Kava…

3

“Crna poput pakla, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi..”. riječi su kojima stara turska poslovica opisuje svima nam poznat napitak – kavu. Ujutro za razbuđivanje i dobar početak dana, popodne za užitak, malo tko će oprostiti loše napravljenu kavu. U normalnim količinama pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti, ali malo ih je upoznato s činjenicom da je kava bogat izvor antioksidansa, koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije. To naravno ne znači da kava može zamijeniti voće i povrće, ali svakako veseli sve ljubitelje kave.

Veliki broj ljudi će reći da im je bez jutarnje kave potpuno nemoguće započeti dan. Međutim, kad srknete tu prvu jutarnju kavu, okus nikad nije toliko dobar kao očaravajući miris. Znanstvenici s Univerziteta u Londonu pozabavili su se ovom temom, iako se ne može reći da su Englezi baš poznati po “dobroj” kavi.

Naime, gutanjem se aroma šalje u nos sa zadnje strane, iznutra, tako da se aktivira drugo čulo mirisa u mozgu koje je manje osjetljivo na okus pa zato on nikada ne može biti tako privlačan kao sam miris.

Iz istog razloga neki “smrdljivi” sirevi imaju iznenađujuće prijatan ukus, jer prolaze u nos s “krive strane”.

Zapravo sve ovisi o načinu na koji percipiramo okus. Čovjek ima dva čula mirisa, jedno kad udišemo mirise iz okoline, a drugo kad zrak izlazi iz nas kroz nos. Čak osamdeset posto onoga što mislimo da je okus zapravo predstavlja miris koji se detektira pri izdisaju.

Jedine dvije arome koje se potpuno jednako interpretiraju bez obzira na način kojim ih detektiramo su čokolada i lavanda.

Kava je voće, “živo biće” koje funkcionira prema vlastitim specifičnostima, i nužno je razumjeti te posebnosti da bi se mogao pripraviti kvalitetan napitak. Sve do kraja 17. stoljeća kava je smatrana lijekom, a ne pićem za užitak. Neki su cijenili njenu vrijednost u probavi, dok su drugi ukazivali na njenu štetnost i tvrdili da čini muškarce impotentnim ili čak sterilnim.

 

 Izvor: Zanimljivosti u prolazu

facebook komentari

 • Gost

  Crna poput pakla,jaka poput smrti i slatka poput ljubavi,,to je moja kava!!!

  • Lilith

   I meni je omiljeni napitak,nekad znam i pretjerati:)

 • diablo

  Bosanci kažu da postoje tri vrste kave, ”dočekuša”, ”razgovoruša” i ”sikteruša”.Kod nas dobra kava traži i dobro društvo, dok ja osobno volim popiti sam i s mirom, prepušten svojim ”dubokoumnim” mislima. 😀