Pratite nas

Komentar

Karolina Vidović Krišto lijepo objasnila zašto svi vodeći svjetski mediji griješe kad napadaju Trumpa

Objavljeno

na

U jutrošnjoj emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska, u njihovoj redovitoj rubrici Skener, urednica Karolina Vidović Krišto odlučila je malo propitati uredničku politiku nekih najvećih svjetskih medija. Na samom kraju rubrike u kojoj, inače, radi pregled tiska, Vidović Krišto prokomentirala je pisanje svjetskih medija o Trumpovoj reakciji na nasilne prosvjede u Charlottesvilleu, u kojima je jedna osoba poginula.

Kritizirala je pisanje najuglednijih američkih medija koji su, po njenom mišljenju, američkom predsjedniku neopravdano zamjerili zakašnjelu reakciju na dramatične događaje proteklog vikenda u Charlottesvilleu. Gledateljima HRT-a ukratko je prepričala kako su se tijekom prosvjeda na ulicama Charlottesvillea nasilno ponašali prosvjednici desnih radikalnih skupina, ali i oni koji su im se suprotstavili.

Najspornijim smatra pisanje NY Timesa

“Okupile su se tu i radikalne organizacije lijeve provenijencije poput Black Lives Matter i američke Antife”, objasnila je Vidović Krišto te dodala kako je nedavno Washington Post objavio tekst u kojem navode da organizacija Black Lives Matter raspolaže s velikim financijskim sredstvima kojima ih doniraju Soros i “ostale liberalne zaklade”. No, najspornije je, po Vidović Krišto pisanje New York Timesa koji je, kako kaže, u srijedu na svojoj naslovnici objavio tvrdnju da Donald Trump optužujući obje strane za nasilje, zapravo staje na stranu radikalne desnice.

NY Times je, podsjetimo, napisao da je Trump prozvao aktiviste ‘alternativne ljevice’ da su jednako odgovorni za sukob kao i prosvjednici koji su došli naoružani, opremljeni svastikama, ratnim zastavama Konfederacije, antisemitskim natpisima i natpisima potpore Trumpu. Osim toga, u studiju HRT-a jutros su se procjenjivale i odluke uredništva tog američkog dnevnika koji, eto, bez obzira na to što je predsjednik rekao i dalje inzistiraju na svojoj tezi.

‘Mainstream mediji ne žele čuti što Trump govori’

Gospođa Vidović Krišto za kraj je malo iskritizirala i francuski Le Mondeu te španjolski El Pais. “Tako Le Monde piše kako je nastao opći gnjev nakon Trumpova obrata ekstremnoj desnici, a El Pais piše kako je Trump ostao sam u svojoj obrani rasizma. No, po meni je neopravdivo stati na bilo koju stranu u kojoj se dogodilo nasilje, a zanimljivo je da svjetski mediji inzistiraju da je on (misli se na Trumpa, op.a.) stao na jednu stranu”, zaključeno je u jutros studiju HRT-a.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati