Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović dobila potporu HSS-a: Pokazala je da razumije seljake, obrtnike i radnike

Objavljeno

na

I dok Ivo Josipović ima potporu Documente, za koju je pisao priručnik i upute prema kojima bi oni trebali raditi te na takav, skandalozan, način i rade, predsjednička kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović, dobila je danas plebiscitarnu podršku Hrvatske seljačke stranke, radi se o stranci koja je u koaliciji s HDZ-om s kojim se priprema nastupiti i na parlamentarnim izborima za godinu dana. Prema svim anketama desna koalicija favorit je predstojećih parlamentarnih izbora. Povjerenje hrvatskih građana aktualni režim odavno je izgubio.

Dakle, glavni odbor HSS-a donio je Odluku da predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović bude i HSS-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike, priopćeno je danas iz te HSS-a. – Kolinda Grabar Kitarović, kao kandidatkinja kojoj obiteljski korijeni sežu u HSS, je Odlukom Glavnog odbora postala i HSS-ova kandidatkinja za predsjedničke izbore. Predstavljajući svoj program HSS-ovcima pokazala je da razumije i seljaka i obrtnika i radnika te je jedina kandidatkinja za koju vjerujemo kako će koristiti ovlasti predsjednika RH te sazvati sjednicu Vlade kada to bude potrebno te reagirati na probleme u društvu –  istaknuli su u svom priopćenju iz HSS-a, nakon čega su konstatirali da će se stranka aktivno uključiti u predizbornu kampanju Kolinde Grabar Kitarović na način da će se krenuti s aktivnim  prikupljanjem potpisa podrške kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović, naravno, pozvali su svoje članstvo i simpatizere da joj svojim potpisom daju podršku, kako tijekom prikupljanja potpisa tako i na izborima, koji će se održati tri dana poslije Božića, dakle, 28. prosinca, dok je drugi krug predsjedničkih izbora predviđen za 11. siječnja iduće 2015. godine.

Podsjetimo, prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidature krenulo je u utorak i trajat će idućih 12 dana – do ponoći 6. prosinca. Svakog kandidata potpisima mora podržati minimalno 10.000 birača, s time da svaki birač može potpisati za samo jednog kandidata, dakle, nema dvostrukih potpisa. Kandidate mogu predložiti politička stranka, koalicija stranaka ili birači.

Zasad se kao tri najizglednija kandidata spominju aktualni predsjednik, Ivo Josipović, kao kandidat radikalne ljevice, koji već mjesecima sudjeluje u vlastitoj promidžbenoj kampanji na račun hrvatskih građana, zatim kao kandidatkinja HDZ-ove koalicije, Kolinda Grabar Kitarović, koja prema istraživanjima drži drugo mjesto na ljestvici popularnosti predsjedničkih kandidata te profesor Milan Kujundžić kao kandidat Saveza za Hrvatsku. Naravno, svoju kandidaturu najavili su Anto Đapić, don Ivan Grubišić te Ivan Rude, ali i Vesna Balenović, koja se razočarala ponašanjem profesora Kujundžića kome je prvobitno dala potporu, naime, Vesna Balenović smatra da profesoru Kujundžiću borba protiv korupcije zapravo i nije osnovni prioritet.

HSS/tinolovka-news.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati