Kriminalci kroz kladionice svake godine “operu” 140 mlrd. dolara!

  0

  kladionicaaICSS i Sveučilište Pariz-1 Pantheon-Sorbonne radili su zajedno zadnje dvije godine na izradi izvješća o integritetu sporta u svijetu.

  Kriminalne organizacije operu svake godine više od 140 milijardi dolara u sportskom klađenju na svjetskoj razini, što je osam puta više od BDP-a SAD-a, te dočarava opasnost koja prijeti integritetu sportskih natjecanja, smatra se u izvješću.

  “Brzom napretku globalnog tržišta sportskih klađenja prijete kriminalne organizacije infiltracijom u klađenja i pranjem novca”, ocjenjuje Chris Eaton, direktor za integritet sporta unutar Međunarodnog centra za sigurnost u sportu (ICSS) – nezavisne nevladine organizacije sa sjedištem u Dohi.

  ICSS i Sveučilište Pariz-1 Pantheon-Sorbonne radili su zajedno zadnje dvije godine na izradi izvješća o integritetu sporta u svijetu, predstavljena u četvrtak povodom foruma organiziranog na fakultetu.

  Izvješće procjenjuje na 140 milijardi dolara (više od 100 milijardi eura) svote koje su oprale zločinačke organizacije putem sportskog klađenja u svijetu.

  “Promjena prirode uzimanja oklada, koje je postalo složenije, primjerice, s izravnim klađenjem koje je najosjetljivije prema našoj studiji, otežali su uočavanje sumnjivih aktivnosti”, dodaje Eaton.

  Studija ocjenjuje da je 80 posto sportskog klađenja u svijetu ilegalno.

  Na svjetskoj razini, promet legalnih i ilegalnih sportskih klađenja iznosi između 200 i 500 milijardi eura, a više od 80 posto svota odnosi se na ilegalna klađenja.

  Hina

  facebook komentari