Kaznena prijava protiv organizatora Gay parade u Osijeku

25

Što će sad poduzeti Državno odvjetništvo? Na “paradi ponosa” u Osijeku klevetali i uvrijedili sudionike Domovinskoga rata

parada osijekUdruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) ogorčena je šutnjom osječkih i slavonskih Udruga proizašlih iz hrvatskog Domovinskoga rata, jer se nisu ni javnim priopćenjem obratili javnosti i osudili način na koji je u Osijeku organiziran prvi Gay Pride, kojeg nazivaju i nekakvom povorkom ponosa. Uz to mediji izvještavaju da je ova manifestacija prošla bez incidenta, što naprosto nije točno. Naime, na čelu povorke sudionici su nosili transparent na kojem je pisalo “Osijek – nepokoreni grad”. Riječ je o iznimno poznatom grafitu iz 1991., koji je zaštićen (!) kao kulturno dobro od lokalnog značenja. To je jedini gradski grafit koji nije uništen, prešaran ili na bilo koji drugi način oštećen. Svih ovih godina on se održava i osvježava novom bojom. Ispred njega svake se godine pale svijeće u sjećanje na sve poginule i nestale u hrvatskom Domovinskome ratu. Za Osijek i Osječane, ali i za sve druge koji nisu iz ovoga grada, on je – svetinja.

osijek-nepokoreni-grad-048Međutim, sudionici ove parade, na kojoj su sudjelovali i pojedini političari iz aktualne vlasti, naprosto su se najblaže rečeno narugali svim hrvatskim braniteljima, a poglavito onima koji su dali živote u borbi za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, jer nositi transparent “Osijek-nepokoreni grad”,  još k tome na čelu kolone, nije ništa drugo nego uvreda i kleveta. Ako se ne osudi i spriječi klevetanje branitelja na ovaj način, već sutra se može dogoditi da će se  sudionici parade ponosa  rugati i sa ostalim simbolima (junacima) iz Domovinskoga rata, pa će nositi parole kao što su “Vukovar – Grad junaka”, “Oba, oba su pala”, “Hrvatska vas zove”, “Bili smo prvi kad je trebalo” i brojne druge. Nije isključeno da će se početi rugati i katoličkoj crkvi i vjernicima, pa će  nositi transparente s natpisima protiv Boga i vjere, te fotografije svetih slika, kao što je Isus ili Sveta  Marija.

Stoga, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) javno poziva sve Udruge proizašle iz Domovinskog rata Slavonije, ali i druge, da osude nošenje transparenta “Osijek-nepokoreni grad” na jednoj ovakvoj manifestaciji.

Uz to, ova Udruga je podnijela i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) protiv organizatora ove manifestacije Mirne Zlatić i osječke Udruge LIBERos, zbog uvrede i klevete svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju hrvatske države, a poglavito zbog teške uvrede i klevete poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Čudi nas da zbog nošenja i isticanja ovog zaštitnog znaka Osijeka, u neprimjerene svrhe, nije reagirao ni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je i sam bio sudionik parade. To nas podsjeća na bivšeg ministra Jovanovića koji se petljao i osuđivao sve i sva što ima veze s Hrvatskom, a kad je na beogradskom nogometnom stadionu javno paljena hrvatska zastava, a on je sjedio nešto dalje od tog mjesta,” ništa nije vidio ni čuo”!

Osim toga, hrvatska policija iznimno je stroga kad netko na javnim skupovima nosi i crnu majicu, a ovu uvredu i klevetu “nije vidio” ni jedan policajac, iako ih je u vrijeme parade bilo najmanje pet, a neki kažu i deset puta više nego samih sudionika.

 Mladen Pavković

facebook komentari

 • peppermintt

  ja ne znam kakva je to vlast koja želi isključivo promociju jednog svjetonazora koji bi predstavljao Hrvatsku kao prepoznatljivu, te ju nude kao oazu za sklapanje geypartnerstva?? što žele postići s time osim iritirati javnost ?
  S kojim pravom ? Nitko im to nije dopustio!!!!!!

 • peppermintt

  evo hajde neka domaći pripadnici gey populacije paradiraju kad ih to “veseli” ali na ovim parada redovito je sva sila gostiju iz cilog svita koji na naš račun i jedu i spavaju i piju i paradiraju, moramo tu povući omiljenu frazu pripadnika geypopulacije -a ne plaćaju porez hrvatskoj.

 • Realno

  Netreba puno nasjedati na ove spinove iz vlasti, sad će se javnost zabaviti o nekoj bezveznoj paradi plaćeni budaletina a zaboravit će na sve teže stanje u gospodarstvu na brojne bankrote na katastrofalnu vlast itd itd

 • slipknot03

  ahahahha koji ste vi klosari 😀

 • Esseker

  Prvo
  ako je riječ o zaštićenom verbalnom spomeniku onda nitko nema
  ekskluzivna prava na njegovo korištenje (treba ujedno vidjeti je li sam
  zid zaštićen kad smo pri tome). Drugo, ako se radi o povredi autorskog
  prava onda trebaju to dokazati i naravno kazniti i sve ostale povrede
  istoga. Treće, što misle u udruzi, da među braniteljima nije bilo
  homoseksualnih osoba? Možda da nije bilo stranaca ili žena? Zar bi i
  nekoj udruzi za ženska prava isto uskratili pravo na korištenje natpisa,
  a na toliko polja se prigodno može koristiti, jednostavan i višeznačan.
  I mogli bi tako nabrajati, ali ono sugeriranje da bi se sada netko iz
  za svaku pohvalu organiziranog Osijek Pridea mogao početi rugati
  Katoličkoj ili drugoj vjeri je dno dna u uvredama (“Vjera” je pojam
  različit od “Crkva” – Crkva je instituicija sa svojim vodstvom i
  ustrojstvom te će se kao i svaka druga uvijek propitivati). Zašto bi
  uopće takvo ruganje bio “prirodan nastavak” organiziranja prajda? Malo
  sam se informirao o sličnim događanjima u Europi i zanimljivo je da
  primjerice u Dusseldorfu u Njemačkoj tamošnja inačica festivala
  ravnopravnosti uključuje čak i odlazak sudionika prajda na crkvenu
  ceremoniju (protestantizam). Katolička vjera čak ne osuđuje ako je netko
  “gay” već spolni odnos izvan braka, i homo i hetero vjernicima, a pošto
  je njega homoseksualcima crkveno ne moguće ostvariti oni će do
  daljnjega biti u povredi zapovjedi “ne sagriješi bludno”. No to i dalje
  ne znači da će vjernici homoseksualci krenuti paradirati s uvredama
  svecima. I konačno, sumnjam da će se igdje u Hrvatskoj ikada
  organizirati Gay Pride u kojem će ulicama “paradirati” fetišisti, golaći
  i slično jer to bi bilo kontraproduktivno prema svim društvenim
  kategorijama. Konačno, niti taj stereotip nije prisutan u svim zemljama i
  osobno niti ja takve sudionike ne bih podržao. Događaj u subotu pak bio
  je za svaku pohvalu od organizacije do nas Osječana.

  • Herz

   Kao prvo nisi ti Osječanin već si plaćenik iz tih nekih “nevladinih” udruga, plaćen da podržava jednu tužnu i nakaradnu bezBožničku povorku gdje se jedna bolest kao homoseksualnost pokušava prikazati kao neko dostignuće, eto vam ti parada u svijetu pa tamo orgijajte a okanite se normalnog svijeta u RH i BiH

   • Ma neka odu do Beograda, evo bliži im se parada! :)) ..

    • peppermintt

     heh s pussylips na čelu, jeej
     vidit ćeš kad spremi policiju na moguće bundžije al će ih iskefati :)))

  • R3mba

   Vjerovatno je ovima sto su krojili bibliju bilo nepojmljivo da bi si dva musakrca stavljali penis u analni otvor, pa se jos kasnije oralno zadovoljavali… Ne znam dal se igdje spomije da je grijeh sex sa zivotinjom?

  • peppermintt

   puno slova napisano , al većinom čista demagogija.
   Postoji nešto što se zove običajno pravo i časni ljudi gledaju to poštivati bez obzira je li propisano kroz slovo zakona doslovce. Stoga , osječanima nikako nije niti može biti nepoznanica što navedeni slogan znači i kontekst u kojem je nastao. Obveza bi bila to poštivati.
   Zatim u replici se pokušavaju nabacati i druge stvari i zapravo time nepotrebno proširiti kontekst ove priče.
   Katolička vjera je vjera milosrđa i ljubavi i ona ne osuđuje, postoji vječni sudac i neće ga nitko izbjeći.
   Bog nam je dao njegove zakone , i punu slobodu i volju za odluku.
   Imam pitanje , koliko je bilo gostiju a koliko domaćih pripadnika gey populacije ?

 • Esseker

  @ Herz, vidim i ti koristiš Njemačku riječ pa valjda razumiješ što znači Esseker (nekada samo Njemački za Osječanin, danas mnogima pa i doseljenicima iz drugih krajeva nakon 1945. riječ za onoga tko voli svoj grad i radi u interesu svih svojih sugrađana. Osječani su uvijek prihvaćali druge i “drugačije”. Konačno, ako homoseksualizam nazivaš bolešću, onda znaj i da smo mi Osječani, Essekeri, bili i među prvima koji su pomagali i bolesnima u krajem 19.st izgrađenoj dugo vremena najmodernijoj bolnici u Hrvatskoj. A ako to jest bolest, zašto onda napadati i zabranjivati pojavljivanje na ulici. Zar se onda treba i povorkama za širenje svjesnosti o raku zabraniti organiziranje? Možda da se i oboljele od raka pod kemoterapijom drži zatvorenima u 4 zida jer nekog mogu zasmetati svojim izgledom? Ne znam odakle si, ali nemoj nama kvariti ponos što su Osječani, i oni s dugim korjenima i oni možda nedavno doseljeni pokazali toleranciju prema dručkičjima. Samo se o tome radi, o ljudskosti. A stanje biti “homoseksualan” nitko nije tražio. Koliko bi konačno netko morao biti lud da bira biti takav kad zna da može očekivati samo salve najgorih uvreda? Zašto je teško barem se povesti onom: živi i pusti neka živi? Kad bi Osijek pride postao festival fetišizma, ne bih ga podržao. Isto tako ne bih podržao heteroseksualne parove u njihovom izražavanju fetiša. No u Osijeku se nije nikoga ponižavalo u subotu, ni s jedne ni s druge strane i to je onaj pravi Osijek. Tko nije odavde, ne može suditi nama koji jesmo i poznamo dušu grada.

  • JA ću se samo kratko umiješati sa pitanjem: Odkud i zašto tolika potreba za paradiranjem?

   • peppermintt

    na to odgovora neš dobit

    • Ne će ni tebi odgovoriti na ovo gore: “koliko je bilo gostiju a koliko domaćih pripadnika gey populacije ?” ,, pederska posla

  • Herz

   Neznam zbog čega se zove parada ponosa kad bi se normalan čovjek toga stidio, iako nitko nikome nebrani da bude ako želi i homoseksualac ali čemu parada isto tako bi mogli bolesnici poput pedofila tražiti svoju paradu i pravo na marširanje gradom, nitko nebrani pederim da žive zajedno ali to se nemože zvati brak i nemože Crkva taku nakaradu blagosloviti, a u Bibliji ti piše šta je homoseksualizam i razvrat (posebno oko Sodome i Gomore)

   • Esseker

    Ali Herz, ne čitaš pozorno več preletiš moj post i onda opet komentiraš po svom kako si naučio. Biti homoseksualnom se ne bira koliko god to netko mislio. Pa nema tu pogodnosti da se to bira. Djeca od najranije dobi radi genetike postaju skloniji svom ili suprotnom spolu. Konačno to u živom svijetu nije rezervirano samo za ljudsku vrstu već i kod životinja od delfina do najnižih višestaničnih organizama. I opet ponavljaš da je biti homo bolest. Pa ako je bolest, recimo genetski poremećaj, zašto nekoga treba zato mrziti ili ga zvati ludim? Bolesnom čovjeku nećeš zabraniti da hoda gradom s još nekim bolesnim tko ga konačno i najbolje razumije. Ili hoćeš? Ali to nije ljudski i nije moralno. Biblija svašta kaže ali se ne može tumačiti doslovno. Po njoj su žene nastale od komada Adamovog rebra. Dakle tumačit se da različito. A raspitao sam se na ovu temu i svećenici, njih nekoliko, rekli su da Katolička vjera ne gleda na homoseksualizam kao nešto samo po sebi grešno. Crkva kao organizacija pak gleda, ali tu su razno razna objašnjenja zašto je tome tako.

    Da je homo jednako razvratu nikako ne može stajati – postoji jako puno homoseksualaca koji su vjerniji od heteroseksualaca, bolje rečeno svi su ljudi podjednako vjerni ili nevjerni. Osobno smatram da je svaka nevjera loša i svaki razvrat ću osuditi javno, posebno ako se njime dovodi u opasnost bračni partner ili djeca.

    Niti da se zove “parada” nije točno, to je ulični naziv za cijeli događaj, kod nas se uobičajio naziv “Pride”, odnosno “Ponos” (u Austriji se zove Dugin Dan, u Njemačkoj Dan Kristoforove Ulice). Sad ćeš opet reći, čime se tu ima bit ponosan. Pa nema, rijetko je tko ponosan na svoju boju kose, ako baš nije rođen zelenokos pa tako može zaraditi koju kunu. No opet, homoseksualac se (nažalost (?)) rađa. S toga ako žele jednom godišnje pozvati ostatak društva na tolerantno ponašanje prema njima ne može im se to osporiti.

    A to što to sve košta, naravno da košta, ali porezni obveznici plaćaju samo policiju, i ne bi ju toliko plaćali da se moglo ići s brojem policajaca uobičajenim na drugim javnim događanjima kad ih opet zakonski mora biti. A za sad ih je puno jer postoji opasnost od izgreda. Konačno i na nogometnim utakmicama je nažalost tako pa to nitko ne propituje financijski.

    I opet, ono kako se vani slavi različitost tj, poziva na tolernaciju je nešto drugo i tako nešto se sigurno kod nas neće dogoditi (ono je paradiranje pa i cirkusarenje s nekada i previše fetišizma). Fetišizam je isto sveprisutan i kod homo i kod hetero ljudi, ali njega ni ja ne podržavam.

    Ponavljam se opet u pokušaju pojašnjenja stava i zašto bi branitelji trebali odustati od tužbe pa ću sada stati. Živimo i pustimo neka žive svi dobri ljudi s nama. Bit ćemo bolji pojedinačno, a i bolje društvo (pod tim mislim Hrvatsko društvo, za stanje u BiH ne znam nit se u to petljam, ali rekao bih da se tamo prvo treba riješiti neke druge ključne društvene poremećaje nastale ratom). U Hrvatskoj i Osijeku nitko nikome ne čini nažao mirnim hodanjem i veselom pjesmom. Pošto znam ljude koji su homoseksuaci a bili su i zaslužni u Domovinskom ratu ne mogu dopustiti da se njima pa i nama građanima koji smo proživjeli strahote razaranja i gubitka djetinjstva oduzima pravo na strašno bitnu i zauvijek važnu rečenicu: Osijek nepokoreni grad. I u ratu i u miru.

  • R3mba

   taj tvoj pravi osijek vec dugo ne postoji, ovo je samo otuzno sivilo jadnih i dperesivnih ljudi koji se vise ne bore ni za svoju egzistenciju, a kamoli da idu prosvjedovat protiv pedera… U ovoj para paradoks drzavi pederi su najmanje bitni…

  • wolf

   Ajde odvitnice Esseker -gay odgovori kad te lipo ovako ljudi pitaju.

 • wolf

  Stoje dva pehdera kod Drave jedan ugazija u vodu pita drugi Kakva je voda?Kaze ovaj ladna ko k.r.c.A prvi ce super skcem na ghuzicu.