Književni časopis posvećen Zvonku Bušiću

0

Međunarodni književni časopis Gobshite, koji izlazi kao tromjesečnik, u broju 13/14. za zimu i proljeće 2014. godine, uz suradnike iz Amerike, Australije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Španjolske, Švicarske, Rusije, Mauritanije, Danske, i drugih zemalja, odjavio je i hrvatske autore, Tomislava Marijana Bilosnića, Julienne Bušić, Romana Karlovića, Helenu Klačkor-Viskić i Filipa Kevalu. Ovaj dvobroj časopisa Gobshite, kojega potpisuje urednik R. V. Branham, a koji izlazi u gradu Portlandu, američkoj saveznoj državi Oregon, u cijelosti je posvećen Zvonku Bušiću, hrvatskom političkom aktivistu (23 siječnja 1946 – 1. rujna 2013).

Julienne Bušić u 13. svesku objavljuje ulomak iz svoga kultnog romana Tvoja krv i moja, svojevrsnoj zbirci pisama upućenih Zvonku Bušiću u američke zatvore tijekom njegove trideset dvogodišnje robije zbog otmice američkoga zrakoplova. Riječ je o iskrenom i osobnome svjedočanstvu o ljubavi, odanosti i žrtvi koje mogu doživjeti i preživjeti samo rijetki, ali i o patnji koja je, prema riječima autorice, jedna od najvećih životnih učitelja.bu2

bu2Tomislav Marijan Bilosnić, ugledni hrvatski književnik i slikar, zastupljen je u svesku 13. i 14. izborom pjesama tiskanim na hrvatskom i engleskom jeziku u prijevodu Romana Karlovića. Riječ je o pjesmama objavljenim u izboru Bilosnićeve lirike Kucano srebro tiskane na hrvatskom u biblioteci Carmen Croaticum, te u zasebnom izdanju prijevoda iste zbirke pod engleskim naslovom Wrought Silver. Riječ je o izboru Bilosnićeve lirike nastale u periodu između 1975. do 2006. godine, a koju je za biblioteku hrvatskog pjesništva XX. stoljeća priredila književna znanstvenica Sanja Knežević.Helenu Klačkor-Viskić i Filip Kevala javljaju se sa strip crtežima kojima je ilustriran časopis Gobshite. Zanimljivo je i to da je časopis ilustriran i hrvatskim poštanskim markama, među kojima i markom posvećenom 50. godišnjici Zagrebačkih solista i markom s hrvatskim ratnim brodom Petar Krešimir IV, te žigovima hrvatske pošte u Zagrebu i Posedarju, kao i poštanskom naljepnicom po kojoj se pošta upućuje zrakoplovom, a što je uči njeno u čast posvete Zvonku Bušiću.

facebook komentari