Kolekcionar iz Žepča “parkirao” lokomotivu u svoje dvorište; stiže i avion Galeb G4

0

Mladen Cvitanović (60), gotovo više od četiri desetljeća živi u Norveškoj, ali ljubav prema rodnom Golubinju, mjestu između Zenice i Žepča, nikada nije prestala.

Naprotiv, iz godine u godinu postaje sve jača i jača. Oženjen je Norvežankom, koja je također zaljubljena u rodno mjesto svoga supruga.

Cvitanović je jedan od rijetkih koji uspijevaju ispuniti svoje snove. Kolekcionar starina i zaljubljenik u oldtajmere u dvorištu rodne kuće u Golubinji postavio je tračnce i lokomotivu koju je nazvao “Golubinjska lokomotiva”.

Renovirana ponosno stoji u neposrednoj blizini glavne prometnice i privlači pažnju putnika.

Cvitanović je lokomotivu kupio od Željezare Zenica. Proizvedena je 1954. godine, a nakon renoviranja je opet u voznom stanju.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Cvitanović priča o svom hobiju, ljubavi prema rodnom mjestu…

Rodio se u Golubinju, a sa 17 godina je otišao u “bijeli svijet”. Iako je prije više od 40 godina napustio Golubinje, ono, kako kaže, nikada nije otišlo iz njega.

U svoje rodno mjesto se prvi put vratio 1984. godine kada se ponovo probudila ljubav prema rodnom kraju. U razgovoru za AA kaže da mnoge ljude zanima zašto je kupio lokomotivu.

“Moj pokojni djed je poginuo na željeznici i lokomotivu sam kupio, na neki način, u čast njega”, ispričao je Cvitanović.

Kako kaže, sve je počelo kada je jednoga dana otišao u Željeznicu u Zenici da kupi pragove. Tada je vidio lokomotivu.

“Tražio sam da je renoviraju i dovedu u vozno stanje. Lokotiva je sa druge strane jedan dio povijesti i meni je jako žao vidjeti kada se stvari, kao što je lokomotiva, tope i idu u staro željezo. Ja to ne dam”, pojasnio je Cvitanović.

Kupovinom lokomotive i starih stvari Cvitanović se vraća svojim korijenima. Koštala je oko 100.000 KM, a sada je u voznom stanju. Rukovodstvo Mittala je, prema njegovim riječima, jako zadovoljno jer je lokomotiva ostala u BiH.

Ranije su renovirali dvije lokomotive. Jedna je otišla u London gdje se koristi za prijevoz turista u tom gradu.

“Trebaju mi doći još dva vagona i u narednom razdoblju će se lokomotiva paliti svake subote. Pružit ćemo još nekih 70 metara pruge tako da će se stanovnici i zaljubljenici u lokomotive moći vozati svake subote”, ispričao je Cvitanović.

Posebno je iznenađujuće, kako kaže, koliko su ljudi zainteresirani za lokomotivu. Za kupovinu Cvitanovićeve lokomotive bili su zainteresirani i Izraelci, ali ipak je bilo bolje da ona ostane u BiH.

“Danas ne postoji mnogo ovakvih lokomotiva koje su u voznom stanju”, kazao je Cvitanović.

Zbog ljubavi prema tradiciji i rodnom mjestu Cvitanović je renovirao i rodnu kuću, sve je autentično i u prvobitnom obliku.

“Imam mnogo i starih auta. Ovdje ću napraviti muzej od starih stvari kojima ću prikazati život nekada na ovim krajevima”, pojasnio je Cvitanović.

Ovaj kolekcionar ne misli stati na ovome. Nedavno je kupio i avion u Srbiji.

“I to je jedan dio naše povijesti. U pitanju je stari JNA avion – Galeb G4. Star je oko 30-ak godina. Sada imamo malih komplikacija jer spada u vojnu opremu. Postoji procedura, ali nadam se da će u Golubinji biti za mjesec”, ispričao je Cvitanović za AA.

Kako kaže, zabrinjavajuće je da se danas prave shopping centri, a da se gube vrijednosti stvari koje imaju povijest.

“Svi ruše stare kuće i prave nove, moderne. Ja sam samo renovirao staru kuću u kojoj sam rođen. Sve je opet napravljeno od starog materijala. Ja sam zaljubljenik u starine i tradiciju”, pojasnio je Cvitanović.

Cvitanović posjeduje i 32 old-timera.

“Imam nekoliko u BiH, zatim u Americi, Norveškoj. Old-timere iznajmljujem i za snimanje filmova”, ispričao je Cvitanović.

facebook komentari