Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić: Ne smijemo iseljavanje iz Hrvatske promatrati skrštenih ruku

Objavljeno

na

Ne smijemo skrštenih ruku promatrati iseljavanje iz Hrvatske, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji koju je pripremio za srijedu i misno slavlje u povodu 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka, a koje nije mogao predvoditi zbog zdravstvenih problema.

“Ne smijemo to promatrati skrštenih ruku. Ne možemo ulaziti u osobne razloge seljenja pojedinih ljudi, ali valja priznati da jedan dio ljudi odlazi jer ne mogu naći zaposlenje”, ističe kardinal Bozanić u homiliji, koju je Hini u četvrtak dostavila Splitsko-makarska nadbiskupija.

Upozorava kako su u današnje vrijeme sve vidljivija proturječja, često se prenaglašavaju ekonomske slobode, a stvarni uvjeti mnogima priječe da im pristupe, dok se mogućnosti za zapošljavanja istodobno smanjuju.

“Stoga je, da bi se otvarala nova radna mjesta, nužno promicati gospodarstvo koje pospješuje raznolikost proizvodnje i poduzetničku kreativnost. Pravi cilj društvenog razvoja uvijek bi morao biti taj da se ljudima omogući dostojanstven život putem rada.

Papa Franjo izričito naglašava da nositelji vlasti imaju pravo i dužnost uvesti jasne i odlučne mjere za potporu malih proizvođača i raznolikost proizvodnje”, tvrdi Bozanić.

Zadivljen je, kaže, solidarnošću hrvatskih građana koja se očituje i za ovoljetnih požara duž jadranske obale. “Našu Lijepu domovinu i danas treba voljeti i braniti te čuvati: i zemlju, i vode, i more. Uvijek moramo biti svjesni da se ljepota življenja ne može svesti samo na materijalne mogućnosti, na zaradu i posjedovanje”, navodi u homiliji.

Za 2. kolovoza, kada je prije 300 godina Imotski oslobođen od Turaka, kaže kako je to dan koji se pamti. Podsjeća kako je Imotska krajina tada ostala granično područje, ali da usprkos tome granica nije uspjela razdijeliti narod koji je čuvao svijest o nacionalnom biću i svom kulturnom identitetu. “Ta svijest umije poštivati i čuvati granice država, ali i pronaći načina da one ne dijele, nego povezuju ljude u zajedništvo naroda i grade odnose u kojima se poštuje drugoga”, navodi Bozanić.

Ta davna povijest, dodaje, iznova je ispričana i rasvijetljena novim ratovima 20. stoljeća, pa i Domovinskim ratom u kojemu se branila slobodna i suverena hrvatska država. “Mijenjaju se osvajači, a tragedije se ponavljaju. Svaki rat ostavlja rane na narodnome biću, kao i na narodnoj baštini i dobrima”, ističe kardinal Bozanić u homiliji.

Programom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotskog od Turaka bilo je predviđeno da središnje misno slavlje predvodi kardinal Bozanić, ali zbog zdravstvenih problema nije u srijedu mogao doći u Imotski, pa je euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Papa Franjo je kanonizirao 35 rimokatoličkih svetaca, uključujući i troje djece koja su ubijena u 16. stoljeću u Meksiku, a smatraju se prvim mučenicima koji su ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu, javlja Reuters.

Papa Franjo je sazvao i sinod, sastanak biskupa iz šire amazonske regije, a kako bi razgovarali o stanju crkve i široj regiji koja uključuje Brazil, Venecuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Surinam.

Također, kanonizirao je još 30 mučenika koji su u 17. stoljeću ubijeni u Brazilu, uljučujući i dvojicu portugalskih misionara koje su ubili Holanđani u vrijeme progona Katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati