Pratite nas

Događaji

Kolinda Grabar Kitarović: Jamčim vam da će biti riješeno pitanje optužnica!

Objavljeno

na

Hrvatski državni vrh poručio je u jučer na otvaranju novih prostorija Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) u Zagrebu da će zaštititi hrvatske branitelje od optužnica za tzv. zločinačko udruživanje iz Srbije i BiH.

Hrvatski generalski zbor od sada se nalazi u reprezentativnom prostoru u gornjogradskoj Habdeličćevoj ulici, a na otvaranje je došao cijeli državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner i premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković te brojni drugi uzvanici iz političkog i društvenog života.

Hrvatska predsjednica zahvalila je generalima i svim hrvatskim braniteljima na žrtvi i svemu što su učinili u Domovinskome ratu te naglasila da je u njemu izvojevana pobjeda i neovisnost Republike Hrvatske, ali da su “druge bitke i dalje pred nama”.

“Pri tome ne mislim samo na sigurnosne ugroze, koje vidimo da izrastaju diljem europskog kontinenta, uz naše istočne i južne rubove; pri tome ne mislim samo na migrantsku krizu, koja sa sobom nosi svoje opasnosti i potrebu izgrađivanja sustava domovinske sigurnosti, već i na zaštitu vašeg dostojanstva, vaše slobode, zaštitu istine, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini.

Ta bitka protiv nepravedno podizanih optužnica za tzv. zločinačke, političke, udružene pokrete i slično.

Znamo tko smo, znamo što smo. I ja vam u svoje osobno ime i u ime hrvatske države doista jamčim da ćemo biti uz vas, i da ću se u svakome trenutku boriti da se rat između država ne nastavlja verbalnim putem i prepucavanjem, jer to nije način rješavanja problema”, poručila je predsjednica države.

Predsjednica Republike: Jamčim vam da će biti riješeno pitanje optužnica

Predsjednica Grabar-Kitarović zajamčila je generalima da će biti riješena “pitanja optužnica i mnogih drugih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i susjednih država”.  

“Ali u svemu tome ćemo braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chichaga i Washingtona, preko Zagreba, Sarajeva do Beograda i drugdje. To je naša dužnost i moralna obveza”, poručila je.

Od članova Hrvatskog generalskog zbora očekuje i dalje da daju svoj doprinos u razvoj hrvatske države jer su, kako je naglasila, pokazali da brane, moralne, etičke, narodonosne i moralne vrijednosti.

I predsjednik Hrvatskog sabora akademik Reiner podsjetio je na časnu ulogu hrvatskih branitelja i generala u Domovinskom ratu “što Hrvatska neće zaboraviti”.

Također je istaknuo da da ih Hrvatska i danas još itekako treba.”Zbog svega što ste ste do sada učinili za Hrvatsku, nećemo i ne smijemo dopustit da budete izloženi progonu naših dojučerašnjih agresora i okupatora, a to nam je negdje na pomolu. O tome se šuška, nešto se i ostvaruje.

No ja vas uvjeravam, to nitko od nas neće dozvoliti. Hrvatska će bit uz vas, braniti vas i štititi kao što ste i vi branili i štitili Hrvatsku u Domovinskom ratu, nerijetko izlažući vlastite živote neposrenoj ratnoj pogiblji”, naglasio je Reiner.

Premijer Orešković rekao je da mu je čast biti s članovima Zbora te također naglasio njihovo časno obavljanje dužnosti u Domovinskom ratu i kasnije.

“Pored bogatog iskustva i znanja, iskazali ste i spremnost na suradnju kod brojnih aktualnih pitanja od nacionalnog interesa, ali ste znali i dati konstruktivnu kritiku koja je uvijek dobrodošla”, rekao je.

Hrvatski generalski zbor je s gradom Zagrebom 2. ožujka sklopio Ugovor o korištenju poslovnog prostora u Habdelićevoj temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama za potrebe znanstvenog i stručnog istraživanja Domovinskog rata, obilježavanja značajnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata te zaštite ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja, a zagrebački gradonačelnik Bandić u svom je govoru istaknuo kako je bilo vrijeme da hrvatski generali, bez obzira koja je politička opcija na vlasti, imaju primjeren status u društvu i mogućnost za djelovanje.

“Poput vaših kolega u razvijenom demokratskom svijetu, koji drži do sebe i do svojih najboljih vojnika,. Zato Grad Zagreb čini sve što može i danas rješavamo zajedno jedan od vaših gorućih problema”, dodao je.

General Miljavac: članovi Generalskog zbora imaju intelektualnu i iskustvenu moć

Predsjednik Zbora Pavao Miljavac istaknuo je da njegovi članovi imaju intelektualnu i iskustvenu moć, ali ih najviše ih bole “optužnice iz BiH i Srbije te tužba koju su u Chicagu podignule srpske organizacije u SAD-u protiv američke tvrtke Military Professional Resources Inc. (MPRI) da je, kako je rekao, ta tvrtka bila u Hrvatskoj i pripremila i vodila operacije, a što je nije istina.

“Mislim da ćemo tu morati zapeti da nas ne bi zadesilo nešto što je neistina i da za to onda moramo plaćati veliki novac”, upozorio je.

Najavio je i da će u novootvorenim prostorijama s Agencijom za odgoj i obrazovanje provesti projekt suradnje s preko tisuću profesora povijesti o temama iz Domovinskog rata, a na kraju svečanosti predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kiatrović uručio je počasnu iskaznicu Zbora.

Novootvorene prostorije HGK-a blagoslovio je vojni ordinarij Jure Bogdan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati