Karamatić: ‘Postoji plan za reaktivaciju Herceg Bosne. I ima potporu u Hrvatskoj’!?

9

Zastupnik u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Mario Karamatić izjavio je kako postoji plan za ponovno aktiviranje Hrvatske republike Herceg-Bosna koji bi se realizirao uz potporu Hrvatske, objavile su u ponedjeljak banjolučke “Nezavisne novine”.

U intervjuu ovom listu Karamatić je kazao kako je to alternativni plan ukoliko se ne može ostvariti zamisao o uspostavi “trećeg entiteta” u BiH, za što je potrebna suglasnost o promjenama ustava te zemlje.

“Pošto to očito nije moguće, Hrvatska seljačka stranka (HSS) kojoj sam ja na čelu zagovara da se aktiviraju članci Bečke konvencije i da se vratimo na početne pozicije koje smo imali prigodom potpisivanja Washingtonskog sporazuma po međunarodnom pravu, a to je u ovom slučaju Hrvatska republika Herceg Bosna”, kazao je Karamatić, koji je i član predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), neformalnog tijela koje koordinira rad većine političkih stranaka s hrvatskim predznakom u toj zemlji.

Karamatićev HSS blizak je HDZ-u BiH, no iz najveće hrvatske stranke do sada nije bilo nikakve naznake da razmišljaju o projektu oživljavanja Herceg-Bosne, ukinute 1994. godine, prenosi dnevnik.ba.

Karamatić je najavio kako će HSS s ovim prijedlogom ići na predsjedništvo HNS-a. Plan je da se Herceg-Bosnu reaktivira uz posredovanje Hrvatske koja bi takav zahtjev podnijela Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u svojstvu jamca Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

“Stupili smo u kontakte i već sad imamo zadovoljavajući broj kolega koji su u Hrvatskom saboru i koji apsulutno podržavaju naš prijedlog”, ustvrdio je Karamatić.

Hrvatska republika Herceg-Bosna formalno je uspostavljena kao administrativno-teritorijalna jedinica unutar Republike BiH 28. kolovoza 1993. godine, a nastala je iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, koja je utemeljena 19. studenog 1992. godine.

HZ HB uspostavilo je tadašnje političko vodstvo Hrvata u BiH kao političku, kulturnu, gospodarsku i teritorijalnu cjelinu u cilju priprema za obranu od srpske agresije. U republiku je transformirana temeljem prijedloga sadržanih u tzv. Owen-Stoltenbergovom mirovnom planu za BiH iz 1993. godine o uniji tri republike.

Kada je u ožujku 1994. godine okončan bošnjačko-hrvatski sukob i potpisan Washingtonski sporazum te uspostavljena Federacija BiH donesena je i odluka o ukidanju HR HB.

facebook komentari

 • bubnjar

  “Banovina Hrvatska” nam i tako pripada.
  U stvari, nevjerojatno je da nismo uspjeli dobiti ni to što su nam bili dali Karađorđevići u staroj Jugi.

  • Dusko Besenic

   Osnovni problem je u “našim” političarima…i tada i sada!

  • Begovi-i-Age-Glamochaaaa

   mnoge ustaske mame ce zaplakati prije nego sto se i milimetar BiH ocjepi i pripoji agresorskoj zemlji, Bosna ce van biti vijetnam i alamo zajedno, i gore od toga, i u to ime zivla Bosna

   • cleuna892

    Goni se mp3 lojavi provokatoru.
    Odavde ćeš biti brzo uklonjen.
    Mater ti j***m lojavu,od koga će to zaplakati,tebe i takvih ?

    • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

     Jbm i ja tebi mamu agresorsku, iako uzivo i stvarno mi tvoja mama netrembA jer ćete za malo Pi smrdljive traziti cjelu BiH, fuj agresore

 • Begovi-i-Age-Glamochhaaaaaa

  ehhhhhh moj karino

 • KADA SE REHABILITIRA HITLER I NJEGOV NACIZAM, BIT ĆE REHABILITIRAN POGLAVNIK I NJEGOVI USTAŠE,
  https://otporas.com/se-rehabilitira-hitler-nacizam-bit…/
  Like · Reply · 6 hrs

  Zlatan Kalajžić
  Da, Draža Mihailović ti je već rehabilitiran pa uživaj.
  Like · Reply · 1 · 5 hrs

  Milan Boban ·
  Zlatan Kalajžić
  Istina je Zlatane da je Draža rehabilitiran. Da li ti znaš zašto? ja ću ti reći. Zato što je surađivao s nacistima i u mnogim odlučujućim strategijama sa njima surađivao, isto kao što je tito surađivao sa talijanskim fašistima, od njih uzimao njihovu pomoć, a poslije kapitulacije Italije 9 rujna 1943. godine, skoro svi talijanski fašisti koji su bili u Hrvatskoj su prešli u titove redove skupa sa svim vojničkim potencijalem. Sada i ti užavaj u znanju istine koju nisi znao ili nisi htio znati.
  PoZDrav.

 • Pingback: Herceg-Bosna - Seite 67()