Pratite nas

Politika

Kolaps s isplatama mirovina?!

Objavljeno

na

Isplata mirovina za lipanj počet će u petak, 5. srpnja, odlučeno je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja iako pri tome na kraju prošloga mjeseca nije prikupljen dovoljan iznos sredstava za isplatu svih mirovina. 
Glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić istaknuo je kako se isplata sigurno neće završiti u petak, čime je djelomično sugerirao

Rasprava u zavodu

“Ne očekujemo ništa izvanredno. Isplata počinje u petak, ali zasigurno neće biti završena toga dana i očekujemo da će biti realizirana u sljedećih nekoliko dana”, rekao je Kvesić za Večernjak. On, međutim, nije mogao potvrditi ni demantirati da nije prikupljen dovoljan iznos novca, kao ni o tome u kolikim se financijskim problemima nalazi zavod čije je sjedište u Mostaru. Po dostupnim informacijama radi se o značajnom iznosu zbog čega će isplata doslovno početi u petak, kao i ostalih mjeseci, te će se zbog vikenda najveći dio ustvari podijeliti do 10. dana mjeseca srpnja što sugerira o vještim menadžerskim potezima u Zavodu MIO kako prikriti stvarno stanje stvari. A prema podacima koji su prezentirani članovima Upravnoga odbora, Zavod MIO je u financijskim dubiozama većim od 70 milijuna maraka, što je odavno ugrozilo poslovanje i cijeli sustav isplate mirovina. Najveći problem u svemu je slaba naplata doprinosa, ali i federalne vlasti koje su MIO, odnosno umirovljenike doveli u ozbiljne probleme. Situacija je takva da od novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zavisi svaka isplata sljedeće mirovine jer vlasti u Federaciji BiH nisu u stanju osigurati jedanaest milijuna maraka koliko treba izdvajati za isplatu mirovina koje su dodijeljene pod posebnim uvjetima. Valja, međutim, reći kako postoji malo razloga za optimizam među umirovljenicima jer se visina prihoda gotovo stalno smanjuje zbog loše ukupne ekonomske situacije i sve većeg broja kompanija kojima su ili blokirani računi, ili su pak u situaciju staviti ključ u bravu.

Bez win-win pozicije

Kao moguće rješenje direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić vidi u tome da se povećaju stope doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje kako bi se stvorili uvjeti za stabiliziranje isplate mirovina. Ovakvo rješenje se čini jedinim mogućim da bi se s jedne strane zaštitili umirovljenici, no to s druge strane ‘pila upravo granu na kojoj sjede’. Odnosno, u tome slučaju novih novčanih pritisaka na poslodavce, vjerojatno će doći do ili smanjenja osnovica plaća, ili pak smanjivanja broja zaposlenih, čime bi se rezultati poslovanja MIO sveli na gotovo istovjetan nazivnik. Krnjić svoje razmišljanje pravda time da se u FBiH i Republici Srpskoj plaćaju najniži doprinosi na plaće u regiji, odnosno Europi. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, povećanja mirovina neće biti tako skoro zbog velikog broja nezaposlenih i nepostojanja strategije ekonomskog oporavka.

Zoran Krešić/VL

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati