Kićenje bora – religiozni čin ili poganski običaj?

7

Gotovo je nezamisliva proslava Božića bez lijepo ukrašenih zelenih borova. Nema doma u kojemu ovih blagdanskih dana neće biti na važnom mjestu postavljen lijepo ukrašeni bor. I ne samo u domovima gdje stanuju ljudi, nego je praksa raširena i na crkve i katedrale, trgove, izloge dućana i sve druge prostore gdje se okupljaju ljudi.c.tree_1

Skoro da je to okićeno zimzeleno stablo postalo predmetom obožavanja. Najčešće se postavlja uz jaslice, ili neku sliku koja prikazuje rođenje Djeteta Isusa. Odakle poveznica blagdana Božića i okićenog bora?

Prije svega, Spasiteljevo utjelovljenje i okićeni bor nemaju nikakvih dodirnih točaka. Veza je nastala tek u novijim stoljećima kršćanstva, a preuzeta je iz drugih, nekršćanskih, kultura.

Taj, uobičajeni zimski prizor, zabijeljenog bora, koji je sam po sebi ukras, osobito je bio prisutan u starih germanskih plemena kod kojih se on pojavljuje kao sveti predmet i simbol. Običaj je bio povezan sa zimskim solsticijem (oko 21. prosinca) koji su smatrali danom ponovnog rođenja boga Sunca.

Ukrašavanje stabala kasnije je postao jedan od kršćanskih običaja, i to nakon što je Crkva 25. prosinca odredila kao dan Kristova rođenja, time zamijenivši pogansku proslavu solsticija. Također, prema crkvenim zapisima, sveti Bonifacije pokušao je germanskim plemenima kršćanstvo predstaviti objašnjavajući nauk o Presvetom Trojstvu koristeći sortu sjeverne bijele jele zbog njezina naizgled trokutastog oblika.

Početke običaja kićenja bora moguće je pratiti upravo preko germanskih naroda, od 16. stoljeća pa nadalje. Svakako, običaji kićenja bora u kršćanstvu se pojavljuju ponajprije u protestantskim zemljama, što je u katoličkom svijetu dočekano s rezervom. Početkom 19. stoljeća običaj se raširio u sve dijelove svijeta i ubrzo je postao općeprihvatljivim znakom Božića u svim slojevima društva.

I u Hrvatskoj se u to vrijeme, sredinom 19. stoljeća, pojavljuje ovaj, već rašireni običaj kićenja bora, na što je osobito utjecala njemačka tradicija te tadašnji prostorno-politički odnosi. Ipak, kod nas je ovaj običaj također postojao iz davnine, ali u drugom obliku, po drvetu Badnjak.

Rezultat suvremene komercijalizacije Božića jest i postavljanje božićnih ukrasa i okićenih borova mnogo ranije nego što je to uobičajeno. Postavljaju se posvuda, i prirodna i umjetna drvca, u raznim oblicima i s bezbrojnim vrstama nakita. Sve bliješti, treperi i titra.

Na koncu ostaje da odgovorimo na pitanje je li kićenje bora religiozni čin ili poganski običaj? Čini se da na to pitanje najbolje odgovara činjenica kako su u svemu tome i opet svoj interes pronašli upravo golemi trgovački lanci, jer je prava ekspanzija božićnih ukrasa i kričarija nadošla upravo s njihovom pojavom. Pa zbog toga; kako je ovaj običaj iz poganstva došao, tako se prema istome i vraća.

Nije ni čudo da brojni biskupi i teolozi već naveliko kritiziraju postavljanje borova u katedrale i crkve. Ili, ako se već “mora”, neka se to čini diskretno i s osjećajem za sveto. Bor u božićno vrijeme ne smije odvlačiti pažnju u crkvi, ni svojim kičastim dekorom jeftinih kineskih kuglica srebrne i zlatne boje, niti neukusnim treperavim lampicama od deset kuna.

Teo Miles/Bitno.net

facebook komentari

 • Franka

  Tradicionalni čin,bez kojeg bi Božić bio nezamisliv,naročito za malu djecu,u mome domu je okićen već mjesec dana:)

  • Agromentum

   Šta, već mjesec dana okićen? Pa to se već sve rasulo po sobi. Franka ti si prava ranka… :))

   • Franka

    hehe ma volim da Božićni duh što više traje,a neće se rasuti,jelka je umjetna,nisam baš za sječu borova,neka njih u šumama:))

    • Agromentum

     Tako je, najvažniji je ugođaj i doživljaj vremena. :)) Bolje je imati malo borova u kućama, a puno u šumama…

     • Franka

      Je neka se zelene i kite naše šume..

 • gost

  “Ne privikavajte se na običaje neznabožaca i ne bojte se znaka nebeskih; jer se samo neznabošci plaše od njih.
  Jer su običaji naroda sama tlapnja. Lik je idolski samo iz drveta, što se siječe u šumi sjekirom, djelo ruke umjetnika.
  On ga ukrasi srebrom i zlatom, klincima i čekićima utvrde ga, da se ne pomiče. Jeremija 10.2,4

 • diablo

  Kakav god čin bio,ja je volim okitit.. 😀