Kazneno prijavljeni živući UDBA-ši zbog otmice i likvidacije Stjepana Crnogorca (Video)

0

Slovenac Roman Leljak, koji se već niz godina bavi istraživanjem poratnih likvidacija i djelovanja nekadašnjih jugoslavenskih tajnih službi, tvrdi da je otkrio tajnu sudbine hrvatskog emigranta Stjepana Crnogorca koji je nestao u Austriji 1972. godine, prenosi Hina.

Leljak je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mariboru rekao da je, istražujući dokumente u državnom arhivu Slovenije, došao do saznanja da su Crnogorca 3. srpnja 1972. u Salzburgu oteli pripadnici Udbe, a potom je prebačen u Sloveniju, gdje je, po njegovim tvrdnjama, i “likvidiran”, i to po svoj prilici na području Gotenice, do 1990. godine za javnost zatvorenom području na kojemu su svoje poligone i instalacije imale vojska, policija i obavještajne strukture.

Leljak je rekao da je, istražujući taj slučaj u slovenskoj dokumentaciji, u državnom arhivu otkrio putovnicu na ime Marko Golac, nepostojeće osobe rođene 7. prosinca 1946., istog datuma kad i u Salzburgu nestali hrvatski emigrant, te da se je ubrzo uvjerio da je u putovnici zapravo originalna Crnogorčeva fotografija.

“Najprije mi je Bože Vukušić potvrdio da je slika na pasošu veoma slična Stjepanu Crnogorcu. Mi tada nismo imali sliku bolje izrade, i u Hrvatskoj je Bože nije posjedovao. Bilo mi je to i normalano. Nisu imali njegove slike, jer su ga samo pratili. To da su ga pratili jasno se vidi iz mnogo zabilješki o njegovom nadzoru, koje su u arhivskoj građi. Prvi momenat sam mislio, da su u Sloveniji našli fotografiju njemu slične osobu, stavili je u putovnicu da bi ga mogli dovesti ovamo. Kad smo u daljem radu upoznali i sestru i brata Stjepana Crnogorca i došli do originalne fotografije, tada nam je bilo jasno da je fotografija u putovnici ipak bila orginalna.”

U arhivu je našao i bankovnu knjižicu Crnogorca, njegovu osobnu poštu, fotografije i dokumente, pa čak i tonski snimak njegova saslušanja.

[vsw id=”SbZdJ2efIBk” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

Leljak je rekao da je austrijskoj policiji zato, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo otmice i umorstva, prijavio tri još živuća slovenska visoka dužnosnika iz vremena komunizma i bivše Jugoslavije koji su za to bili odgovorni, te austrijskim organima predao dokumentaciju do koje je došao. Leljak je austrijskoj policiji prijavio Silva Gorenca, Borisa Mužiča i Marjana Orožna, koji su djelovali na visokim pozicijama u ministarstvu unutarnjih poslova i sigurnosnim službama u Beogradu.

Crnogorčevu otmicu u Salzburgu izveli su tri pripadnika Udbe s pseudonimima Bilič, Kovač i Željko. Lažno su mu se predstavili kao austrijski policajci, ali su ga umjesto na obližnju policijsku postaju odveli na saslušanje u Ljubljanu, pri čemu su za Crnogorca za prijelaz granice upotrijebili krivotvorenu putovnicu s njegovom slikom. Kao pratnja u akciji sudjelovali su još i suradnici Udbe pod kodnim imenima Špela, Branko i Boris, tri Udbina suradnika koja su iz daleka pratila događaje, rekao je Leljak.

Stjepan Crnogorac nalazi se na popisima žrtava Udbe na kojima se do sada vodio kao jedan od četvorice hrvatskih emigranata koji se smatraju nestalima.

“Javnost u Hrvatskoj je u međuvremenu vrlo svjesna te činjenice usljed rasprava o Europskom uhidbenom nalogu kojeg su raspisala mjerodavna njemačka pravosudna tijela protiv posljednjih šefova Udbe u Zagrebu i Beogradu, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog umiješanosti u ubojstvo poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu. Naime, sva istraživanja u Hrvatskoj govore da najveći dio javnosti podržava zahtjeve za njihovim izručenjem i procesuiranjem. Uvjeren sam da isto raspoloženje postoji i u Sloveniji kad su u pitanju nekadašnji visoki dužnosnici Udbe koji su odgovorni za smrt Stjepana Crnogorca i još nekih političkih emigranata, i da će slovenska javnost u skladu sa suvremenim europskim demokratskim i pravnim standardima zauzeti stav da i oni moraju odgovarati za svoja zlodjela.”, rekao je Bože Vukušić, poznati publicist i istraživač Udbinih zločina.

Sestra preminulog Crnogorca zahvalna je svima koji su radili na slučaju: “Osobito zahvaljujem gosp. Tomislavu Karamarku, Tomislavu Milčiću, Boži Vukušiću koji već godinama nastoji doznati istinu, Društvu za razotkrivanje popretekle zgodovine, ravnatelju Romanu Leljaku, državnim ustanovama u Sloveniji i Hrvatskoj, koje su omogućile da ste mogli uraditi dio ovoga posla.”

hrsvijet.net

facebook komentari