Kardinal Vinko Puljić: Ne može se graditi pomirenje i povjerenje bez istine

2

Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez unutarnje katarze, pročišćenja, temeljene na evanđeoskoj poruci – “Istina će vas osloboditi”, poručio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić služeći svetu misu u subotu navečer u Tovarniku, u povodu 25 godina od ubojstva tovarničkog županika Ivana Burika.

Predvodeći misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Mateja, apostola i evanđeliste, u koncelebraciji sa đakovačkim i osječkim nadbiskupkom, mons. Đurom Hranićem te brojnim svećenicima, kardinal Puljić istaknuo je da se onaj čovjek koji ne želi istinu, stavlja uza zlo, a ona tko se od zločina ne distancira, postaje sukrivac u zločinu.

Dodao je kako se niti jedan zločin, ma tko ga počinio, ne može braniti. “Pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine. Tko god manipulira sa žrtvama, taj pravi mržnju, a na mržnji se ne može stvarati pomirenje”, kazao je kardinal Puljić.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju.

U spomen na županika Ivana Burika, trčana je danas 8. Memorijalna utrka Vukovar-Tovarnik, u dužini od 27 kilometara, u organizaciji tovarničke Udruge “Dr. Ante Starčević” i Maraton klub “Hrvatski sokol” iz Osijeka, u kojoj je sudjelovalo sedamdesetak trkača.

Uoči starta utrke, njezini sudionici pomolili su se ispred Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a po dolasku u Tovarnik položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu masovne grobnice žrtava velikosprske agresije i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.

facebook komentari

  • goranka

    Osim što je većina Hrvata naosjetljiva na činjenicu da je 600 svećenika ubijeno u Hrvatskoj nakon II. svjetskog rata, pa tako i na ubojstvo Ivana Burika, nastavlja se snažna borba protiv istine, koja se danas vodi pod radnim naslovom: POVIJESNI KONTEKST. U Dujmovićevoj emisiji jutros, bombarder s Kvarnera ponavlja tezu da su se ubojstva događala i drugdje i opet rastužuje velikog čovjeka, Romana Leljaka, borca za istinu. Rastužuje i svakoga tko ima i trun osjećaja za pravdu i pravednost. Beton u duši ostaje beton bez obzira na otkopana masovna grobišta, dokaze, svjedočenja i argumente. S tim se treba pomiriti. Samo im Bog može rasvijetliti pamet ako Ga (za)molimo. Meni je monstruozniji čovjek kojeg ne zanima stradanje brata njegova od Mijića i sličnih koje to stradanje zanima kako bi SVJESNO o njemu mogli lagati. Hoću reći – groznije mi je što Hrvati ne znaju tko je Ivan Burik, što nikoga, osim Brune Esih, nije bilo prošli ponedjeljak kod Hude jame i što o svemu tome šutimo. MI.

  • Agromentum

    “… kardinal Puljić istaknuo je da se onaj čovjek koji ne želi istinu, stavlja uza zlo, a ona tko se od zločina ne distancira, postaje sukrivac u zločinu.” Blago mojoj babi, ona nije šurovala s Aliijom Izetbegović. A niste ni vi kardinale, ili?