Pratite nas

Pregled

Kod Gračana zločin bez kazne

Objavljeno

na

Zagrebačka podsljemenska zona mjesto je brojnih smaknuća poslije Drugog svjetskog rata. U arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava.

Stanovnici već godinama upozoravaju na brojne neobilježene grobnice pa su ostali zatečeni činjenicom da se na to nije pazilo kad je najavljena gradnja žičare u Gračanima.

Prije malo više od mjesec dana srušene su barake kao priprema za gradnju nove žičare, a na novom tramvajskom okretištu već se radi. Letimičan pogled na izravnani teren otkriva brojne kosti.

Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se nalazi veliki broj pobijene stoke, rekao je Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti. Od djetinjstva sluša priče o masovnim grobnicama u svojoj četvrti, a koje istražuje i profesionalno kao povjesničar.

Država je 2012., u sklopu sklopu Ureda za istraživanje komunističkih zločina koji je zatvoren nakon samo godinu dana, počela sondirati teren i vidjeti što se sve nalazi.

Bivša članica Ureda, novinarka Višnja Starešina, kaže da su od svih lokaliteta koje su istraživali Gračani jedan od najjednostavnijih slučajeva.

Grobnice u koje su pokopane žrtve poslijeratnih likvidacija su popisane, jer ih je pedantno vodio bivši ljekarnik gospodin Haramija koji je rukovodio pokapanjima, kaže Starešina, članica ukinutog Ureda za obilježavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon 2. svjetskog rata.

Iz gradskog Ureda za graditeljstvo tvrde da nisu upoznati s lokacijama na kojima se masovne grobnice nalaze.

Za istraživanje lokacija grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata zaduženo je Ministarstvo branitelja.

Na upit o pronađenim kostima odgovaraju: Ministarstvo hrvatskih branitelja o tome je zatražilo informacije od nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Ministarstva unutarnjih poslova te ćemo u suradnji s njima pristupiti daljnjem istraživanju i provođenju radnji sukladno svojoj nadležnosti…”

Na istraživanju i dostojnom obilježavanju grobnica u Gračanima inzistirat će, kako neslužbeno doznaje HRT, i pojedini članovi novoosnovanog Vladina Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Investitor, grad Zagreb, već je započeo radove kad su se pojavile indicije da bi na tom mjestu mogla biti grobnica žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Ministar branitelja Tomo Medved održao je danas na tom lokalitetu sastanak s relevantnim službama nadležnima u ovakvim situacijama.

Najavio je da će sutra početi probno iskapanje kojim će se utvrditi je li riječ o mjestu masovne grobnice. Nakon probnih iskapanja imat ćemo vrlo brzo povratnu informaciju. Ako se pokaže da se radi o mjestu masovne grobnice, slijedi postupanje utvrđeno procedurom, izjavio je ministar Medved.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Policija se opet bavi slučajem ‘svastike’ s Poljuda

Objavljeno

na

Objavio

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina i novi načelnik Uprave krim-policije Ante Gudelj, kako se čini, kreću punom parom odmah nakon svog imenovanja riješiti neke stare slučajeve.

Svjedoči o tome i oživljavanje slučaja “svastika na Poljudu”, koji se dogodio na kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska – Italija 12. lipnja 2015.

Taj slučaj nije riješen pune dvije godine i tri mjeseca, koliko PU splitsko-dalmatinska neuspješno traga za počiniteljima toga sramotnog čina, a da nitko zbog sporosti i inertnosti u Upravi nikad nije odgovarao.

Zato su na konzultacije u Zagreb, u Upravu krim-policije, u ponedjeljak pozvani prvi čovjek Sektora krim-policije PU splitsko-dalmatinske Josip Buljan i policijski djelatnik Službe organiziranog kriminaliteta te Uprave, policijski službenik Stipe Kokić, koji je najviše i radio na predmetu “svastika”.

U kuloarima se govorilo da bi iz Uprave krim-policije u Split trebala stići tročlana delegacija koja bi vidjela gdje je zapelo sa “svastikom”, ali se od te namjere očito odustalo, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom krim-istraživanja ovog slučaja ispitano je na stotine ljudi (čak i oni kojima je bazna stanica mobitela locirana oko Poljuda nekoliko dana prije otkrivanja svastike), pregledavane su snimke nadzornih kamera na stadionu koje su bile loše kvalitete, radilo se puno toga, ali dosadašnje istražne radnje nisu dale rezultata ili se ‘nije htjelo’ pronaći počinitelja!?

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ivica Pandža Orkan: Slučaj Kapetana Dragana dokaz je direktne umješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Objavljeno

na

Objavio

Danas iza podneva, na splitskom županijskom sudu očekuje se izricanje prvostupanjske presude ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, u Domovinskom ratu poznatom pod nadimkom Kapetan Dragan.

Bio je zapovjednik tzv. “knindži”, crvenih beretki specijalne jedinice srpskih okupacijskih snaga koje su sijale smrt i strah na potezu od Moslavine do Knina.

U Studiju 4 razgovarali su s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom, neumornim kroničarom i dokumentaristom, posebno zaplijenjenih velikosrpskih dokumenata.

Dragan Vasiljković je dijete sa srbijanskog asfalta, delikvent. Otišao je u Australiju prije rata i tamo je stekao manja znanja iz sfere vojnih poslova. Bio je idealna osoba koju je prepoznala Služba državne bezbednosti Srbije – Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Dragan Vasiljković bio je dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao je na područje Knina, rekao je Ivica Pandža.

Pandža je ustvrdio kako je Crvene beretke u Hrvatskoj financiralo i organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i ovaj slučaj Kapetana Draga pokazuje direktnu umješanost Republike Srbije cijelo vrijeme rata na ovim prostorima.

Dalje je naveo kako je u proljeće 1991. na području Golubića kod Knina oformljen kamp za obuku gdje su najbolji srpski mladići s područja Hrvatske upućivani na ubrzanu obuku. Nakon toga vraćani su na prostore odakle su rodom i ustrojavali ondje podcentre za obuku, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati