Kolinda Grabar-Kitarović: Ako se Srbija ne ogradi od Šešeljevih izjava, veleposlanika pozvati na konzultacije

8

Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako od srbijanske vlade očekuje da se ogradi od izjava Vojislava Šešelja, koji je nedavno iz haaškog pritvora došao u Srbiju i poručio da nastavlja voditi velikosrpsku politiku, a ako se ne ogradi, hrvatskog veleposlanika u Beogradu trebalo bi pozvati na konzultacije u Zagreb.

“Očekujem od srbijanske vlade da se vrlo jasno ogradi i distancira od izjava gospodina Šešelja, a ako se to ne dogodi, onda ja, doista, mislim da Hrvatska treba pozvati svog veleposlanika (iz Beograda) na konzultacije u Zagreb”, rekla je u petak Kolinda Grabar-Kitarović u Trogiru, odgovarajući na pitanje kako komentira Šešeljev dolazak u Srbiju.

To je, po njezinu tumačenju, jedna od prvih mjera koja se u diplomaciji i diplomatskim odnosima može učiniti kako bi se poslao znak o tome da “nešto nije u redu i da treba početi raditi na tome”.

Haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) s titulom četničkog vojvode Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak novinarima da se neće vratiti dragovoljno u Haag na izricanje presude te je istaknuo da radikali ne odustaju od ideje o tzv. Velikoj Srbiji.

Na pitanje je li Šešeljev dolazak iz haaškog pritvora u Srbiju neugodan za Hrvatsku, Grabar-Kitarović je odgovorila kako je “u svakom slučaju riječ o neugodnoj situaciji”.

Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Trogir u povodu Dana grada.

Hina

facebook komentari

 • Agromentum

  Ovo je prava reakcija. Kolinda iz dana u dan pokazuje da je razborita političarka i vrijedna da bude predsjednica.

 • Gabro Vuskic

  Koliko god ona trenutačno izgledala na čelu predsjedničke kampanje i koliko god pokazuje dobre namjere svim Hrvatima kugle zemaljske, ona je danas, a u budućnosti će još više biti, izložena pritiscima sa svih strana do te mjere da će morati uzeti VRLO DOBRE SAVJETNIUKE, a ne kao predsjednik na odlazku uzeo oko sebe savjetnike iz riznice bivše YU.

  • Agromentum

   Imaš pravo kad kažeš da će bit’ izložena pritiscima. Međutim, nameće se pitanje, tko je to trenutno najviše u mogućnosti?

   • Gabro Vuskic

    Dragom prijatelju Agromentum želim reći jednu izreku moje pok. Majke Ive “Vićeke” Boban Gabrić kada je ona meni govorila: “…moj sinko politika je lipa čorba samo za one koji je znaju srkati…Ti si vrlo pošten za politiku a politika nema prijatelja sam neprijatelja. Oni koji žive o politiki su potkovani sa svin mogućin pločama, a najpošteniji su oni koji se istine ne boje…”
    Zato bih ja preporučio našoj kandidatkinji Kolandi Grabar Kitarović da u svoj program stavi da će dozvoliti svim onim Hrvatima koji su se isticali državotvorno hrvatski i u toj borbi za Hrvatsku dali svoje živote a pokopani su izvan u tuđini i izvan one zemlje koju su žarko voljeli a hrvatski i njihovi neprijatelji im nisu dozvolili da se pokopaju u svojoj zelji po rođenju, a ta je zemlja HRVATSKA, da od dsana kada ona preuzme dužnosr kao četvrti predsjednik RH će dozvoliti da se posmrtni ostatci svih onih Hrvata koji su zakopani u tuđim zemlja, ako njihove obitelji i svojta, njihovi prijatelji to hoće da im posmrtne ostatke mogu slobodno i uz odobrenje HRVATSKE VLADE prenijeti u Domovinu Hrvatsku.

    Tako bi se naša kandidatkinja razlikovala u svim dimenzijama poštenja i hrvatskog državotvorstva od prijašnja dva predsjednika RH. Ako ona to ne učine, ucviliti će skoro svaku hrvatsku obitel, jer skoro svaka hrvatska obitelj ima svojih mili i dragih zakopanih u tuđini a posmrtni ostatci im ne smiju biti pokopani u zemlji u kojoj su se rodili i koju su voljeli.

    • Agromentum

     Vjerujem Gabro da si odgojen u najboljem ozračju, što se da naslutiti i po tvom karakteru. Ovo, što se tiče prenošenja posmrtnih ostataka, nisam se nikad informirao o tim stvarima. Mislim, ako bi se i trebalo raditi, onda više radi živih nego radi njih samih, tako da veza s domovinom bude jača i za one koji u njoj nisu rođeni.

     • Gabro Vuskic

      Dobar odgovor. Slažem se sa svime. Naš dragi i veliki Hrvat, Stipe Šego, Hercegovac što bi značili bupli Hrvat, bio u hrvatskim dobrovoljačkim postrojbama HOS-a za vrijeme rata NDH, bio u Kavranovoj Akcije Deseti Travnja u sedmoj (VII) grupi koja je pala u ruke Rusima u Mađarskoj u prosincu 1947., bio u Sibiru i pomilovan skupa sa drugim Njemcima 1951. godine, došao u Ameriku, živio u Chicago, djelovao državotvorno hrvatski cijeli svoj život, ženjen nije bio, jer kako mi je govorio da mu je žena CIJEL HRVATSKA a da su mu djeca svi HRVATI, gorio od ljubavi za Hrvatsku kao LUČ, umro i pokopan u Chicagu, zadnja želja mu je bila da mu posmrtni ostatci budu prenešeni u zemlju Hrvatsku; i to su njegovi najbliži prijatelji napravili – HVALI IM! – čim je bila ponovono Proglašena Hrvatska Država na čelu s sada pok. dr. Franjom Tuđmanom 1991. godine. A koliko ih još takovih ima???, da bi njihovi najbliži željeli i voljeli imati njihove posmrtne ostatke na njihovu župnom groblju, kako bi barem jednom godišnje bi im se mogla svijeća na grobu zapaliti kao trajni spomen na njihovu ljuba naše zemlje HRVATSKE!

      Od kada su ova zadnja dva predsjednika RH na vlasti, sve je zastalo, pa čak i Hodočašće na Bleiburg. O tome bi trebala naša buduća predsjednica voditi ručuna, i o tome ja govorim.

 • 1diablo

  Tko je Šešelj!??Ljudi što je vama,pa on je sada u rangu jedne babe tračare i neka laprda!Vrlo važno što tamo neki Tepavac priča i čija se politička težina mjeri u miligramima..Iskreno,ne vidim razloga za daljom reklamacijom ove budale..Nije vrijedan slova,komentara,kamo li kolumni..pljuccc

  • Alan B’Stard

   On kao on osobno ne vrijedi pisljiva boba, u ovoj prici je bitan ‘haaski slucaj Seselj’. Nakon 12 godina sranja nije osudjen evidentan zlocinac, to je bitno, yebo seselja budalu!