Pratite nas

Komentar

Karolina Vidović Krišto o peticiji protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni”

Objavljeno

na

Karolina Vidović Krišto o peticiji protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni” i o sramotnome Vijeću za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava, o (ne)učinkovitosti saborskih istražnih povjerenstava, o neraskidivoj vezi ministrice obrazovanja Divjak i Borisa Jokića, te o nemaru hrvatske države za utamničenim Hrvatom u Libiji.

SABORSKA ISTRAŽNA POVJERENSTVA

Prvo istražno povjerenstvo Hrvatskoga sabora još je davne 1996.g. ustanovilo kako država pogoduje Agrokoru. Ali se vlasniku tvrtke nije dogodilo ništa. Dosad je u Saboru u zadnji 20-ak godina osnovano 10 saborskih istražnih povjerenstava, čiji su učinci uglavnom jalovi. Štoviše, rad tih povjerenstava u praksi se često pretvara u međustranačko prepucavanje, rekla je Vidović Krišto. Navela je i iz kojih su stranaka bili predsjednici tih Saborskih povjerenstava: 3 iz redova HDZ-a, 3 iz redova SDP-a, te 3 iz ostalih stranaka (HSLS, HSP i Živi zid). Vidović Krišto posebno je naglasila Saborsko istražno povjerenstvo osnovano 2013. za utvrđivanje okolnosti ubojstva Stjepana Đurekovića: ono, naime, nikada nije počelo s radom.

DIVJAK LJUBI JOKIĆA

Stari školski udžbenici vrijedit će i dogodine! Nakladnici nisu mogli donijeti prijedloge novih udžbenika jer kurikulumi još uvijek nisu doneseni, a rok za nove udžbenike bio je 1. lipnja. Ipak, iduće školske godine kreće pilot-faza kurikularne reforme: Ministrica obrazovanja Divjak najavila je kako će se u odabranim školama učiti prema novim kurikulima koje je izradio tim Borisa Jokića – a koji nisu ni završeni, ni usvojeni.

NE ZABORAVITE IVANA FURČIĆA!

Ivan Furčić je splitski pomorac koji već dvije godine bez suđenja čami u libijskim zatvorima. “Znaju li uopće premijer i ministrica vanjskih poslova tko je Ivan Furčić?”, pitaju novinari Slobodne. Ističu kako je jedino što je stiglo iz ministarstva vanjskih poslova, bio otvoreni pritisak prema njihovoj redakciji da se ne jaši na ovoj priči. Navodno su i od obitelji otvoreno tražili da šute.

ZA DOM SPREMNI

Udar na Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima: Novi list piše o preventivnom apelu istaknutih povjesničara, kojim žele upozoriti da Vijeće ne može biti zaduženo za pisanje “povijesne istine”, te su protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni”. “Od političkih, pravosudnih i drugih vlasti zahtijevaju jamčenje slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja – te prekid s pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih povijesnih istina. Samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine. Potpuno iluzorno je misliti da se društveni prijepori, kao sastavnica svakoga demokratskog društva, mogu ukloniti represijom i zabranama”, rekla je Vidović Krišto. Inicijatori apela su, uz ostale, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac, Ana Lederer, Jure Krišto, Anđelko Mijatović i Slobodan Prosperov Novak, a ovu peticiju potpisati mogu svi zainteresirani građani.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati