Kolinda Grabar-Kitarović: Kupujemo borbenu eskadrilu

34

“Ne idemo u utrku u naoružanju sa Srbijom, a našu potrebu za nabavu nove borbene eskadrile shvaća i SAD”

U božićnom intervjuu za Večernji list hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je nekoliko vrlo jasnih političkih poruka o pozicioniranju Hrvatske u novim geostrategijama.

Vidi se da s trećim premijerom u njezinu mandatu, Andrejem Plenkovićem, gradi partnerstvo u strateškim stvarima, primjerice u odnosima prema BiH, Rusiji, ideološkim pitanjima i simbolima totalitarizama, a s prvim danima 2017. najavljuje veliku rotaciju kadrova u hrvatskoj diplomaciji, gdje, procjenjuje, dio veleposlanika ne zastupa hrvatske interese.

RH ne ide u utrku naoružanja sa Srbijom, no nabavlja novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere Black Hawk.

Vidite li u generalu kojeg zbog te hrabrosti zovu “Ludi Pas” saveznika Hrvatske?

Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk.

Ako se ostvare najave Srbije da će od Rusa nabaviti MiG-ove 29, to će dati vjetra i našoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile, zar ne?

Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora. I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom.

Dakle, Hrvatska sigurno ide u nabavu nove borbene eskadrile?

Držim da je o tome postignut politički konsenzus, a razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem. Sad se moramo okrenuti iznalaženju najučinkovitijeg i najisplativijeg rješenja.

 

facebook komentari

 • cleuna892

  Ima te,Bože!

  • Alan B’Stard

   Tooo

 • Zec

  Da samo ne bude ko Srbija? Sretno.

  • cleuna892

   Mislim da ovaj put neće.
   Hrvatska sebi ne može dopustiti “luksuz” da kupi neki šrot u koji će za modernizaciju ulupati brdo novca.Pogotovo sada,nakon Srbijanske nabave MIG-ova,Hrvatska će krenuti u nabavu nečega boljega.
   Već dugo vremena se spominju F 16 i Gripeni.

   • Zec

    Volio bih da bude tako ali vidio si i oko ovih helikoptera da je to vec bila rashodovana roba USA? Kad bi nabavili F 16 C onda bi sve bilo kako treba, no duga je godina vidjet ćemo. Treba onoj prekodrinskoj bratiji pokazati misice👍

    • cleuna892

     Pustimo sada priče nas laika po ovom pitanju.
     Ali kada Kolinda javno govori o ovome,onda to treba shvatiti ozbiljno,jer radi se o osobi koja je obnašala visoku funkciju u NATO-u i koja tamo ima veze i ugled.Nabavka borbenih zrakoplova je među prvim prioritetima RH i mislim da Hrvatska sada neće napraviti samo neku “zakrpu”,nego će ići u dugoročno rješavanje tog problema.Ja ipak ne mislim da će Ameri dopustiti ikome da se upetlja na ovaj teren.

     • Zec

      Jedno je biti a drugo se praviti laik😉 Kao sto sam rekao SRETNO. Medjutim kraj 2017 je jako daleko..Dakle ostaje da vidimo? L. N.

     • cleuna892

      Godina dana je veliko razdoblje…sada su na redu razna lobiranja i nastojanja da se postignu što bolji uvjeti.
      Ja sam optimist po ovom pitanju.

    • Tyrex Rex

     Noviji fanntomi su F-16 Block 60-61 .Sve ispod toga je dosta staro.

     • Zec

      Slazem se za najnovije F 16 Block 60-61 ali Hrvatska to sebi ne može priuštiti jer je kako skupo. Američki F 16 C je idealan po meni. Osim Amera proizvodi ga po licenci i Turska.
      Srbija je uzela 6 MIG 29 i sa vec postojeća 4 imati ce 10 tako da Hrvatska kao sto je i Kolinda rekla mora da razmotri koliko para sve to kosta i ko daje najbolju ponudu.
      Zelim vam sretan blagdan da ga provedete u zdravlju i veselju sa svojim najbližima 👍

     • Tyrex Rex

      U ratnim rezervama u Nevadi Amerika ima samo verziju F-16C/D odakle bi i mi vjerojatno išli u nabavu.Evropa koristi B varijantu.Na temelju sporazuma PEACE ONYX o stranoj vojnoj prodaji, svaki F-16 proizveden u Turskoj mora biti dostavljen u SAD, prije nego što uđe u sastav Turskih zračnih snaga u što ne vjerujem s obzirom na trenutne odnose sa Turcima..

      Raščlanjenost F-16 pri USAF-u

      Model Količina
      1 F-16A Block 15
      197 F-16C/D Block 25
      350 F-16C/D Block 30
      51 F-16C/D Block 32
      222 F-16C/D Block 40
      174 F-16C/D Block 42
      198 F-16C/D Block 50
      52 F-16C/D Block 52

      Ne vjerujem da će se iči ispod F-16C/D Block 52 jer to je ono što nam nude Izraelci sa svojom verzijom F-16 ACE.

      Želim i ja vama i vašoj familiji također sretne blagdane uz puno zdravlja i veselja.

     • Sivooki

      Rex, nadam se da si u slavljeničkom raspoloženju! Na dobro ti došao Badnji dan ( iako je već popodne…)!
      I sretan Božić o, captain, my captain! Tebi, tvojoj supruzi i momcima!

     • Tyrex Rex

      I tebi i tvojima Sivi.Pazi posebno na bolju polovicu. Popij štogod dobroga.Evo ja i žena danas smo izabrali bijeli muškat uz bakalar sa posuticama..

     • Sivooki

      Dimljeni šaran iz pećnice ( da isprobamo nešto drugačije… :)) uz blatinu hercegovačku, što veliš…? Kotonjata i arancini za kraj.

     • Zec

      Ne mora ukoliko ide u sastav turske armije, ali ako ide na prodaju onda se i Ameri pitaju. Na papiru jedno a u stvarnosti je drugo. Izraelski i Turski su gotovo isti, samo je cijena drugačija. Uostalom kako kaze Kolinda ona hoce eskadrilu a to kosta jako puno novca!?
      Ostaje da vidimo.

  • Sivooki

   ” Braćo Srbi, MIG-ovi su naši!!!”

   • Zec

    Paaa nisu jos😂Ima tu puno posla da se osposobe😁

    • Sivooki

     Samo prenosim naslove… hehe.

     • Zec

      Naslovi ko naslovi😂 Nego slavis li Bozic?

     • Sivooki

      Punom parom… nazdravljamo poslije “rane ponoćke” i pjevamo božićne…Samo Bog i jest uvijek uz nas!

     • Zec

      Zelim ti onda cestitati blagdan i tebi i tvojima, da ga provedete u miru i ljubavi.

     • Sivooki

      Sretan i tebi Božić, porođenje Isusovo!

     • Zec

      Hvala ali prijatelju ja sam islamske vjeroispovijesti 👍

     • Sivooki

      što da ti velim, od čestitke ti ne može biti zlo…

     • Zec

      Da, zato sam ti i rekao HVALA 😉 Slavi i uzivaj..I nemoj puno…Valja ga ” umocit”😁👍

     • Sivooki

      Nadam se da ne kontam pravo… hm.

     • Zec

      Nego kako?😁

     • Sivooki

      Smijeh objašnjava sve! Laku noć…

     • Zec

      Da me nisi mozda pogresno razumio?

 • Pingback: Nachrichten aus Kroatien - Seite 606()

 • Agromentum

  Ugroza postoji i te kako i zato je nabava opravdana. Osim pokušaja ruskog pozicioniranja, tu je i “neutralna” Srbija sa svojim ekspanzionističkim namjerama. Treća prijetnja je, naravno, BiH, s jedne strane preko tzv. RS-a koja je “prirodni” saveznik Srbije i Rusije, a s druge strane sve veće islamističko radikaliziranje Bošnjaka koje bi se s vremenom moglo pretvoriti i u državni terorizam. Tko ne voli hrvatski narod u BiH, taj ga sigurno ne voli ni u Hrvatskoj.

 • goranka

  Pokazalo se koje oružje je najučinkovitije – žar hrvatskog ratnika i molitva hrvatskog naroda – i jedno i drugo besplatno. Iz toga je nastala vojska naoružanih, to je stvorilo sve letjelice i oklope i puške, kad nismo imali ništa, a stvorili sve jer smo krenuli srcem kojemu je sve bilo jasno. Nisam pacifist, neka svaki metar hrvatske zemlje bude opremljen svom mogućom tehnikom za obranu, ali nema tog black hawka koji ima smisla ako ne postoji žar i ljubav koji su nas nosili dok se grmljavina jasno čula, a zlotvor vidio jer se nije ni skrivao. Od rata koji sada traje i kojega gubimo može nas obraniti samo kruto definiran poredak prioriteta i potpuno suglasje svih, iz nas, nazovi malih i običnih, prema predsjednici i Vladi, a prvo je obraniti Hrvatsku od unutrašnje velikosrpske agresije koja divlja punih 16 godina i osvaja metar po metar duha i uma mojega naroda. Ako se oko toga bez ostatka slažu KGK i AP, odlično. Ali to mora biti bez ostatka. Ovaj intervju, čitan i u retcima i između redaka ulijeva nadu.