Pratite nas

Komentar

Katarina Pejić: Polijevanje drvenog plota u mraku

Objavljeno

na

Živopisno se ovih dana u našoj Hrvatskoj ali i iseljeništvu, raja ne miče od ekrana.

pejicU stanci od dnevnik do dnevnika čeka se hoće li negdje ugledati izmučeno lice Milana Bandića ili nekog od suradnika kako proviruje iz policijskih kombija.Na društvenim socijalnim mrežama upitna facebook mudrost pljušti na sve strane. Moralizatori raznih vrsta šire pravdu po svim meridijanima – moralni streotipi od kojih uši trnu. Prava ofenziva lažnog morala, koja se kesi tuđoj nesreći, linču, ceremonijalno i uvjerljivo govoreći: razapni ga. Nije izostavljena ni njegova osamdesetogodišnja majka kojoj su za izjavu pohitale kamere u hercegovački krš. A što bi majka kojoj je dijete u pritvoru drugo nego plakala?

Neki ljudi vole ponižavati druge kada oni padnu, kako bi se valjda oni osjećali većim. Ironija je u tome da su sve manji.

Tužan smo i patetičan narod ako je nečije privođenje jedino što će unijeti radost u naš život. Baš se pitam gdje su svi ti što su se s njim do jučer naslikavali a danas brišu slike sa profila ili se s njim sprdaju. Dok sudski proces ne dokaže da je kriv, gradonačelnik grada Zagreba je nevin. Uskladu s tim bi se trebalo i ponašati, bez kontaminiranja medijskog prostora svojim frustracijama .

Kao da i takvi nikada nisu molili Bandića da im pomogne kod zapošljavanja djeteta, kod dobivanja stana, poslovnog prostora, …? Kao da se nisu željeli slikat s njim, a danas skrivaju te fotografije i smiju se njegovim nespretnim izjavama i kretanjima koje se sada vade i prikazuju. A u njima je on bio samo čovjek sa svojim manama i vrlinama. Pitam se gdje je danas tih 750 000 Zagrepčana koji su mu dali podršku? Njemu, koji je uz to i Hercegovac? Može li biti veće pokore nego biti gradonačelnik Zagreba a biti “Made in BiH”.

Vidimo sada kako i ekipa uhljeba trlja rukice sa prstićima koje nikako nije uspjevala stavit u pekmez za njegovih mandata. Svi su oni kao pošteni, ne bi oni ne daj Bože zaposlili nekog preko veze ili uboli kakvu proviziju. Sve same poštenjačine koje facebook posipaju svojim poštenjem. A čekali su u redovima ispred njegovog ureda (kao za ispovijed) u poglavarstvu. Sad će reći da nisu jer, kad je došao red na njih, bila je pauza.

Nisu takvi zaboravili likovati padu još jednog Hercegovca koji je i mecena Posavljaka! U svom predvorju netolernatnosti ta elita čuči godinama. Okorjela je u urbani rasizam i kompleks manje sredine. Malo istine o sebi ne bi im škodilo.

Svatko od nas je osoba za sebe, koju ne određuje isključivo podrijetlo već tu ima i malo samoodgoja, kućnog odgoja, škole, doživljenog i preživljenog, …. Al džabe to govoriti. Težački rad iz područja hrabrosti ne stanuje svugdje. Jer, lako je polijevat tuđi drveni plot po mraku, i sa lažnih profila. Ta moralna društvena avangarda upitne facebook mudrosti spremna je na licemjernu masovnu osudu i bez dokaza. Pa kriv je, kažu. Godinama se to govori. Uz to je još i Hercegovac koji pomaže Posavljake!

Koje li krivnje i osude? Ne želeći ulaziti u braniteljsku sferu, valjda mu krivicu treba i dokazati.

Kao da neki nisu nikada tako neobuzdano i strastveno osuđivali a da pritom nikada prije nisu živjeli u lažnijem društvu? Izgleda da je “licemjerje i jal načije pa skoro prirodno stanje”. Takve njihove izjave prelaze granice nedostatka elementarne pristojnosti te zakoračuju u kazneno i prekršajno pravo. Strašno. Ta histerična kritična masa kritizira sve, a zapravo kritizira samo ono najdublje u sebi. Mudrost je ponekad preporučljiva svima koji ne zatvaraju lajava usta te podliježu imperativu kasapljenja i kopanja očiju svakom tko ne dijeli njihovo mišljenje i naklonost. Takvima se preporuča šutnja, jer je ona najpouzdaniji metoda prikrivanja vlastite površnosti. Pametna poslovica kaže: Šuti i ne pričaj previše, od sebe samog nemaš što naučiti.

Katarina Pejić

izvor:Hercegovina.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati