Kardinal Puljić: Hrvati, ne povlačite se i ne odričite se BiH

1

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, koji je ovog tjedna obilježio dvadesetu obljetnicu otkako je imenovan kardinalom Katoličke crkve, kazao je tim povodom kako mu je uvijek bio cilj osigurati jedinstveno hrvatskog naroda koji živi u BiH, jer je to pretpostavka njegove ravnopravnosti u toj zemlji.

puljic

U intervjuu kojega je u povodu ove obljetnice objavio sarajevski list “Katolički tjednik”, vrhbosanski je nadbiskup podsjetio kako ga je tadašnji papa Ivan Pavao II. imenovao kardinalom u najtežim ratnim okolnostima koje su posebice dramatične posljedice imale po hrvatski narod u BiH.

Ocijenio je kako su bosanskohercegovački Hrvati najlošije prošli i u pregovorima o okonačanju rata u BiH, jer im je Daytonski sporazum donio nove nepravde.

kardinal Puljić je kazao kako je osobno doživio brojne neugodnosti zbog upornog zalaganja za prava Hrvata i njihovo jedinstvo.

“To su bila teška vremena. Tada sam smatrao da se hrvatski narod mora objediniti u borbi za svoja prava. I tada sam doživio velika šikaniranja. Ali i dan danas stojim kod toga: mi ne možemo ostvariti svoja prava razjedinjeni”, kazao je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić je pozvao Hrvate u BiH, koji su u najvećem broju katolici, da se ne povlače i ne odriču BiH kao svoje stoljetne domovine te se zauzimaju za ostvarenje svojih prava.

“Ne smijemo se uplašeno povlačiti nego hrabro zauzimati stavove da smo i mi, kao narod i pojedinci, vrednovani jednakopravno kao i drugi”, kazao je kardinal Puljić dodajući kako je za opstanak Hrvata-katolika u BiH ključna obnova obitelji, jačanje vjere i narodnog zajedništva.

Kardinal Puljić je na kraju zahvalio Bogu „za sve što smo proživjeli i preživjeli“. Zahvalio je i svetom papi Ivanu Pavlu II. koji je imao puno srca za zemlju Bosnu i Hercegovinu, a osobito za Crkvu u njoj. „Uvijek ću nositi dragu uspomenu a tog sveca kojem ne samo zahvaljujem nego mu se i utječem u zagovor ta ga molim da mi pomogne nositi ovaj križ koji je stavio na moja leđa“, rekao je kardinal Puljić


Vinko Puljić rođen je 8. rujna 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke. Teološki studij završio je u Đakovu, gdje je za svećenika Banjolučke biskupije zaređen 29. lipnja 1970. Najprije je tri godine službovao kao kapelan u Banjoj Luci, a potom nekoliko mjeseci kao župnik u župi Sasina kod Ljubije. Nakon toga imenovan je župnikom u župi Ravska gdje ostaje pet godina. U ljeto 1978. preuzima službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu «Zmajević» u Zadru. Devet godina ostaje na toj službi, a potom je župnik u Bosanskoj Gradišci.

Godine 1990. imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. prosinca 1990., a 6. siječnja 1991. godine Sveti Otac Ivan Pavao II. posvetio ga je u Rimu. Ustoličen je u Sarajevu, 19. siječnja 1991. Papa Ivan Pavao II. 30. listopada 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. studenog iste godine. (hina/kta)

facebook komentari

  • Agromentum

    Hrvati, ne povlačite se i ne odričite se HB!