Kolinda Grabar-Kitarović: Pozvala sam Trumpa da posjeti Hrvatsku

1
Foto: Twitter - Kolinda Grabar-Kitarović

Donald Trump u srijedu je doputovao u Varšavu, čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj, a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu, gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Na marginama summita Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska, Donald Trump se sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i i razgovarao o bilateralnim odnosima. Uoči formalnog sastanka Trump i Grabar Kitarović razgovarali su nasamo oko deset minuta.

Kolinda Grabar-Kitarović otkrila je nakon skupa da je Trumpa pozvala u Hrvatsku.

”Razgovarali smo o mogućnostima poslovanja zajedno. Sporazum o potrebama izbjegavanja dvostrukog oporezivanja sam istaknula.”, rekla je.

”Poruka predsjedniku Trumpu je da moramo pomoći BiH na putu u euroatlanske integracije. To je svima u interesu. Naravno, tražila sam suradnju službi oko razmjene podataka oko kretanja ekstremista”, rekla je Grabar Kitarović.

”Razgovarali smo potrebi da se BiH emancipira i naglasak je bio na jednakopravnsti Hrvata u BiH”, rekla je.

Riječi je bilo i o graničnom sporu sa Slovenijom.

”Razgovarali smo o Sloveniji na moju inicijativu. Cijenimo činjenicu da SAD imaju neutralnu poziciju u tom pitaju. Pozvala sam Trumpa u posjet Hrvatskoj. Možda posjeti Sloveniju i Hrvatsku istovremeno”, rekla je.

Govorila je i o projektu LNG terminala.

”Ja se nadam unutar dvije godine. Vlada treba donijeti neke odluke. LNG je iznimno bitan Amerikancima i nama. Energetska neovisnost je preduvjet stabilnosti”, rekla je predsjednica.

Kakve će biti reakcije iz Berlina ili Moskve na Trumpov govor i inicijativu?

”Mislim da će biti pozitivne. Nije ovo američki trojanski konj. Nije organizirana protiv Njemačke ni Rusije. Pa mi smo tržište od 100 milijuna ljudi. Mogli bismo dostići gospodarstvo Kanade i Rusije. Zašto bi ikome trebalo smetati da je 12 država razgovaralo kako unaprijediti svoj život”, rekla je.

Ponovila je da arbitraža sa Slovenijom za Hrvatsku ne postoji.

”Voljni smo razgovarati. Hoće li to biti izlazak za sud ili će biti bilateralno ne znam. Nadam se da će se svi suzdržati od incidenata. Posebno je bitno da se Slovenija suzdrži od unilateralnih poteza”, kazala je.

VIDEO: Trumpov govor o Inicijativi tri mora: Amerika jedva čeka ojačati gospodarske odnose s vama

facebook komentari