Kolaps prijeti entitetima

0

Država će riješiti problem, a entiteti su u pat-poziciji i prijeti im financijski kolaps. Tako glasi posljednji “proračunski raport”. Naime, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i Republika Srpska još nemaju usvojene proračune za 2015. godinu i potpuno je neizvjesno kada će ih imati, piše Dnevni list.

Odluka izvjesna

kolapsZa danas je najavljeno konstituiranje Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a kada će biti formiran Dom naroda, ne može se, bar u ovom trenutku, ni prognozirati. Bez odluke oba doma nema proračuna za 2015. godinu.

Prema zakonskim odredbama, Vijeće ministara obvezno je do 31. listopada tekuće godine predati Predsjedništvu BiH nacrt proračuna za iduću godinu. Najkasnije do 1. studenoga Predsjedništvo BiH mora Parlamentu predati prijedlog proračuna za iduću godinu, a Zastupnički dom i Dom naroda moraju usvojiti proračun za sljedeću godinu do 31. prosinca tekuće. Inače, fiskalna godina u BiH počinje 1. siječnja i završava 31. prosinca.

Tako kažu propisi, međutim, Ministarstvo financija i trezora još nije predalo Vijeću ministara ni nacrt proračuna BiH za 2015. Vijeće ministara tek razmatra izvršenje državnog proračuna za prvih devet ovogodišnjih mjeseci.
S obzirom na sporo formiranje državne zakonodavne vlasti, Bosna i Hercegovina u sljedeću godinu mora ući s režimom privremenog financiranja i to više za ovu zemlju nije ništa novo i neobično.

Inače, Vijeće ministara ima pravo samostalno donijeti odluku o tome i izvjesno je da će povući takav potez.
Time će biti spriječeno da se dovede u pitanje servisiranje vanjskog duga BiH, isplata obveza koje imaju državne institucije i u krajnjem isplata plaća zaposlenim u državnim institucijama.

Odluka o privremenom financiranju koju sada mora donijeti Vijeće ministara odnosit će se na razdoblje od prva tri mjeseca iduće godine. Prema zakonskim pravilima, u tom razdoblju ne može se raspolagati s više od jedne trećine novca iz ovogodišnjeg proračuna koji iznosi 950 milijuna maraka. Ukupan proračun BiH zajedno s vanjskim dugom težak je 1,798 milijardi maraka.

Svemu treba dodati da je godišnja visina državnog proračuna za razdoblje 2012. – 2014. potpuno ista.
Ranijih godina bilo je teških drama zbog neusvajanja državnog proračuna, a najveća se dogodila 2012. godine kada je SDP doveo do izbacivanja SDA iz Vijeća ministara i parlamentarne većine zbog toga što ta stranka nije prihvatila predloženi proračun. Ne treba zaboraviti ni da je državni proračun za 2011. godinu usvojen u posljednji trenutak, 31. prosinca samo sat prije ponoći, a na žestoku intervenciju tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nitko ne priča

Kada je riječ o entitetima, situacija je puno dramatičnija. U Federaciji proračun stupa na snagu tek kada ga usvoje Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta, a u Republici Srpskoj kada ga usvoje Narodna skupština i Vijeće naroda RS-a.
Vlade entiteta nemaju pravo samostalno donositi odluke o privremenom financiranju u slučaju neblagovremenog usvajanja proračuna i to mogu uraditi samo entitetski parlamenti.
Dom naroda Parlamenta Federacije još nije formiran i kako stvari stoje, u sljedeću godinu će se ući bez njega, nije formirano ni Vijeće naroda Republike Srpske, a bez njihovih suglasnosti entitetski proračuni ne mogu stupiti na snagu.

Koliko se situacija može zakomplicirati zbog neblagovremenog usvajanja proračuna, dokazuje podsjećanje na 2011. godinu kada je visoki predstavnik financijski spašavao Federaciju donošenjem svoje odluke o privremenom financiranju.

Po mišljenjima ekonomskih eksperata, neusvajanje proračuna za 2015. godinu može entitete, u čijim je blagajnama već odavno propuh, uvući u financijski kolaps.
Zanimljivo je i znakovito da u rukovodstvima entiteta ni konstituirani dijelovi zakonodavne vlasti o tome, bar za sada, ne govore, vjerojatno i zbog toga što su svi okupirani personalnim rješenjima u novim entitetskim vlastima.

DnevniList

facebook komentari