Pratite nas

Pregled

Kod Aleksandra Stankovića sat crnogorskog fašizma

Objavljeno

na

Aleksandar Stanković svakom svojom emisijom dokazuje zašto bi metom prosvjeda trebali biti i paraziti s Prisavlja, a o prosvjedima je, dakako, riječ. Naime, čovjek koji na pravdi Boga, u nepravednom svijetu, za četiri sata ‘rada’ mjesečno dobije 12 000 kuna, ugostio je crnogorskog pisca, sarajevskog dezertera, Andreja Nikolaidisa, tema emisije, između ostaloga, prosvjedi u Sarajevu te u jednom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nikolaidis, hrabar kakav već jeste, kao što je to bio kad je s obitelji bježao iz Sarajeva u državu iz koje je izvršena agresija na to Sarajevo, vidi u bosanskim prosvjedima nešto pozitivno, zapravo, puno toga pozitivnog, što, ako se prosvjedi ogole od politike, nije daleko od istine.

Prosvjedi su, sa čime će se složiti gotovo svi oni koji već godinama žive na rubu životne egzistencije, neophodni, samo je pitanje kakvi, protiv koga te zašto. Imaju li prosvjedi u Hrvatskoj smisla ako nisu upereni protiv parazita s Prisavlja budući kako su hrvatski građani prisiljeni financirati parazitluk? To je glavna dvojba, koje ne bi trebalo biti, kada govorimo o prosvjedima. Zašto bi hrvatski građani, koji nemaju doslovno što pošteno za staviti u usta, financirali ljude koji žive na grbači tog gladnog naroda?

Vratimo se mi ipak fašizaciji Hrvatske televizije te satu koji je protekao u besprizornoj demagogiji u režiji Stankovića te sarajevskog dezertera Nikolaidisa. Crnogorski pisac, savjetnik predsjednika Narodne skupštine Crne Gore, govorio je i o razlozima rata ‘na ovim prostorima’, kako agresiju Srbije i Crne Gore na Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu nazivaju novokomponirani fašisti, između ostaloga, rat je skrivila komunistička elita, tvrdi crnogorski Aco, potpomognutim Acom iz Sremske Mitrovice, koja se početkom devedesetih pretvorila u nacionalističku elitu.

Naravno, o ovome se može raspravljati ili bi se moglo da je crnogorski Aco spomenuo uzroke rata, a rat je uzrokovala fašistička politika koja je početkom devedesetih krenula iz Beograda te Podgorice tenkovima na Hrvatsku, a onda i BiH. Odakle se tuklo po Dubrovniku, dok su oba Acana, uvjetno rečeno hrvatski i uvjetno rečeno bosanski, obilazili kina i uživali u najnovijim glazbenim hitovima vodećih svjetskih glazbenika toga vremena? Aco crnogorski je ponovno govorio o mržnji, iako niti jedan primjer hrvatske mržnje prema Crnoj Gori nije naveo, pa ni onda kada je za Svetog Nikolu 1991. godine Dubrovnik gorio u najvećem plamenu svoje povijesti.

– Devedesetih je na ovim prostorima bujao fašizam – tvrdi Andrej Nikolaidis. Točno, no, odakle, gdje i tko? Nije definirao savjetnik. Niti jednog trenutka crnogorski demagog nije osudio ni eksplicitno rekao što treba reći o velikosrpskoj fašističkoj politici koja je jedina odgovorna za sve ono ludilo koje je poharalo prostor bivše Jugoslavije, a koje je slomljeno Olujom u Hrvatskoj te burom na Kosovu, odnosno, akcijom NATO pakta i bombardiranjem Srbije i Crne Gore.

Protiv fašizma se trebalo boriti, bilo je prilike, recimo početkom devedesetih kada su tenkovi iz Srbije krenuli na Vukovar, odnosno iz Crne Gore na Dubrovnik. Andrej Aco Nikolaidis je zakasnio punih dvadeset godina.

IJ/Teenolovkanews

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati