Pratite nas

Vijesti

Karlović izbacio najboljeg igrača svijeta Novaka Đokovića!

Objavljeno

na

Fenomenalni Ivo Karlović iznenadio je u četvrtfinalu ATP turnira u Dohi najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića! Slavio je 6:7 (2), 7:6 (6), 6:4, ostvarivši najveću pobjedu karijere.

karlovićVeć u prvom gemu Karlović imao je prigodu za oduzimanje protivnikova servisa, najavivši da je raspoložen i da Đokoviću neće biti lako. Srpski tenisač se izvukao, a potom je na svom početnom udarcu bez problema Karlović izjednačio na 1:1, piše hrt.hr.

Do kraja seta obojica su čvrsto držala svoj servis, sigurniji je za nijansu bio naš tenisač, pa se krenulo u 13. igru. Karlović je tu posustao i izgubio prvi set.

I u drugoj dionici nastavljeno je u sličnom stilu, gemovi su završavali brzo, iako je Đoković prvi put priprijetio s 15:30. No Karlović je s četiri dobra servisa poveo s 2:1, a potom i s 3:2. Imao je zatim 40:40, ali meč je otišao do drugog tie-breaka. Ovaj put je 13. igra bila mnogo neizvjesnija, sve do 5:5 nitko nije ispustio svoj početni udarac, a onda je Hrvat napravio mini-break. Đoković je izvukao Ivin servis za set, ali loš backhand stajao ga je izjednačenja omjera u setovima na 1:1.

U trećoj dionici hrvatski tenisač zaigrao je sjajno, bio je dosta bolji od suparnika i kod 3:3 je to naplatio, prvi put u meču oduzeo je servis Đokoviću, koji je dotad spasio tri break-lopte. Poveo je 5:4 i sigurno odservirao za meč i najveću pobjedu karijere.

U cijelom dvoboju koji je trajao dva sata i 16 minuta Karlović nijednom nije bio suočen s prijetnjom svom početnom udarcu, dok je četiri puta iskušavao prvog igrača svijeta. Odservirao je 21 as, u odnosu na Đokovićevih 11.

U međusobnim susretima Div sa Šalate poveo je 2-1, već je jednom pobijedio srpskog tenisača 2008. godine u Madridu.

U polufinalu 2,08 metara visok hrvatski tenisač ide na Španjolca Davida Ferrera, s kojim ima negativan međusobni omjer 1-3.

[/su_youtube]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati