Pratite nas

U potrazi za Istinom

Koliko sredstava iz javnih izvora dobivaju organizacije koje su podržale prosvjed ‘antifašista’ u Zagrebu?

Objavljeno

na

Prosvjed „Moj izbor je antifašizam“ održan je u ponedjeljak u Zagrebu. Na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma okupilo se nekoliko stotina ljudi, a tema skupa bilo je nezadovoljstvo promjenom imena trga komunističkog diktatora Josipa Broza Tita u Trg Republike Hrvatske.

Ove organizacije u pravilu najviše sredstava dobivaju od svih nas poreznih obveznika.

Vrlo je zanimljiv podatak da zbroj iznosa koje su dobili organizatori potpore Titu iz javnih izvora samo za 2015., navedeni dalje u članku – iznosi čak 45 888 000 kuna.

Na zagrebačkom prosvjedu uočene su zastave sa zvijezdom petokrakom koje izazivaju sjećanja na doba državnog terora i diktature; na vrijeme kada su pod istom tom zvijezdom petokrakom učinjeni brojni zločini.

Skup su podržale 22 organizacije čiji popis donosimo u nastavku, a rezultat brojnih podupirateljskih organizacija bilo je tek nekoliko stotina prosvjednika.

Antifašistička liga Hrvatske
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
Centar za mirovne studije
Centar za ženske studije
Documenta
Društvo Josip Broz Tito
Građansko-liberalni savez (GLAS)
Lezbijska grupa Kontra
Kulturnjaci2016
Mreža antifašistkinja Zagreba
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Socijalistička radnička partija Hrvatske
Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)
Srpsko narodno vijeće
Naprijed Hrvatska
Nova ljevica
Održivi razvoj Hrvatske (ORaH)
Protagora
Radnička fronta
ZA GRAD
Zagreb je naš!
Ženska mreža Hrvatske

Srpsko narodno vijeće, jedan od podupiratelja skupa, u 2015. godini primilo je 12 milijuna kuna iz javnih izvora. Njihov tjednik „Novosti“, koji je nedavnom naslovnicom „Lijepa naša lijepo gori“ diskreditirao Hrvatsku i poticao na mržnju prema njoj, iz javnog proračuna Hrvatske u 2015. godini primio je 3 200 000 kn. Ostatak novca od gotovo 9 milijuna kuna iskorišten je u svrhu nekih drugih projekata i manifestacija.

Udruga U ime obitelji u veljači ove godine napravila je dotadašnju analizu članaka iz tjednika Novosti i dostavila izvješće premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakonaprema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Savjet za nacionalne manjine i ove je godine će financirati SNV s 3,7 milijuna kuna, od toga tjednik ‘Novosti’ sa iznosom od 3,2 milijuna kuna, iako su 2016. godine zloupotrijebili i istu količinu proračunskog novca.

Centar za mirovne studije u 2015. godini primio je sredstva u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna, a Centar za ženske studije oko 760000 kuna.

Mreža antifašistkinja Zagreb kroz dva projekta u 2015. dobila je 80 000 kn, a Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske nešto više od 600 000 kuna.
U obranu imena trga Josipa Broza Tita stalo je i Društvo Josip Broz Tito koje je 2015. iz javnih izvora primilo 38 000 kn. Lezbijska grupa Kontra u toj je godini dobila 210 000 kuna, a Documenta oko 600 000 kuna.

Od političkih stranaka koje su podržale skup, očekivano, SDP je stranka koja je iz državnog proračuna dobila najviše novca – 29 milijuna kuna. Uz prihod iz državnog proračuna, onaj iz proračuna lokalnih jedinica iznosi 8 milijuna kuna.

 

Brojne organizacije s brojnim prihodima iz javnih izvora ipak skupom nisu izazvale veći interes građana. Broj prosvjednika u nesrazmjeru je s brojem organizacija koje su skup podržale. Iz dvadeset i dvije podupirateljske organizacije na prosvjedu se okupilo tek oko 200 ljudi. U obranu imena Titova trga došla su već poznata lica poput glumaca Vilija Matule i Urše Raukar te Sandre Benčić iz nevladinih udruga.

Opširnije na Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

U potrazi za Istinom

“Vlada RS Krajine” postoji i danas. Podupire je Republika Srbija. Hrvatska šuti

Objavljeno

na

Vjerovali ili ne, redovna sjednica “skupštine Republike Srpske Krajine (RSK) u progonstvu”, održana  je u Beogradu 17. prosinca 2016.  O njihovu radu stidljivo ali konstantno izvještavaju srpski mediji.  Sjednicu ne bi mogli održati da ih ne podupire srbijanska vlast. U Hrvatskoj o tome ni riječi.

Markovine se tome raduju pa nemaju potrebu pisati o slučaju, Pupovcima je takva pojava ionako sastavni dio dugoročnog plana, stoga šute.

Hrvatska službena politika glumi indoletnog mužeka – ne bi se štela mešati. Politiku glavnih TV kuća u Hrvatskoj odavno vode Maje i Aleksandri  koji vole preskočiti ovakove teme.

Tijekom veljače 2017., u Beogradu je svečano predstavljeno monumentalno (ne)djelo  Ratka Ličine, prijeratnog zastupnika u Hrvatskom Saboru. Zbornik je sastavljen od 10 tomova i više od 7000 stranica. Ime (ne)djela je slikovito:

„Republika Srpska Krajina – državna dokumenta“ 

Projekt je financijski, organizacijski i logistički obilato pomogla Republika Srbija.  Na predstavljanju je govorio i predstavnik Instituta za suvremenu povijest Republike Srbije (Institut za savremenu historiju Srbije), prof. Nikola Žutić. Profesor je pohvalio doprinos  zbornika za rasvjetljavanje svih srpskih agresija, koje nazivaju ratom „zapadnih srpskih zemalja.“

U međuvremenu se, opet u  Beogradu, potiho sastaje, radi, piše međunarodnoj zajednici, pa čak i Hrvatskoj predsjednicivlada RSK u progonstvu. Hrvatska prešućuje i ovaj izravni udar i prijetnju nacionalnoj sigurnosti, dok iz Republike Srbije pljušte optužbe, povijesne krivotvorine i direktno posezanje za hrvatskim teritorijem.

Predstavnici vlade RSK koju podržava Republika Srbija, otvoreno prijete Hrvatskoj, javno izjavljujući da su oni političko tijelo, kojemu je cilj očuvati državni kontinuitet do nekog povoljnog geopolitičkog trenutka. Vjeruju pri tome da će to biti podpomognuto „ruskom braćom.“

Ratko Ličina, član u Hrvatskoj zabranjene SDS, koju je naslijedila Pupovčeva SDSS-a,  ministar u vladi RS Krajine u progonstvu, po dobrom bizanstkom običaju slika velikosrpsku stvarnost, te izjavljuje da je iz Hrvatske “proterano 800 000 Srba.

Popis stanovništva iz 1981., nasuprot njegovim tvrdnjama bilježi  531 532 stanovnika srpske narodnosti u Hrvatskoj. Ovaj primjer svjedoči kakvim se bjesomučnim lažima služe danas, kad se svaka informacija može provjeriti u kratkom roku. Što su sve lagali u vremenima kad je protok i dostupnost informacija bila u rukama njihovih snaga, a bez današnje tehnološke razine, može se samo pretpostaviti.

Nadasve su zanimljive formulacije koje mnogi povezani s radom ovih institucija koriste pri opisu Hrvatske. Ratko Ličina poentira: „….ovo je trajni spomenik najzapadnijoj srpskoj državi.“

Eto nešto malo sličica iz susjedstva za sve one koji tvrde kako je velikosrpska prošlost davno umrla. Dok u Srbiji intenzivno rade na realizaciji ciljeva postavljenih u Memorandumu 2 SANU, dok Dodik otvoreno najavljuje kapitalizaciju „historijskog prelaska preko Drine“, dok u Beogradu opstoji i djeluje antihrvatsko, terorističko, agresivno tijelo, mi trošimo silnu energiju u natjecanju tko će više podilaziti Pupovcu i njegovu jedva prikrivenom velikosrpstvu.

Ž.M.-Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati