – koja je postignuta zahvaljujući upravo dr. Tuđmanu i HDZ-u. Dignimo glavu! Hrvatski narod se još jednom bori za opstanak i u BiH i u Hrvatskoj. Borimo se za svoj ponos, dostojanstvo i dignitet. Borimo se da se odužimo žrtvama koje su pale za našu neovisnost i nećemo dopustiti da nas nitko ponižava! Tu su naša ognjišta, ostavili smo vječni pečat u našoj domovini Bosni i Hercegovini. S vama smo i uz vas! – kazao je predsjednik HDZ-a.

Uputio je i poruku drugim narodima koji žive u BiH.

-Poštujemo ostale narode koji žive u BiH. Borili bismo se i za njihova prava kao što se danas borimo za svoja. Nismo agresivni, nismo imperijalisti, tražimo samo ono što nam pripada, a to je ravnopravnost koja uključuje i pravo na našu kulturu, jezik, na izborni zakon prema kojem ćemo sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH. Ništa više i ništa manje! – istaknuo je Karamarko.

>>Šeherzada Delić: Prva bosanskohercegovačka stranka podržat će Martina Raguža

Na koncu je ponovo apelirao na jedinstvo Hrvata.

-Jedino jedinstvo Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj može riješiti „hrvatsko pitanje“. A svi oni koji nisu s nama odgovarat će na sudu povijesti. Kakvi su to osobni, partikularni, parcijalni interesi koji su jači od hrvatskog jedinstva? Njih će vrijeme pregaziti. Pred nama je velika pobjeda. Neka živi jedinstvo hrvatskog naroda u BiH, neka živi jedinstvo gdje god živjeli Hrvati, neka živi naša vječna Hrvatska i naša domovina Bosna i Hercegovina! – zaključio je  Karamarko tijekom  svog obraćanja na predizbornom skupu Hrvatskog narodnog sabora u Orašju.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Marija Pejčinović Burić: Arbitraža je slijed ucjene u pregovorima RH o ulasku u EU

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je jučer u New Yorku kako je granična arbitraža sa Slovenijom bila posljedica ucjene, a da nakon što ju je Slovenija kompromitirala Hrvatska u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebala tražiti rješenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će nakon što se Hrvatska opekla na arbitraži sa Slovenijom rješavati granična pitanja s ostalim susjedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatsko načelno stajalište u tom pogledu međunarodni sud.

“Pitanje arbitraže je došlo kao slijed jedne ucjene koju je Hrvatska imala tijekom pregovora o ulasku u Europsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitiranja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rješenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove”, istaknula je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Govoreći o otkazivanju posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je rekao da je Hrvatska istupila iz arbitraže jer ju je Slovenija kompromitirala ne poštujući međunarodno pravo, rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i posjet su pomno pripremani, te kako su na stolu trebala biti sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

“Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rješenju, ali mi vjerujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rješenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je u petak višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovala na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Obilježili su ga mnogobrojni bilateralni susreti, među kojima i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom s kojim je razgovarala o mađarskoj blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Kako je rekla, iznenađena je mađarskom reakcijom jer postoji zajedničko stajalište i odluka Europske unije iz 2007. da će sve članice podupirati one koji još nisu u OECD-u, te pritom izrazila nadu da će ipak promijeniti mišljenje.

“Ja sam ga na to podsjetila, oni to znaju i nadamo se da će Mađarska u budućnosti promijeniti svoj stav. Mi o tome želimo razgovarati na načelnoj osnovi i s Europskom unijom, prvenstveno (visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku) Federicom Mogherini jer mislimo da je to pitanje načela obzirom da postoji zajednički stav koje će se ako se ovako nastavi od strane Slovenije i Mađarske kompromitirati. Mislim da to nije dobar pristup, bio bi to ako se tako nastavi još jedan pokazatelj da neke članice EU se ne drže međunarodnih dogovora, a takav je taj dogovor iz 2007.”, rekla je Pejčinović Burić.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatska je ministrica sudjelovala i na sastanku posvećenom reformama UN-a, na trilaterali Hrvatska-Turska-BiH, te na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje.

Pogačnik: Arbitraža je ništavna, Slovenija prekšila kogentna pravila međunarodnog prava

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak raspravlja o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana.

Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

“Kaos vlada u pravosuđu. Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi. Što se događa ženama? Ima jedan vic: Nedavno u Zagrebu održana je konferencija ‘Pošteni suci u Hrvatskoj’. Obojica su se pojavila. Tako vam je to, a kada ljudi vide ovakvo pravosuđe, nitko ne želi investirati.

Došao mi je čovjek koji je 1991. godine ostao bez imovine koju su mu oteli. Pita što učiniti jer je on nemoćan? Ovo je ovdje divlji zapad, a glumimo demokraciju ovdje u Saboru. Mišić je govorio jučer o socijalističkoj birokraciji i upravo to imamo. Bio sam nedavno u Pisarovini. Tamo se pljačka, imate nelegalna odlagališta, krade se drvo… Kada govorimo o nasilju od ženama, ovi redizajnirani komunisti su se o tome raspričali…Mi u Hrvatskoj imamo selektivni moral. To je čista dimna zavjesa.

Profesionalizirati treba policiju i druge službe. Pa tko će za pet tisuća kuna ići u kuću gdje je nasilje u obitelji i staviti život na kocku? Ne plaćaju se alimentacije, neki imaju deset ljubavnica, nekoliko djece, a ne žele plaćati. Seks i lova, to je skliska banana, to znaju neki ovdje u Saboru.

U Kanadi rade sudovi i noću, sve se melje, a ovdje je totalni kaos. Kod nas ništa. Hvalio mi se sudac iz bivšeg sustava, jedan crveni kmer, da uopće nije riješio niti jedan slučaj. Ja bih njega streljao, ali ne mogu”.

“Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ od toga nemamo ništa”, rekao  je Željko Glasnović.

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati