Kolinda Grabar Kitarović: Bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine

0

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Novi list prokomentirala je stanje u Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u njoj

Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost Bosne i Hercegovine. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti ma koliko to nekom smetalo. To su uostalom i postavke Daytona.

BiH je država i hrvatskog naroda, Hrvati ne mogu niti smiju biti svedeni na razinu manjine, kao što ni prava Hrvata ne smiju biti minorizirana.

Zabrinjavaju li vas trendovi u Bosni i Hercegovini?

Da, apsolutno me zabrinjavaju, upravo zbog toga ističem da je Bosnu i Hercegovinu nužno što je moguće prije »povući« prema euroatlantskim integracijama. Treba potaknuti procese u EU-u koji će pomoći da BiH što je moguće prije dobije status kandidata i datum početak pregovora. U BiH ne samo da se treba pozabaviti gospodarskim i socijalnim pitanjima, mora se najozbiljnije pristupiti i rješavanju političkih pitanja, kao što je hitna promjena izbornog zakona.

Nije li BiH moguće polje nestabilnosti zbog ruskog utjecaja upravo Republika Srpska. Mada, i s Rusijom imamo sve bolje gospodarske odnose, Vi ove godine putujete u službeni posjet toj zemlji čime ćete postati prvi predsjednik Hrvatske koji je u prvom dijelu mandata imao službene susrete s dva najznačajnija svjetska lidera. Kako ocjenjujete rusku politiku prema nama, pa tako i u kontekstu BiH?

BiH je poprište raznih utjecaja i stoga je još bitnije da ne dođe do povlačenja EU-a i NATO-a s tih prostora čime bi stvorili vakuum koji će ispuniti neki treći – oni koji sasvim sigurno imaju svoje vlastite interese. Ruska Federacija je jedan od jamaca mira u BiH.

Očekujemo da će se tako postaviti prema tim procesima. Šo se tiče naših bilateralnih odnosa, oni su jedno vrijeme bili zapušteni – u gospodarskom i političkom smislu. Mi jesmo članica EU-a i NATO-a, ali to ne znači da ne cijenimo ulogu Rusije na globalnoj razini. Dapače, iznimno je bitna za rješavanje ključnih pitanja koji se odnose i na nas.

Pa i pitanje migrantskih valova može se trajno riješiti jedino da se otklone njihovi uzroci. Vjerujem da se jedino suradnjom ruskog i američkog predsjednika mogu ukloniti uzroci rata u Siriji, znamo uostalom koliki je ruski utjecaj u toj zemlji, i na tom širem području.

facebook komentari