Kolinda Grabar Kitarović: Očekujem da se državna tijela angažiraju i privedu pravdi odgovorne za ratne zločine

1

Polaganjem vijenaca i svečanom akademijom danas su u Vukovaru obilježen 3. Dani hrvatskih branitelja Vukovara.

Manifestacija se organizira na obljetnicu datuma postrojavanja nenaoružanih odreda kod Bogdanovaca.

Grad je obnovljen ali mnoga bolna sjećanja su ostala i još će dugo ostati. Nažalost, niti država nije učinila dovoljno da privede pravdi sve odgovorne za uništavanje i ubijanje i to ne samo u Vukovaru nego diljem Hrvatske.

Očekujem da se mjerodavna državna tijela  pojačano angažiraju i privedu pravdi odgovorne za ratne zločine, rekla je predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Dodala je i kako nije dovoljno toga učinjeno za gospodarsku obnovu Vukovara, obrazovnim sustavima. Kazala je i kako je neobično da niti do danas nije snimljen niti jedan igrani film koji bi istinito i umjetnički mjerodavno prikazao vukovarsku bitku.

Međutim, u isto vrijeme i dalje imamo onih koji govore da je Domovinski rat bio građanski, dogovoreni rat i slično, istaknula je Grabar – Kitarović dodajući kako je Hrvatskoj vojsci mjesto u Vukovaru.

Ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved najavio je kako će ministarstvo ustrajati u potrazi za nestalima ali i da se u isto vrijeme intenzivno radi na poboljšanju uvjeta života hrvatskih branitelja. Najavio je skoro donošenje jedinstvenoga zakona o hrvatskih braniteljima u kojem će biti obuhvaćeni i pripadnici HVO-a.

Donijeli smo odluku da ćemo ovih 200 milijuna više koje smo iskoristiti na preventivne zdravstvene preglede branitelja i to prije svega onih koji imaju najviše dana u borbenom sektoru.

Potpisali smo ugovore sa svim županijskim bolnicama i već je oko 33.000 branitelja obavilo te preglede, rekao je Medved napominjući da se sve rješava kroz dijalog i razumijevanje kao i da se ministarstvo u tome postavilo kao prijatelj i partner braniteljima i njihovim udrugama.

Prema riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave 10. ožujak je izabran jer se radi o danu koji je neopterećen stradanjima kojih je i inače u gradu previše.

Toga dana su postrojeni nenaoružani odredi i to je bilo sjeme stvaranja obrane Vukovara, Slavonije i Hrvatske, rekao je Penava koji je u svom govoru ukazao na zajedništvo za koje je rekao da je neophodno za dalji boljitak.

facebook komentari

  • kvaternik

    bravo, hrvatska kraljice i predsjednice!
    da vidimo sada šta će reći pupavci, stanimrovići, dačići, grobari nikolići, vučići, stazići, i ostala istočna bratija!