Kina ove godine postaje svjetski trgovački lider

0

Kineski trgovinski višak skočio je u siječnju na 31,9 milijarde dolara, što je prigušilo zabrinutost o usporavanja drugog svjetskog gospodarstva.

Trgovinski suficit Kine je u prvom mjesecu ove godine, na godišnjoj razini skočio za 14 posto.Istodobno je uvoz je porastao 10 posto na godišnjoj razini, na 175,27 milijarde dolara, predvođen rekordnim uvozom nafte, željezne rude i bakra. Izvoz je pak skočio za 10,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 207,13 milijardi dolara.

Kina-izvoz

Pozitivni podaci o trgovini također su povećali očekivanja da će Kina u ovoj godini prestići SAD i postati vodeća trgovinska sila u svijetu. Već je sada najveći svjetski izvoznik.

poslovni.hrAnalitičari su očekivali da će podaci za siječanj očitovati utjecaj lunarne Nove godine koja je ove godine pala u siječnju. U to su vrijeme tvornice i uredi obično zatvoreni dulje vrijeme kako bi radnici proslavili najveći kineski praznik u godini. Ekonomist Julian Evans-Pritchard iz tvrtke Capital Economics istaknuo je da je izvoz u siječnju bio daleko bolji nego što se očekivalo.”Kineski podaci obično su nestabilni u ovo doba godine zbog kineske Nove godine”, kazao je.”Glavni razlog zbog kojeg smo očekivali slabe izvozne rezultate u prošlom mjesecu bio je taj što je izvoz godinu ranije bio prenapuhan prekomjernim fakturiranjem, pružajući umjetno jak temelj za usporedbu”, rekao je.

facebook komentari