Kolinda Grabar Kitarović: Neću dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat

8

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od jučer boravi u Požeštini. U Pakracu, gdje je obilježena 26. godišnjica početka Domovinskog rata na tom području, predsjednica je sudjelovala u “Mimohodu pobjednika”.

Položila je vijenac na groblju kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

“Neću dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge.

Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima u Pakracu.

Dodala je kako se budućnost Hrvatske mora temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi.

Nakon Pakraca predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Lipik. Posjet će početi posjetom Domu hrvatskih veterana, a nakon toga će posjetiti i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik, javlja HRT

U Lipiku će predsjednica posjetiti i tvrtku Lipik Glas d.o.o. te Državnu ergelu Lipik.

>>> Kolinda Grabar Kitarović: Bila sam jamac stabilnosti u ove dvije turbulentne godine mojeg mandata <<<

facebook komentari

 • Znači gospođo predsjednice RH sa dva (2) inicijala ti hoćeš i želiš da se ne govori o srpsko/partizansko/četničkoj AGRESIJI NA NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU, NDH sa tri (3) inicijala, tako da ostane ta srpsko/jugoslavenska LAŽ kod današnjih Hrvatica i Hrvata KAO ISTINA! SRAMOTA, PREDSJEDNICE RH sa dva inicijala.
  “Ustaše, nama je sudba dosudila”, Poglavnik dr. Ante Pavelić u glasilu Ustaškog Pokreta GRČ poslije Velebitskog ustanka 1932.
  Stalna veza: http://otporas.com/2359-2/

  • kršni

   Predsjednica može govoriti samo o Domovinskom ratu. Ipak mislim da će ostaviti pisanje povijesti povjesničarima.

   • Poštovani kršni ali se predsjednica, koju ja od milja zovem LIEPA PLAVKA nije tako izrazila. Ona se je izrazil…
    “Neću dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge.”
    Poštovani kršni trebalo bi riječ po riječ analizirati što je predsjednica LIEPA PLAVKA rekla. Rekal je da ona neće dozvoliti da se blati i omalovažava Domovinski rat, što je svakako jako dobro i lijepo. Za četirigodišnje postojanje hrvatskog veselja – iako je bilo ratno doba i ratno vrijeme, to je ipak bilo 839 godina naše očekivano hrvatsko veselje . LIEPA PLAVKA je to nazvala “ustaškim režimom” kao da nije bilo nikakove Hrvatske Države, nikakove vojske, nikakovih ministara, nekakove Hrvatske Državne Vlade, HDV, (za razliku današnje RH koja ima samo i jedino Hrvatski Sabor koji ne mora – po njihovu uvjerenju – biti DRŽAVA), nikakove diplomacije, nikakove povijesti, osim “utaški režim” kojega će će sva nadolazeća hrvatska pokoljenja znati kao “ustaški režim” a ne nikako HRVATSKI REŽIM, dok za titin zločinački i sasvim totalitarni režim kaže “natifašistički pokret”.
    Poštovani kršni tako se povijest ne piše. Svi oni koji tako pišu o povijesti NDH, žalostno ali istinito, pišu onako kao du su još uvijek u titovim školskim klupama, te pišu onak kako se partiji dopada i sviđa.
    Veliki poZDrav.

    • Malleus_Haereticorum

     Da, stvar je u detaljima. No, kada već govorimo o čitanju „između redaka“, onda valja primijetiti ono što je Predsjednica IZOSTAVILA, a to je pridjev „zločinački“ uz „ustaški režim“. Naravno, ovo kažem pod predpostavkom da su njezine riječi vjerno prenesene u glasilima. Dakle, izostavljanje spomenutog pridjeva možda ne izgleda kao veliki događaj, ali ja mislim da je to ZA NJU veliki korak.

    • kršni

     A gdje je započela školovanje? Čini mi se da je to bilo u jugi. Ima i partizanski “background”, dakle uvijek će za neke postojati ustaški režim, a bome i antifašistički pokret. Predsjednica napreduje jer čuje a bome i sluša, što je dobro. A na FF-u neki poznati profesori svojim studentima prodavaju konstantno svoju viziju, što je puno gore ili sramotnije jer od znanosti nema ni z, već samo odraz propale ideologije. Jasno je da niti su rat niti četvrt stoljeća od kraja juge uspjeli barem malo prosvijetliti a kamoli očistiti oprane hrvatske mozgove od desetljećima utuvljene “istine”. Da nije istočna Njemačka imala zapadnu, bila bi slična situacija, to se zna. Nećemo o drugim državama iza zavjese, imale su sasma drugu situaciju. Neki su znali istinu, neki nisu. Mi smo bili “slobodni”, nesvrstani itd, ali….tek sada vidimo razmjere “net-a”.

  • Malleus_Haereticorum

   Ovdje moramo izreći određene neprijeporne činjenice.
   1.) Sadašnja Predsjednica RH nema nikakvog osobnog izkustva borbe protiv velikosbrske ideologije iz doba SFRJ i na početku stvaranja RH. Ona, silom prirodnih zakona u obliku godina života, nije ni mogla steći takvo izkustvo, kakvo je imao Predsjednik Tuđman. Moja je procjena da je ona tek na pragu razvijanja osobne svijesti o zloćudnosti Titova režima koji je kao krabulja služio za preživljavanje i daljnji rast velikosrbske ideologije za cijelo vrijeme trajanja SFRJ.

   2.) Domovinski rat JEST smisleno i tvarno povezan s 2. svj. ratom. To nije nastalo voljom hrvatskoga naroda, osim ako njegovu težnju za samostalnom državom ne poistovjetimo s težnjom iz 1941. i osnivanja NDH. Premda bi mnogi to htjeli, iz raznoraznih razloga, takve konotacije nije moguće izbjeći. Imali smo 1991. istovjetnu težnju kao i Hrvati iz 1941. I sam Predsjednik Tuđman je toga bio svjestan i jasno je to naglasio u Ustavu RH. Uz takvo stanje stvari jasno je da su neprijatelji hrvatskoga naroda uz pravednu težnju za slobodom „prilijepili“ i poraženu nacističku ideologiju, koja NIJE bila izvorna ustaška ideologija nego je nastala silom oružja Hitlerove vojske.

   3.) Takozvani „antifašisti“ zloćudno prešućuju činjenicu da su I ONI, odnson njihovi uzori, gotovo PUNE DVIJE GODINE bili u savezništvu s nacistima i da su s njima razkomadali Poljsku. Tu činjenicu ima valja UVIJEK nabijati na nos, kao i velikosrbima koji su zdušno bili uz naciste cijelo vrijeme.

   4.) Domovinski rat NIJE moguće obraniti od velikosrbskih i „antifašističkih“ laži izolirano od istine o događajima u 2. svj. ratu. NIJE MOGUĆE obraniti pravednu težnju hrvatskoga naroda 1991. uz istodobno „antifašističko“ mantranje o stvarnim i izmišljenim zločinima ustaša 1941. SVA istina mora izaći na vidjelo, koliko je to moguće.

   • Poštovani vrlo dobr sročeno, ali, danas, u pomanjkanju vremena skor se ništa ukratko ne može pojasniti. Mi koji to želimo, hoćemo ili nešto – malo – više znamo o tome nego, recimo oni koji nam sustavno brane o tome govoriti pod islikom: pustimo prošlost na miru, ne govorimo o tome, to je stvar povijestničara, itd. itd., dotle se nesmetano nose titine slike, paradira se s njegovim imenom, veliča ga se, mnogi mu se hrvatski takozvani antifašiti klanjaju, dok u isto vrijeme nama državotvornim Hrvatima i Hrvaticama se prepisuje neki fašizam, a da mnogih od tih “titinih pametnjakovića” ni ne znaju doktrinu fašizma, jer ju nikada nisu ni pročitali, ali zato od tita i titića su čuli za antifašizam koji se je navodno borio protiv fašizma i tom vrlo lukavom parolom su prevarili jedan značajn dio Hrvata koji da se bori protiv talijanskog fašizma, dok u stvari ta je borba isključivo bila uperena borba protiv tada postojeće Hrvatske Države. To je NAŠA HRVATSKA ISTINA, a jugoslavenska istina je potpuno na drugoj strani, a ta strana je da su se hrvatski antifašisti, skupa sa svim jugoslavenskim antifašistima zajednički borili protiv Drvatske Države a za ponovno obnovu jugoslavenske države. To su povijestne činjenice koje možemo požaliti ali nikako i nikada prešutiti…Ove tri točkice su da toga ima još mnogo za reći, ali za sada neka i ovo bude dosta.
    Primi moje lijepe i velike poZDrave.

 • Malleus_Haereticorum

  Pohvalno je to što se Predsjednica jasno opredjeljuje za istinu o Domovinskom ratu. Bez ikakvih „ograda“ i uobičajenih fraza. Tako i treba biti. No, Predsjednica bi u tom svom izpravnom stavu o Domovinskom ratu trebala primijetiti i jednu svoju nedorečenost glede 2. svj. rata. Iz same činjenice što izpravno prepoznaje one koji stvaraju laž o Domovinskom ratu morala bi uvidjeti da iste te neprijateljske grupacije šire svoje laži i o NDH i o cijelom 2. svj. ratu. Upotrijebila je prikladan izraz–metastaza. Ja bih samo nadodao da je laž o cijeloj povijesti hrvatskoga naroda u 20. stoljeću metastazirala. To je doista tako.

  Kad bi me Predsjednica pitala za savjet, onda bih joj savjetovao da se riječju i djelom zalaže za istinu kao takvu, a ne samo za istinu o nedavnoj prošlosti hrvatskoga naroda. Istina je važna sama po sebi. Ako laž o događajima iz malo daljnje povijesti može činiti takvu štetu, a vidimo da ju čini, onda jedino istina o istim događajima može spriječiti štetu. Zaključujem s nepogrješivim riječima:

  „Tko opravdava krivoga i tko osuđuje pravoga, obojica su mrski Jahvi.“ (Izr 17,15)